• elysée sarayı ya da palais de l'élysée : seçimle işbaşına gelen fransız hükümdarlarının mekânı. paris'te yerini bulmak çok kolaydır. hani rue du faubourg saint honoré'de christian dior 'un asıl yeri var ya, onun karsısındaki kapısında bayrak asılı olan yer. (bu tarif genellikle "ha, orası mı, ben de orası ne mağazası diye merak ederdim hep" şeklinde bir tepki uyandırır).
  • fransız cumhurbaşkanlığı köşkü (bkz: pembe kosk)
  • 1 haziran 2014'ten itibaren, her ayın ilk pazar günü bahçesini ziyaretçilere açan minik, fransız standartlarına göre epey mütevazı saray; başkanlık konutu.

    bkz: palais de l’élysée – élysée sarayı
  • kral louis xv, sevgili metresi madame de pompadour'u önce buraya bir güzel yerleştirmiş, sonra hızını alamayıp koca sarayı hibe yoluyla kendisine bağışlamış, yani üzerine yapmış. kadının ölümünden sonra krallık sarayı geri almak istese de madamın mirasçıları "yok öyle, saray bizim arkadaşım! aha hibe, aha temlik kaatları!" deyince, kraliyet kendi sarayını parasını ödeyerek satın almak zorunda kalmış...

    iş burada kalsa iyi. devrimin sıcağı devam ederken yeni yönetim "ne kralı, ne sarayı lan!" deyip burayı haraç mezat satmasın mı! sonra, ayaklar suya ermiş zaar, "yok yahu, ayıp ettik," diyerek hükümet adına bir daha satın alıvermişler.

    metresler, üzerine yapmalar, satmalar, geri almalar... rezillik ki, ne rezillik! saray dediğin bizimki gibi olur. sahibi belli, oturanı belli; boyası yok, değişeni yok. evladiyelik.
  • élysée sarayı sadece eylül ayının üçüncü haftasonunda avrupa miras günleri sırasında bağımsız olarak ziyaret edilebilir.
hesabın var mı? giriş yap