• ilk 3ü bedava yakıt sayesinde zirvededir. sonuncusu da istanbulun coğrafi konumunun etkisiyle bu başarıda yer edinmiştir. ayrıca ilk 3ünün patronu arap yöneticileri ingilizdir. sonuncusu rize ve hatta çayeli hegemonyasındadır.
    ancak dünyanın en iyi 10 havayolundan 4ünü oluştururlar.
  • thy'nin "middle east airline" olduğunu öğrendiğimiz karşılaştırma.

    türkiye, her ne kadar bana göre olmasa da özellikle akp döneminde ortadoğu ülkesi olmuştur ancak thy, bu karşılaştırmada adı geçen diğer firmalarla o bahsedilen anlamda aynı kategoride bir havayolu değildir. neden derseniz:

    - thy 80 yıllık havayoludur, diğerlerinin en eskisi 30 yıllık bile değil.

    - türkiye'nin 100 yıla yakın havacılık tarihi ve kültürü varken bu arkadaşların havacılığı tamamen parayı bastırıp en yeni çıkan uçağı alma üzerine kuruludur (son yıllarda malesef thy de buna yönelmeye başladı).

    - thy çoğunlukla türk pilot kullanır, diğerleri çoğunlukla yabancı.

    - thy uçuş görevlilerini kendi vatandaşlarından seçer, diğerleri singapur, tayland, rusya, hollanda falan.

    bunları "thy diğerlerinden iyidir" anlamında yazmıyorum sadece "middle east airline" olma konusunda thy'nin diğerlerinden biraz farklı olduğunu anlatmaya çalışıyorum.

    karşılaştırmaya gelince, bana göre emirates her türlü basar. thy o koltuk aralıklarına sahip olduğu sürece isterse uçağın içinde kendin pişir kendin ye mangal servisi versin yine de benim sıralamama giremez.
  • dördünün de economy class'ında yolculuk etmiş birisi olarak kafadan "emirates" diyeceğim versus.

    economy class diyorum tabii tekrar diyeyim de ukalalık yapıyormuşuz gibi de gözükmesin.

    emirates'in yemekleri diğer körfez havayollarından daha iyi. thy damak tadı olarak bizim için kral ama emirates gerçekten iyi. kabin, rahatlık vs derseniz o konuda qatar'ı yine geçin. en kötüsü qatar zaten. (en az iyisi) ancak rötar mevzularında ise etihad direk imparator. 45dk-2saat arası garanti çakıyorlar hiç afları yok. thy'de rötarların başarılı (!) firması. emirates'le 2 kez hiç rötar sıkıntısı yaşamadan seyahat ettiğim kendilerini bir adım öne koyarım.

    velhasıl bu işin profesyoneli değilim ama bir müşteri olarak

    1-emirates
    2-thy (yemeklerde en iyisi ama emirates biraz daha çeşitli, alkol vs...)
    3- etihad
    4-qatar. (mahkeme duvarı gibi suratlar, birşey sorarsan küfür gibi algılayan tipler, yemeklerde de etihad'la beraber en alt sıradalar.ha bir de sıkış tepiş geldi bana nedense. boeing ya da airbus ama kastı nedense bi kere)

    ha, siz siz olun star alliance olayını takip edin. o ayrı. gerektiği anlarda hayat kurtarabilir. en iyi hizmet/havayolu başka şey bu başka şey. yoksa emirates thy'yi götürüüür getirir.

    (bkz: star alliance)

    edit: emirates daha iyi. bu yazı tutarsız gelmiş olabilir ama sondaki bakınız, kritik olabiliyor bazen.
  • ekşici piçler çok üzülecek ama kesinlikle thy'in aralarinda en iyi olduğu versus.

