• gunler oncesinden bilet alinmasi gerektigi turizm ofisi tarafindan soylenen saray... ancak siz ayni gun 12 gibi giderseniz 2 den sonraki ziyaret icin bilet bulabilirsiniz. tabii sansliysaniz, aslinda muhtemelen sansli olacaksinizdir; herhalde kimse sabah 9 da gidip ogleden sonra bileti almaz. ogleden sonra iceri 450 kisi (rakam 500 de olabilir) aldiklari icin 12 de giden birinin ilk 450 ye girmesi olma ihtimali yuksek birseydir. bu cirkin kucuk hesaptan sonra sarayin buyuleyici oldugunu soylemek zorunda hisseden yazar, gideceklere ana koskun disaridan goruntusune aldanmamalarini tavsiye eder. soyle ki; 1 km lik kuyruk sonunda gorunecek olan bina, ilk anda gercekten cirkindir. ancak icerisinde girildiginde yeni bir dunya karsiniza cikar ve yuzyillar oncesinde yapilmis olan saheser karsisinda ziyaretcinin dili/nutku/vb tutulabilir.
    audio guide alinmasi tavsiye edilir, zira manyak ispanyollar hicbir bilgi vermez, brosurlerde sadece harita vardir, salak salak gezilenle kalinmamasi acisindan bu onemli bir noktadir. araplardan sonra ispanyollar, yazarimizin omru hayatinda gormedigi guzellikte bahceler yapmislardir, eger saray icin bilet bulunamazsa, 5 euroya bu bahcelerin gezilmesi bile yeterince hostur. evet, hos.
  • murat belgenin başka kentler başka denizler kitabında anlattığına göre sarayda suya özel bir önem verilmiştir. suyun o kadar yukarılara taşınması ve havuzlara dağıtılması o dönem için önemli bir mühendislik çalışması gerektirmiştir. su "araplar için hep cenneti çağrıştırmıştır" der ya da benzer bi şey... elhamra sarayında da bu nedenle suya önem verilmiştir.
  • biletleri (34) 93 4923750 nolu telefondan, www.alhambra-tickets.es adresinden veya la caixa bankalarındaki servicaixa makinalarından alınabilir. sabah, öğleden sonra veya gece bileti alınabiliyor. rezervasyonlu biletlerin sınırlı olmasından dolayı bir gün önce aradığınızda bilet bulamayabilirsiniz... bilet bulamazsanız üzülmeyin.. sabah ve öğleden sonra için 1000'er bilet satıyorlar.. erkenden kapıda sıraya girin.. bu arada, rezervasyonlu biletiniz varsa ancak sarayı gezeceğiniz günde bileti teslim alabiliyorsunuz.. iki çeşit bilet var.. biri bütün alanı gezebildiğiniz bilet diğeri ise sadece generalife ve bahçeleri gezebildiğiniz bilet... ikinci bileti her saat bulma şansınız var..

    biletinizi aldıktan sonra üzerinde nasrid palace için yazılan saati mutlaka kontrol etmek gerekiyor.. nasrid palace'ı gezmek için sadece yarım saat süre veriyolar ve yarım saatte ancak hızlı hızlı gezebiliyorsunuz.. tavsiyem yazan saatten bi 10-15dk önce nasrid'in önünde sıraya girmeniz ve içeri giren ilk kişileriden olmaya çalışmanız..

    aslanlı avlu'ya gittiğinizde bu aralar bir hayal kırılığı ile karşılaşabilirsiniz çünkü şu aralar aslanlar kaldırılmıiş durumda... restorasyondalar.. içeride bir müzede aslanlardan 1-2 örnek görebiliyorsunuz..

    nasrid palace'da ağzınız açık, hayran bir şekilde gezdikten sonra generalife ve etkileyici su oyunları ile dolu olan bahçeleri gezebilirsiniz.. şu anda estetik, şekilli şekilli bitkilerden oluşan bahçeler eskiden hep meyve ağaçlarıyla doluymuş..

