• öncelikle şunu belirtmek isterim ki, elektra kompleksi freud'un bizzat kullandığı bir terim değildir; nasıl darwin, evolution kelimesini nerdeyse hiç kullanmadıysa ya da survival of the fittest bir herbert spencer yakıştırmasıysa, elektra kompleksi de aslen carl jung menşeli bir kavramdır, zaten kompleks direk bir jung nosyonudur, zaten freud'un cinsel gelişim teorilerinde kadının pek bir yeri yoktur.
    kızımız elektra truva savaşı dönemlerinde yaşamış, annesi sevgilisiyle bir olup babasını öldürünce hayatını intikam almaya adamış ve neticesinde erkek kardeşini annelerini öldürmeye teşvik ve hatta ikna etmiş bir yavrucaktır. bu öç arzusunu onun babasına duyduğu aşka bağlayıp oedipus kompleksi'ne paralel bir isim yaratmaya çalışmıştır jung belki, ama bence çok da başarılı olamamıştır (oedipus kompleksi ne kadar başarılı bir gönderme içerir o da tartışılır, bir kere oedipus annesine aşık filan olmamış, direk kral olmak için evlenmiştir onunla, ama tabii maksat mitolojik gönderme olsun, sofistike dursun).
    fikrime göre oedipus komleksinden bile daha saçma olmayı başarmış bu teorinin dediği şudur özde: kızlar günün birinde babalarında olan penisin kendilerinde olmadığını fark eder ve kendi kendilerine, aman allahım, ben galiba -annem tarafından- hadım edildim derler (yani castration anxiety tabir edilen hadım edilme kaygısını erkekler gibi kızlar da yaşar), buna çözüm olarak ise bir yandan kendilerini düşman gördükleri anneyle özdeşleştirirken bir yandan da babayla özel bir ilişki geliştirmeye, belki bir gün onunla beraber olur ve içimde onun gibi penisi olan bir varlık taşıyabilirim ümidini büyütmeye devam ederler. ne kadar net, ne kadar mantıklı, ne kadar açıklayıcı bir teori, değil mi? ben çok beğeniyorum şahsen.
    bu arada tahminen electra kelimesi de electron'la aynı kökten geliyor, yani amber, yani kehribar kelimeleriyle alakası var. kehribar da böyle kumaşa sürtülünce küçük kağıtları filan çekermiş ya, ben görmedim, o bağlamda.. amber'in de bir kadın ismi olduğunu düşünürsek bugün "amber kompleksi" de denebilirmiş electra kompleksine aslında. kehribar neden kadın ismi olmasın hem türkçe'mizde?
    nerden nereye geldik bu entryde de...
  • dişilerin babalarına benzeyen, bir şekilde onları andıran otoriter koruyucu tavırlı erkeklerle beraber olmaları,kendi yaşından çok büyük erkeklerle olmaları vs electra kompleksine bağlanır hatta
  • forrest gump ta forrest ın biricik aşkı jenny karakteri de hayatı boyunca ona değer veren forrest yerine küçüklüğünde babasının yaptığı gibi ağzına zıçan adamlarla beraber olarak bu olaya örnek teşkil etmekte.
  • gereksiz ve oldukça zorlama bi komplekstir.

    psikanalitik kurama göre herkesin ilk aşkı annedir. (oidupus kompleksi)
    bebek, annesiyle kendisi arasında ayrım yapamaz. kendisini annesinin bi uzantısı olarak görür. anne ile bebek arasında sembiyotik bi bağ vardır.

    baba ise bebeğin dünyasına sonradan dahil olur. baba hep ötekidir. bebek için baba; kendinin bir parçası olmayan, dışarıdaki dünyaya ait bir figürdür.

    yani anne cennetse, baba gerçek dünyadır.

    gerçek hayatla uyum sağlamanın yolu ise bu sahte cennetten (anneden) kopmak, babayla bağ kurmaktan (uzlaşmaktan) geçer.
    ancak bu sayede çocuk gerçek dünyaya hazırlanabilir. bireyselleşebilir.

    kompleksin aşılmasında kızların avantajlı olduğu, yada eksik kaldığı konu baba ile gerçek bi çatışmaya gerek kalmamasıdır.
    çünkü kız çocuk için baba, rol model olmadığından "aşılması gereken" yada "olunması gereken" değildir.
    baba ve kız çocuk arasındaki ilişki, iki tarafın da birbirini kazanma çabası sayesinde daha kolay kurulur.
    erkek ise, "baba gibi olmak" yada "babayı aşmak" gerekliliğinden dolayı bu dönemi daha zor yaşar.

