• aklıma stadyumlardaki vip tribünlerini getiren kavram. vip yani "very important person". türkçesi "çok önemli insan".

    vip tribün biletleri satılıyor, genelde en pahalıları bunlar. yani deniyor ki paran varsa çok önemli insansın. maçı en iyi yerden izleyebilirsin, diğer tribünlerdeki tehlikelere de maruz kalmazsın. komik.

    ben olsam vip tribününe alanında en yetenekli kişileri alırım. neden? çünkü bunlar özel insanlar, ülkeye ortalamanın üzerinde değer katan insanlar. bunlar ülkenin gelişmesi için bize lazım. sanatçı, bilim adamı, sporcu vs. hem bunları onore ederim, hem de tehlikelerden korurum.

    yani vip olacaksa parası olan değil, ortalamadan ayrılan bir özelliği olana olmalı. elitizm de böyle. para ile ilgili bir kavram değil, yukarıdaki girilerden de görülebileceği gibi aklın/çalışmanın/yeteneğin bağlı olduğu bir kavram olarak algılanmalı.
  • bu eğilime sahip olan bazı vatandaşlarımız komik ve hatta hafif ahmaktır. celal şengör gibi, temellendirilmiş bir elitizmi savunanlardan bahsetmiyorum. elitist olduğunun farkında olmayan elitistlerden söz ediyorum.
  • elitizm son yüzyılda çok kan kaybetmiş bir ideolojidir. özellikle sosyalist hareketlerin elit nefretini alt sınıfa aşılaması, kapitalizmle gelen tüketici haklıdır mantığı, demokrasiyle gelen sürü en iyisini bilir, artan popülizm ve tüketim kültürü elitizme çok büyük darbe vurmuştur. ayrıca insanların eşit olduğu saçmalığı da cahilleri cesaretlendirmiştir.

    bu darbenin izlerini sanat,felsefe, siyaset, kültür, müzik vs gibi alanlarda fazlasıyla görebilirsiniz.

    elit ne demektir ve kim elittir? elit insan öncelikle dünyayı çok iyi anlamış ve zamanın ruhunu kavramış insandır. dünyada ki sorunları ve gelişmeleri genel pencereden okuyabilen insandır. 4-5 dil bilen, bir alanda uzman olmasına rağmen bir çok alanda kendisini fazlasıyla geliştirmiş kişidir. eğitimli, görgülü ve yüksek kültürlüdür.

    türk kültüründen elit çıkmaz ancak osmanlı'nın son zamanlarında ve türkiye cumhuriyeti'nin ilk zamanlarında belirli elit kişiler çıkabilmiştir.

    elitizmin çöküşü mesela müzikte bayağılık ve zevksizliği yaymıştır. popüler saçma müzikler altyapısı sağlam müziklerin çok önüne geçmiştir. sanatta saçma sapan akımların ortaya çıkmasına neden olmuştur. felsefe de filozof yetişmemesine neden olmuştur, politika cahil ve aptallara kalmıştır. halkın içinden çıkan vasat tipler en yüksek konumlara halka benzediği için getirilmiştir. genel kültürde ciddi düşüş ve edebiyatta zayıflama görülmüştür. yeterlilik kritelerleri düşmüştür.

    elitizm toplumların hayatta kalması, insan kültürünün ilerlemesi açısından fazlasıyla önemlidir. elitizm olmadığında şaklaban ve salak tipler her konuda komplo teorileri ortaya atıyor ve dünyayı salak ideolojilerle yorumluyorlar. elitizm düşmanı ideolojilerle de bu sürekli desteklendi bunlar dinler, sosyalizm ve demokrasinin bayağı kültürüdür.

