• trk. gomulu sistem.. elektronik esyalara kabiliyetlerini artirmak amaciyla gomulen isletim sistemleri. bu amacla windows ce veya kusa dondurulmus linux sistemleri kullanilmaktadir..
  • sadece bir donanimi idare etmeye yarayan i$letim sistemleri.. end user tarafindan pek gorulmezler..
  • kendi pişirmiş kendi yemiş sistemdir. sistem tanım itibariyle bir teknoloji organizasyonunu ifade ettiğini göre "embedded system" diye icat edilmiş bu tabirde anlatılmak istenen aslında system'in "embedded"lığı* değil de günlük hayatta çok amaçlı kullandığımız teknolojilerin (mesela bir operating system) ilgili sisteme embed edilmişliğidir. dilleri bi taraflarına embed olasıcalar.
  • asansorlerimizin dahi icinde olmalari sebebiyle y2k felaket senaryolarinda en cok korkulan sistemlerdi. nerede ne kadar olduklari tam olarak bilinememesi yuzunden duzeltilmeleri de oldukca zahmetli oldugu soyleniyor, saat 12yi bir gece asansorde kalan insanlar, cali$maya ba$layan yangin alarmlari gibi $eylerle insanlarin gozu az korkutulmadi.
  • (bkz: soekris)
    (bkz: net4801)
    (bkz: monobsd)
    (bkz: monowall)
    (bkz: firewall)
  • (bkz: arm 7)
    (bkz: arm9)
    (bkz: uclinux)
    (bkz: arm-linux)
    (bkz: vxworks)
  • hem stand-alone yani kendi kendine çalışabilecek kadar akıllı hem de daha gelişmiş bir şirketin kumandası altında ya da o sistemden program indirerek çalışan sistem.
  • televizyonlarda cikan "menu"leri gorup kullanabilmemizi saglayan atraksiyon.
  • gömülü sistemler, günümüzde televizyonlar, cep telefonları, arabalar, dvd/vcd oynatıcılar gibi oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir. ekranı olan aletlerde bulunması pek muhtemeldir. ekran derken; mesela kola makinesinin "afiyet olsun" yazan ekranı, asansörde kaçıncı katta olduğunuzu gösteren ekran...

    programcılığının öğrenilmesi ve alışılması, özellikle üniversitelerde c/java programcılığından başka bir şey görmemiş bilgisayar mühendisi nesil için oldukça meşakkatlidir. ama bir kere konseptlerine alışıldığında oldukça zevklidir. eskiden kaynakların sınırlı olduğu ve bu yüzden işlemciye taklalar attırmak gerektiği doğru olabilir fakat günümüzde aynı pc'lerde olduğu gibi, öncelikli olan yapılan programın yada adı her neyse yapılan işin, kusursuz çalıştırabilmektir.
hesabın var mı? giriş yap