    (teorinin hikaye kısmında, erkek çocuğun annenin aşkını kazanmak için babayla savaşması filan konu edilir. konu, daha çok erkek merkezli incelendiğinden, kendini dışlanmış hisseden kadınlar için elektra kompleksi gibi bi şey uydurulmuş. ama aslıda teorinin kendisine ters bi kavramdır elektra kompleksi. çünkü kadının, bu hikayede yeri zaten vardır. oidipus kompleksi hem kadını hem erkeği kapsayan bi teoridir.)

    bu teoride kadınların dezavantajlı olduğu yer ise: (teoriye göre) herkes annesine "annesi gibisine" kavuşmak ister. (doyuran, seven, can veren) erkek; hayatının geri kalanında, ilişkide bulunduğu diğer kadınlar vasıtasıyla (sevgilisi) bunu elde edebileceğini umudunu korur.
    bu yüzden daha mutludur. (çocuksudur)

    kadınsa bunu asla bulamayacağını bildiğinden daha melankoliktir. (çocukluğu uzun sürmez.)

    tabi bunlar teori, yüzde yüz çalışan bi formül değil. ama 30 yaşına gelmiş, bireyselleşememiş, anne güdümünde yaşayan insanları görünce "ben oidipus gördüm" diyorsunuz.
  • illaki babaya karsı duyulması gerekmez,cocukluk döneminde kendisine yakın olan bir diger aile buyugu de aynı kompleksi dogurabilir. cocuk büyüyüp,karşı cinsle doktorculuktan daha derin ilişkiler yasamaya baslayınca bu komplexin etkileri de gün ısıgına cıkar. bir süre sonra,kalp atışlarını istemsiz bir sekilde hızlandıran kişinin,zamanında içten içe yogun bir hayranlık duyulan kişiyle benzerliklerini farkedersiniz.yine de kız cocuklarda ,erkek cocuklarına oranla daha az vahim sonuclar dogurdugu söylenebilir.bu komplexin bir zıttı da,babasının tasvip etmedigi ve kendisini müthiş derecede sinirlendiren davranışlarını karsı cinste görünce ortaya cıkan sonsuz bir kosarak uzaklaşma istedigidir.
  • 20 yaşında kızın 40 yaşında adamla çıkmasının altında yatan neden olabileceğini düşündüğüm durum
  • küçükken, babamla uyumama izin vermediği için annemden nefret etmeme sebep olan kompleks. büyüdükçe sevişmeleri gerektiğini çözdüm tabii.
  • erkek çocuklarında görülen oedipus compleksinin kız çocuklarında görülenidir.
    4-5 yaşındaki kız çocukları hayatlarındaki ilk erkek olan babalarına aşık olurlar ve anneyi düşman olarak görürler, fakat aynı zamanda anne bu yaşlardaki kız çocukları için bir rol modeldir.
    bu yaşlardaki kız çocukları babanın ilgisini kendilerine çekmek için annenin makyaj eşyalarını, parfümlerini, giysilerini kullanırlar, hatta gece babayla uyumak isterler. anneyle inatlaşmalarının ve anneyi düşman olarak görmelerinin nedeni babayı paylaşamamaktır ve babayla cinsel bir deneyim yaşama fantezisidir ve hatta babanın kendileriyle evli olmasını isterler.
    bu yaşlar, kız çocuklarının ileri ki hayatlarını oldukça etkiler. sevgi dolu ve sağlıklı bir ortamda büyüyen bu yaşlardaki kız çocukları elektra kompleksini sağlıklı bir şekilde atlatarak anneyi benimser ve aile içindeki yerini çocuk olarak kabul eder.
    sevgisiz,ilgisiz ya da yanlış tutumlar içinde büyüyen kız çocukları bu durumu atlatmakta zorluk yaşar ve sonucunda çocuğun mutlu ya da mutsuz, içe kapanık ya da dışa dönük, bağımlı ya da bağımsız, güvenli ya da güvensiz olması gibi kişilik özellikleri edinmesine yol açar.
    her kız çocuğunun ilk aşkı babalarıdır ve ilk rakipleri de anneleridir. anne ve babanın bu evrede çocuğa olan tutum ve davranışları son derece önemlidir. anne, çocuğa yeterli anlayışı göstermeli ve kendisini de bir rakip olarak göstermekten kaçınmalıdır. baba ise kız çocuğuna anne kavramını öğreterek, çocuğun evdeki mertebesini çocuğun anlayabileceği bir dille anlatmalıdır.
  • kız çocukların babalarına, annelerine oranla daha fazla ilgi ve sevgi duymasını açıklayan kompleks. buna göre kız çocukları kendilerini erkeklerden eksik hissettikleri için suçu annelerinde bulurlar ve babalarına yaklaşırlar. bazı görüşlere göre kız çocuklarının ilk sevgililerinin babalarıdır ki bunun doğruluğu ayrı bir tartışmanın konusudur.
hesabın var mı? giriş yap