    şahsi düşüncem olup deneyimler ekonomi sınıfı uçuşlarını içermekte business uçuşları içermemektedir. benim yorumlarıma göre tercih yapacakların şimdiden götüne koyayım.*

    her üç havayolu da sürekli yolcu sayılarını arttırdıkları için filolarını da bu talebe uygun olarak genişletiyorlar. bu da popüler olan hatlarda havayollarının daha yüksek kapasitede uçak kullanma imkanı veriyor.

    havacılığın en hızlı büyüdüğü pazarlardan biri olan körfez bölgesinde dubai merkezli emirates, katar merkezli qatar airways katar havayolları, abu dhabi’den uçan etihad, son yıllarda hızlı büyümeleri ile dikkat çekiyor. thy'nin de içinde bulunduğu bu dörtlü şu an dünya havacılığına yön verir konuma geldiler.

    içlerinde dünya'nın en çok noktasına uçabilen havayolu thy'dir.
    bunda coğrafi konumda etkili olmak ile birlikte üçüncü havalimanı açılması sonrasında açık ara yapacağı muhtelemeldir.

    mali yapısı petrolün bedava olduğu diğer rakiplerine göre çok daha güçlü olduğu, uçak filosunun diğer rakiplerine göre daha yeni olması, boing ve airbus'a verilen uçak siparişleri gıpta ile diğer rakipleri tarafından izlenmekte. thy coğrafi konumu ile birlikte en büyük gideri oluşturan petrol giderini bağlantı uçuşları ile avantaja çevirmekte.

    thy, avrupa’dan ortadoğu’ya, afrika’ya, oradan abd ve uzakdoğu’ya tek koridorlu veya geniş gövdeli uçaklarla bağlantı sağlıyor. ama emirates örneğin dubai’den katar’da doha’ya geniş gövdeli uçakla uçmak zorunda. çünkü tüm filosu geniş gövdeli uçaklardan oluşuyor. thy, istanbul’un mükemmel coğrafi pozisyonunu çok iyi kullanıyor. yeni havalimanı ile birlikte bu operasyon daha da büyüyecek.
    thy'nin star alliance üyesi olmasıda uçuş milleri gibi avatajları ile thy bir adım daha önde tutuyor.

    her dört havayolu da doğudaki ve batıdaki uçuş noktalarını birbirine bağlamak adına dalga sistemi olarak adlandırılan bir uçuş planlaması yapmakta. bunu doğru planlayan her anlamda bir adım öne geçiyor. thy bu yönden coğrafi olarak bir adım önde. istanbul'dan 4 saatlik uçuş mesafesi ile avrupa, afrika,rusya ve batı asya'ya uçmak mümkün. bu yapıda temel olarak uçuşlar birbirine bağlantı verecek şekilde planlanıyor ve yolcular çıkış şehrinden kalkıp havayolunun merkezine (hub) indikten sonra 1-2 saatlik bir süre içerisinde varış şehrine doğru yola çıkabiliyor. tabii her havayolu dalga sistemini kendi coğrafi konumuna, uçuş sürelerine ve en çok talep gören hatlarına göre ayarlıyor. thy burada yine bir adım önde.

    tüm bu uçaklarda yüzlerce filmin, belgeselin ve radyo kanalının bulunduğu kabin içi eğlence sistemleri standart. thy ve emirates’de diğer rakiplerinden çok önce hizmete sunulan wi-fi internet bağlantısı ise güzel ama ücreti değişken. 10-20 usd arasında yurtdışında normal roaming’e girdiğinizde bile data bağlantısı için yüklü faturalar öderken uçak içerisinde uydu üzerinden internete bağlanma fikri beni biraz korkutucu.* (bkz: uçaktan entry girmek)

    emirates in ab ile olan anlaşmaları sıkıntılı olduğu için herhangi bir ab ülkesine uçuş izni almaları thy kadar kolay değil. yıllardır berlin'e uçmak istiyorlar ama izin olmayınca uçamıyorlar. thy aynı şekilde almanya'da bildiğim kadarı ile 13-14, ispanya'da 10 farklı yere uçabiliyor. dünyanın en çok uçuş noktasına uçan havayolu bildiğim kadarı ile thy.yanlış var ise düzelttirebilirsiniz.