    elitizm kültürü öldüğü için artık iş kişinin kendi kendini ne kadar yetiştirebildiğine kalmış durumda. bunu da internet sayesinde isteyen kişiler başarabiliyor. elit olmak için artık eskisi kadar maddi güç gerekmiyor yani kendini yetiştiren bir şekilde yetiştiriyor.
  • bir çeşit üstün veya başarılı insan ırkçılığı gibi birşey. bütün ayrımcı eğilimler gibi eşitlik karşıtı bir düşünce akımı. ikiz kardeşleri meritokrasi ve teknokrasidir.
  • (bkz: bahar candan) serbest çağrışım.
  • en azından türkiye'de genelde aşırı fazla mala mülke sahip olan çok aşırı parası olarak milyoner,milyarder ölçüsünde zengin olan ve/veya toplumda çok yüksek makamlara,mevkilere sahip olan sıradan vatandaşlara fazlasıyla yüksekten bakan kibir abidesi insanlar manasında algılanarak bu tarzda anlam barındırarak kullanılmakta daha uzun on yıllarda daha çok bu girdide yazdığım anlamda kullanıla gelir
  • demokrasi düşmanlarının demokratik yapıları kötülemek için tahsis ettikleri bir terim.
  • (bkz: boğaziçi)
  • gündemde dile getiriliş şekliyle kafalarda oluşturduğu algının yıkılması gereken kavram.

    tabi ki bağlamdan bahsediyorum. çok kısa değineceğim bu konuya çünkü kafalarda elit deyince şekillenen şey, halka üstten bakıp erol taş kahkahası ile gülen fularlı tatlı su zenginleri olarak canlanıyor anladığım kadarıyla. bunun yanlışlığını vurgulamamız gerekiyor.

    türkiye cumhuriyeti bugün 100 yıllık serüvenine yaklaşırken gerçek manada sıfırı tüketerek küllerinden doğmuş bir ülkedir. neredeyse hiçbir doğal kaynağı olmamasına rağmen, kendi içindeki zenginliklerini akıllıca kullanarak inişli çıkışlı bir 80 yılı devirdikten sonra gözü paradan başka bir şey görmeyen din tüccarlarının eline düşmüştür. peki ne oluyor bu son 20 yıllık süreçte? birkaç örnek verelim.

    bunlar monşer, bunlar solcu, bunlar ateist.
    tv izleme gafletinde bulunduğum yıllarda* uluslararası arenada yaşanan büyük olaylar sonrasında programlara yorum için çağırılan emekli büyük elçileri dinlerken, olayları yorumlama şekillerine, lokal dinamiklere olan hakimiyetlerine ve düşüncelerini çok iyi dile getirişlerine hayran kalırdım. bir de dönüp günümüz gerçekliğine baktığımızda, büyükelçilik-konsolosluk-ateşelik gibi bürokratik kadrolar, aynı ülke içinde olduğu gibi, joker atamalar olarak faydalarının sadece şahıslara ve aile bireylerine hizmet ettiği yerlere dönüştüğünü görüyoruz. bu süreç böyle başlamıştı, bunlaaar monşer denilerek halk nezdinde önce liyakata dayalı her koltuğun altı oyuldu.

    türkiye'nin geleceği için daha çok cahil nesil lazım
    yukarıdaki cümleyi bir üniversitenin atanmış rektörü kuruyor. yani, atanmış rektörlerin okumuşluğu yermesi aslında 6 ocak 2021 boğaziçi üniversitesi protestosu ile başlamış bir şey değil. bu malumun ilanı lakin lanse edilen şey bir yüksek öğrenim kurumunda hakkını arayan öğrencilerin elit olarak lanse edilip zulmün meşrulaştırılması olunca konu yine bilinçli olarak koftileştirilen elitliğe geliyor.

    üniversite, okumak, bilim ve siyaset üretmek ne demek açıklamalarına girerek 19. yüzyıla dönmeye gerek yok ama 2021 itibariyle bunların anlamının tekrar idrak edilmesi gerektiğini görüyoruz. elit ve elitizmin de aynı şekilde.
  • ülkedeki çomar kitlenin kötü bir şey olduğunu sandığı bilgi ve deneyim birikimi hali...

    bir elit kesime sahip olmayan bir toplum, o çok övündüğü kültür, ahlak gibi değerlerini yaşatamaz, geliştiremez, sürdüremez.

    bizdeki çomarlar kültürün ancak kendi kara cahil zekaları ile sürdürülebileceğine inandıkları için kültürleri de yozlaşmış ortaçağ kültürü olmaktan öte gelişememiştir.
hesabın var mı? giriş yap