• icaplari yerine getirilerek uygulandigi takdirde yüzeyde pürüzsüz bir görünüm saglayan, kolay kolay çizilmeyen ve asla* atmayan boya çesidi/boyama teknigi.
  • genel kullanim ve dis mekanlarda metal için tercih edilesi boya hibisi.
  • solvent içermediğinden yaş boyaya göre oldukça zararsızdır. uygulanma şekline göre tribo ve corona sistem diye ikiye ayrılır. ilk yatırım maliyeti yüksek fakat amortisi hızlıdır.
  • iki sınıfa ayrılır. iç mekanlar için daha ucuz ve kalitesiz olan epoksi polyester türü kullanılır, güneş ışığına maruz kaldığında solma oluşur. diğer bir tipi polyester olup dış mekan ve zorlu koşullar için kullanılır.
  • ingilizcesi; polyester powder coating diye geçmektedir.
  • genel olarak öğütülmüş reçine ve pigmentten oluşan yapı. termoset ve termoplastik olmak üzere iki tip toz boya vardır. bunlardan en yaygın kullanılanı termoset toz boyalardır. bu tür boyalar ısı ile kürlenen boyalardır. poliüretan ve polyester olmak üzere ikiye ayrılırlar. poliüretan toz boyalar sıcaklık dayanımı istenen parçalarda kullanılır. polyester toz boyalar ise genel kullanım için uygundur.
    elektrostatik toz boya uygulaması yapılan bölgelerin havalandırmasının son derece iyi yapılması gerekmektedir. uygulama kabininin yakınlarında bir yerde silikon ihtiva eden herhangi bir kimyasalın kesinlikle olmaması gerekir. korozyon direnci uygulama yapılan bölgenin temizliğine göre değişir. bu yüzden de toz boya uygulaması yapılmadan önce ham sacın üzerindeki tüm kirlilikler temizlenmelidir. aksi halde 3 ila 6 ay içerisinde toz boyada soyulma oluşarak korozyon başlar.
  • isletmeleri: genelde fason olarak, cüzi miktarlarda kar marjiyla calisir.
  • dayanıklı, ekonomik, geniş renk seçeneğine sahip, parlak ya da mat olarak tercih edilebilen, çevreci bir çeşit yüzey kaplamasıdır. kısaca statik boya denir. işlem esnasında fırınlama kalemi de olduğundan, uygulanacak malzemenin ebatları da önem taşımaktadır.
  • tabancadan geçerken elektrostatik olarak yüklenen boya partiküllerinin, kabin içerisinde bulunan topraklanmış metale yapışması esasına dayanır. boya ile metal arasındaki bu kutsal bağ çok zayıf olduğundan fırınlama işlemi yapılmalıdır. bu boyalar solvent içermemektedir. kapatıcılığı boya üreticisine göre değişmekle birlikte 60-70 mikrondan başlar. en iyi performansı 100 mikron civarlarında alırsınız. en büyük artılarından biri geniş renk skalasının olmasıdır. diğer bir avantajı da metale yapışmayarak kabin içine dökülen boyalar silklon cihazı yardımıyla toplanarak tekrar kullanılabilmektedir. kullanım yerine göre iki tip olarak sınıflayabiliriz. iç ortamda kullanımları için epoksi polyester, dış ortam kullanımları için polyester boya tercih edilmelidir. ana kıstas ultraviyole dayanımıdır. dış ortam parçasında epoksi boya kullanırsanız o boyadan hayır beklemeyin. firmalar genelde kullanım yerine göre tuz testi dayanımında farklı rakamlar telaffuz etmektedir. ancak ortalama 400-500 saatlik testlere tabi tutulmaktadır.
  • elektrostatik boya yaptıracaklar; teknik resimde boya toleransını 1 katman için 50 (bkz: micron) almalılar, eğer sağlam olsun isteniyorsa 3 kaç sağlıklı olur.

    50 micron= 0.05 mm x 3 = 0.15mm tolerans alınabilir.

    formül; mm= micronx1000

    micron: 1/1000 mm
hesabın var mı? giriş yap