    elhamra'yı içeride gezip bitirdikten sonra akşam vakti, güneş batarken bir de san nicolas tepesine çıkmak lazım.. elhamra'nın tamamnının dışarıdan en iyi görünebildiği yer burası.. şarap ve sevgili eşliğinde duvarın üstüne oturup manzaranın tadını çıkarmanız tavsiyesiyle..
  • nasrid sarayi'na alinan biletin üzerindeki saat kontrol edilmelidir. tekrar ediyorum kontrol edilmelidir ve ona göre hareket edilmelidir. zira sizinle ispanyolca'dan baska dil konusmayan bilet satis memurlarinin bu durumda sizi uyarmasi yetmeyecektir. aldiginiz biletlerin arkasini okumak gibi bi aliskanliginiz yoksa ikinci defa bilet almak zorunda kalabilirsiniz. sarayin müsteri temsilcisi de bu durumda pek yardimci olmuyor malesef.
  • eşi benzeri olmayan bir işçilikle bezeli saraydır. ispanya'nın güneyindeki endülüsya bölgesinde, granada şehrindedir. şehrin simgesi haline gelmiş bir yapıdır. 711 ile 1492 yılları arasında ispanya'da varlığını sürdüren arap kültürünün doruk noktası olarak kabul edilir. 1492 yılında katolik isabel ve kocası aragon kontu fernando, orduları ile iberia'da arapların elinde kalmış son şehir olan granada'ya girdiklerinde bu sarayda hüküm süren son arap sultanı xii.muhammed'ten şehrin anahtarını devralmışlardır. (bkz: reconquista)

    yaz aylarında ispanya'yı dolaşan sırt çantalı gezginler arasında, bu sarayın kapısındaki kuyrukla ilgili inanılmaz söylentiler dolaşmaktadır. bu dedikodular yüzünden "internet üzerinden bilet alayım. kapıda beklemeyeyim. ohh keyif keka !" diyerekten bilgisayar başına oturur ve elhamra'ya rezervasyon yapmayı denersiniz. fakat bakarsınız ki değil ertesi gün, gelecek iki hafta için dahi bilet yoktur. sabahın saat 06:00'sında gişe kuyruğuna girersiniz. gişenin açılmasına 2 saat olmasına rağmen kuyrukta 20 kişi vardır. insanlar beşer onar gelmeye başlayınca "oh be iyi ki erken gelmişim" dersiniz. saat 08:00 olduğunda ise kuyruğun sonunu görebilmek için dürbün lazımdır. granada'daki hostelde tanıştığınız ingiliz hatun, şeritle ayırılmış olan "rezerveli" gişesinden 08:00'de gelip, elini kolunu sallaya sallaya biletini alınca; her işi son ana bırakan biri olduğunuza kahredersiniz :)
  • nasrid palace için günlük giriş hakkı sınırlıdır ve garanti veriyorum ki dünya gözüyle görebileceğiniz en güzel yerlerden birisi nasrid palace kısmıdır, generalife cennete mi geldim hissi uyandırsa da, kesinlikle nasrid palace görülmediyse, elhamra görülmüş sayılmaz.
  • washington irving bir süre el hamra'da kaldı ve anılarını kitaplaştırdı. el hamra'ya gittiğimde kaldığı odayı görme imkanım olmuştu. o gün irving'i müthiş derecede kıskanmıştım. el hamra'da aydınlık bir sabaha uyanmak için insan neler vermez.
  • beni ahmer devleti kurucusu muhammed bin ahmer tarafindan yaptirilan ortacagin en onemli eserlerinden biri olan saray.
  • kesinlikle biletinizi önceden almanız ve gezmeye/görmeye enerjik bir şekilde gitmeniz gereken devasa bir saraydır. son derece güzel olmakla birlikte çok uzun saatler süren gezinin çeşitli anlarında bir yandan herşeyi görmeye çalışıp bir yandan da bitse de gitsek moduna girebilirsiniz, yorgunluktan. bu nedenle birçok salonunda dinlenmek için az sayıda da olsa sandalyeler falan yerleştirilmiştir.
    bu arada audio guide'lara prim vermeyin, hiçbir tarihsel bilgi vermeden sizi derin bir geyik alemine sürüklüyorlar. yok bu havuzun başında prenses ne kederler içinde sevgilisinin savaştan dönmesini beklemiş de, yok bu bahçedeki suyun şırıltısı güneş batarken ne aşklara şahitlik etmiş de, efendim bu odada kalan kızkardeşler (hall of the two sisters) geceleri romantik rüyalar görüyorlarmış da falan filan. bir tane de tarihi bilgi vermedi bana (yarısından sonra dinlemedim zaten artık, oraya kadar bile zor sabrettim).
    ayrıca bahçeleri içindeki bazı bölümlerden bile daha güzel ve bakımlıdır.
  • yaz aylarindaki yogun bilet kuyruguna aldirmadan, kredi karti veya visa electron ile bilet alabileceginiz ayri bir sira vardir. saf bir sekilde yuzlerce insan bu sirada olduguna gore baska bir sira yoktur demeyin, bakin, sorun sorusturun. internetten veya bankanin otomatlarindan alamadiysaniz, sadece 30 dakika bekleyerek kartiniz ile o gun icin sorunsuz bilet alabilirsiniz. evet onunuzdeki o yuzlerce kisi saf bir sekilde beklemektedir. hicbir gorevli de gelip kartla da alabilirsiniz, daha az beklersiniz demiyor.
hesabın var mı? giriş yap