• kürdistan da elektirik faturası ödemiyoruz bile kaçak candır, çayımız da kaçak sevdamız da kaçak. :/

    türkiye şartlarında imkansız olan yollardır.
  • çoklu tarifeye geçip, gece yaşamaya başlamak.
  • ısıtıcıları ortadan kaldırmak.
  • akp'yi iktidardan defetmek.
  • yağmur yağınca lağımlara ya da artık her ne yeraltı şebekesiyse ona gideceğine, yollarda oluşturduğu doğal göletlerden, mini barajlar oluşturup (portatif barajlar da olabilir) elektrik üretmek dahiyane bir yöntem olabilir. pis fırsatçı diyenler de çıkacaktır, aldırış etmeyiniz. bakın dalganıza, barajınıza.
  • ayrık otunun sadece toprak üstünde kalan tarafını kopartıp bir daha çıkmamasını beklemek gibidir. asıl yapılması gereken; köküyle birlikte topraktan çıkartıp atmaktır.
    yani bu zamlara neyin ve nasıl neden olduğunu anlamaktır ki herkes biliyor zaten. berbat bir ekonomik politika ile devleti yönetip, düşülen bu dar boğazdan kurtulmak için zamlardan medet uman insanlardan kurtulmaktır velhasıl.
  • ülkeyi terketmek kesin çözümdür. bunu yapamıyorsanız doğu illerimize taşınabilirsiniz.
  • doğu bölgesinin ihtiyacı olmayan tavsiyelerdir.
  • saç kurutma makinesini daha ekonomik şekilde kullanmak. saçımızı yıkadıktan sonra havluyla saçımızın nemini iyice alıp sonrasında saç kurutma makinesini kullanabiliriz. tabi kış aylarının yaklaştığı bu dönemde hasta olmamak açısından buna dikkat edilmesi gerekir. sıcak havaların olduğu yaz aylarında ise saçlarımızı doğal halinde kurumaya bırakabiliriz. saçımızı saç kurutma makinesiyle daha az temas ettirmek hem saç sağlığımızı korur, hem de cebimizi. saç kurutma makinesinin 10 dakika çalışması, 60 watt'lık bir lambanın 3 saat yanmasıyla eşdeğermiş.
  • kimi abartılı kimi şart öneriler,

    malzemeler:
    akıllı sayaç
    açma kapatma şarteli olan çoklu prizler
    sıcak su torbası
    kalın yorganlar
    termos
    en ucuzundan raf
    çöp torbası
    köpük ya da şerit sünger

    tarif:
    -elektrik hangi saatlerde ucuzsa o saatlerde çamaşır bulaşık yıkıyoruz.

    -çöp torbasına bilumum ısıtıcıları (ufo, fan, kettle-özellikle de masum görünen o kettleı) atıyoruz.

    -iyice abartmak isterseniz, biz geçen kışı bu şekilde geçirmiştik (lokasyon:ankara), buzdolabını komple servis dışı yapıp balkona bir raf koyuyoruz. bozulması muhtemel değerli yiyeceğimiz ya da donmuş ürünümüz yoksa meyvemizi sebzemizi sucuğumuzu yumurtamızı tenceremizi hop dışarı, rafa çıkarıyoruz. güneşin öğle vakti ne taraftan geleceğini hesap edip doğrudan güneş ışığı alımını engelliyoruz.

    -elektrikli ısıtıcılarımızı attığımıza göre geceleri suyumuzu kaynatıp, sıcak su torbamıza doldurup, yatmadan önce pijamamızla beraber yorganın altına koyuyoruz. sabah, on liralık bir sıcak su torbasının hala sıcak kalıp gece bizi süper bi şekilde ısıttığını görüp şaşırıyor ve mutlu oluyoruz. ya da sürekli sevgilimizi davet ediyoruz.

    -kapıların altında, pencerelerin yanlarına, etrafına köpük/sünger çekiyoruz. gerçekten çok farkettiriyor, özellikle pimapen tadında değil de eski tipse kapı pencere.

    -kahve vs. için sıcak su lazım olduğunda suyumuzu bir kere kaynatıp kalanı termosa aktarıyoruz. iki kahve arasındaki vakit uzasa, su ılıklaşsa bile onu tekrar ısıtmak çok daha az enerji harcayacağımız için yine kardayız.

    -tüm aydınlatmayı tasarruflu florasanla yapıyoruz. mumları seviyoruz hayatımıza alıyoruz.

    -elektronik aletlerimizi ya da şarj aletlerini sürekli prize takılı bırakmıyoruz. hem zaten aletlere yazık lan. bir şeyi şarjı bitmeden, bık bık ötmeden şarj etmiyoruz. hatta mümkünse işte/okulda şarj ediyoruz. şarj aletlerini prizde bırakma huyumuz varsa da işimiz bitince hop, kapatma düğmesine basıp prizi kapatıveriyoruz. televizyon/decoder vs takılı olan çoklu prizimizi de aynı şekilde.

    -saç kurutma makinesi ve traş makinesini mümkün mertebe kısa kullanıyoruz. elektrikli küçük ev aletlerini de.

    böyle bir şeyler işte. özellikle dandik buzdolabımızdan, dandik kettleımızdan, dandik ufomuzdan ve ampullerimizden kurtulunca biz geçen kış elektrik faturasını 30dan fazla görmedik. (minimum) üç kişilik öğrenci evinden bahsediyoruz.

    edit: ha bi de, her gece yatmadan, bu hale gelmemizi sağlayan büyüklerimize en içten dualarımızı ediyoruz.
hesabın var mı? giriş yap