• yapılış esnasında efsanevi bir koku yayıp çevresindekileri büyüleyendir.
  • normandiya usulu enfestir.

    soyle ki: tart hamurunun ustune (tercihen pate sablée)kabugu soyulmus elmalari kutu kutu dograyin, uzerine biraz badem tozu serpin.
    bir yandan uç yumurta, taze krema, seker, acibadem aromasi ve calvados'u bir kapta karistirip, iyice çirpin. elmali hamurun ustune dokun. uzerine biraz tarçin serpin. onceden isitilmis 180 derece firinda yarim saat pisirin.
    iç harcina seker koymayip, ustune pudra sekeri de serpebilirsiniz. boyle yaninda vanilyali dondurmayla iyi gidiyor.
  • beş çaylarının vazgeçilmezi.

    tarifi için malzemeler:

    2 su bardağı un,
    1 yumurta,
    125 gram tereyağı,
    1 çay bardağından biraz az yoğurt,
    1,5 çay bardağı pudra şekeri,
    vanilin,
    kabartma tozu,
    2 elma,
    ceviz,
    1 çb pudra şekeri,
    tarçın,

    yapılışı:

    un, yumurta, yağ ve yoğurdu sırayla ekleyip karıştırın. daha sonra pudra şekeri ve vanilin en son ise 2 çay kaşığı kabartma tozunu ekleyin. hamuru dinlenmeye bırakın.

    diğer tarafta elmaları ince ince dilimleyin ay şeklinde diyelim, 1 kaşık tereyağı ile kramelize edin, devamında şeker, ceviz ve tarçını ekleyin.

    hamuru yuvarlak fırın cam kabı ya da tart tepsisine yayın, harcı dökün, hamurdan şeritler kesin ve üzerine kapatın. 180-200 derecede üzerş kıtır kıtır olana ve pembeleşinceye kadar pişirin. en son pudra şekeri serpin.

    afiyet olsun ve bayramınız kutlu olsun*
  • tarte de pomme alsacienne yapılışı için şuraya bakılabilir. çayın veya kahvenin yanında mükemmel bir tatlıdır.
  • en sevdiğim meyvelerden olan elmanın yine en sevdiğim tatlılarından biri. demin yoğurtlu versiyonunu yaptım, henüz tadına bakmadım ama enfes gözüküyor. işin garibi, internette yoğurtlu ve yumurtalı tarifler ikiye bölünmüş durumda; bazı tariflerde sadece yoğurt, bazısında da sadece yumurta geçiyor (diğer malzemelerle birlikte tabii). değişmeyenler tereyağı, un, kabartma tozu ve toz şeker. bir de vanilin katın diyen tarifler var, ben de kattım.

    ulan çok heyecanlıyım, yıllar sonra yine elmalı tart yaptım. soğusa da sabah olup yesem. (bkz: dil çıkaran smiley)
  • çok seviyorum ya bunu utanmazsam bir tepsi yerim.

    epıl kırambıl da seviyorum, böyle elmalı dürüm gibi üzerine pudra şekeri atılan şeyi de seviyorum. elmalı kek de seviyorum.

    ama en çok elmalı tart.
  • bu akşam yapmaya çalıştığım güzel tatlı. benimkisi elmalı tart yerine elmalı “tırt” olsada pek bi sevdiğim tatlı çeşididir. kendimi şekli cok güzel olmasada tadı güzel diye avutuyorum :)
  • karlı havada kahvenin yanında en güzel eşlikçi. bugün evimi mis gibi kokusuyla sarmıştır.
  • elmalı olan her şeye bir başka aşığım ama tartın o kıyır kıyır hamuruyla birleşince kendimden geçiyorum. denemek isteyenler için tarifimi bırakmaya geldim.

    malzemeler:
    hamuru için
    125 gram soğuk tereyağı
    3 sb. un
    1 şekerli vanilin
    1 çimdik tuz
    1/2 sb. pudra şekeri
    1 tatlı kaşığı sirke
    1 yumurta
    3 yemek kaşığı ayçiçek yağı

    içi için
    4elma
    1 sb fındık ya da ceviz
    1 tatlı kaşığı tarçın

    tereyağı ve unu bir kaseye alıp tereyağlarını biraz elimizde mıncıklıyoruz. sonra yağ yumuşayınca pudra şekerini, tuzu ve şekerli vanilini ekliyoruz. elimizle şöyle bi karıştırdıktan sonra yumurta, sıvı yağ ve sirkeyi de ekliyoruz. öyle poğaça yoğurur gibi hunharca hamura dalmadan, ufak ufak toparlayacak şekilde kasede karıştırmaya başlıyoruz. biraz kendini toparlayınca tezgaha alıp yine kapata kapata sakince yoğuruyoruz. sonra streçleyip atıyoruz buz dolabına ve içini hazırlamaya başlıyoruz. elmaları yıkayıp, soyup rendeliyoruz. tavaya atıp önce suyunu saldırıp sonra çektiriyoruz. çok da küçük kıymadığımız fındıkları ve tarçını ekleyip, karıştırıp, soğumaya bırakıyoruz. hamurun yarısından biraz fazlasını kesip, iyi yağlı kağıt arasında açmaya başlıyoruz. daha önce tereyağıyla yağladığımız tart kalınına (borcam da olur, kelepçeli kalıplar da olur) içinde hava kalmayacak şekilde seriyoruz. hava kalırsa da bıçakla delip havasını alıverirsiniz. sonra soğumuş harcı üstüne yayıyoruz. dikkat edin harç sulu olunca hamurun ayarları bozuluyor. hamurun açmadığımız kalan yarısını üzerini süslemek için kullanıyoruz. artık burada yaratıcılığınızı konuşturabilirsiniz. 180° 40', fırından fırına göre değişebileceği için üzeri kızarınca da diyebiliriz, fırından çıkarıp soğumasını bekliyoruz. soğuyunca da kalıptan dilerseniz çıkartıp üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz. sevdiğiniz insanlar beğenince daha lezzetli oluyor*

    afiyet, bal, şeker, şifa olsun.
  • batı ve amerikan özentisi 500 dolar aylıkla çalışıp kendini elit sanan plaza çalışanı tiplerce tüketilen, kültürümüzde yeri olmayan vasat yiyecek. köyde dedesi lavaşla çökelek yiyen tipler bana elmalı tart övünce delleniyorum.
hesabın var mı? giriş yap