    emirates'in günümüzdeki en büyük avantajları hindistan-pakistan-bangladeş gibi ülkelerde uçtukları nokta. onun dışında yine yakın olmasından dolayı avustralya bağlantıları iyi konumda. avustralya - avrupa bağlantılarında iyiler. deneyimlemedim (bkz: bir arkadaşım ekolü)

    servisleri falan da iyi. onun dışında güzel bir havalimanındalar, istanbul kadar sıkışık değil. ancak thy bu sıkışıklığı üçüncü havalimanı ile aşacak gibi duruyor.

    qatar airways bu dörtlü içinde bence en zayıf halka konumda. ancak son dönemdeki türkiye-katar yakınlaşması ile birlikte istanbul atatürk havalimanı'ndan sonra ankara, sabiha gökçen, hatay, adana derken bodrum ve antalya'ya da tarifeli seferler başlatması katar havayolları'nın gümbür gümbür gelmesi bir zamanlar thy'nin almanya uçuşları ile lutfhansa'ya yaptığını (bkz: almanya bizi kıskanıyor) qatar airways thy'ye yapıyor gibi geliyor.

    yeni havalimanı ile birlikte dünyanın en büyük aktarma noktası olma hedefinde olan türkiye ve o süreçte en büyük rolü üstlenecek olan thy'nin gözünün içine baka baka katar havayolları gümbür gümbür gelmekte.

    ikram ve kabin ekipleri :
    ekonomi sınıfı uçuşları için konuşuyorum ki,
    üç havayolu içerisinde en yardımcı ve halden anlayan qatar airways ekipleri. sonrasında etihad gelmekte. emirates ise sanırım çok büyüdüğünden ekipler mekanikleşmiş, yolcuyu fazla umursamıyorlar. elbette bunlar benim uçuşlarımda yaşadığım kişisel deneyimlerim ve farklı ekiplerle yapılan uçuşlarda farklı sonuçlar doğabilir. thy burada maalesef biraz sınıfta kalıyor. burada maalesef türk kadınlarına has şımarıklık ( hosteslerde ) ön planda. (bkz: kabin amiri kadını şımarıklığı) bu yolcu bana gülümsedi beni sikecek mantığı ile hareket eden hosteslerden kaynaklandığını anlamak çok güç olmasa gerek.*

    yemek konusunda turkish do&co gerçekten bence fark yaratıyor. yıllar yılı kahvaltı denildiğinde akla gelen yumurta-patates-sosis ezberini bozarak bize kaşarlı-mantarlı tost ve su böreği vermek bile farklı bir bakışı açısının olduğunu gösteriyor. son uçuşumda beni benden alan türk tipi klasik kahvaltı ile kesinlikle fark yaratmıştır.

    etihad kahvaltı vermek yerine servisi biraz sarkıtıp normal yemek vermekte. emirates’in ise tüm uçuşlarında tercihi yemek, ancak özellikle dubai çıkışlı uçuşlarda bazı yemek seçenekleri biz türklerin ağız tadına pek uygun olmayan hint/asya baharatları ile pişmiş oluyor. emirates istisnasız her uçuşta yemek servisinin başlaması en az 1 saati buluyor ve tepsiler yemek bittikten sonra çok uzun süre yolcuların önünde kalıyor ve rahatsızlık yaratıyor.

    thy uçuş öncesi dağıttığı ve içerisinde çorap, uyku gözlüğü ve kulak tıpası, battaniye diş fırçası ve diş macunu çıkan ‘comfort kit’ ile etihad ise yemek sonrası yaptığı espresso, sıcak çikolata ve cappucino servisi ile fark yaratıyor. ayrıca thy’nın yerli şarapları da servis etmesi türk şarabının tanıtımı için güzel bir destek.

    qatar airways'in uçuşlarda sıcak tatlı ve çay-kahve ikramı oldukça güzel. tatlı her damak zevkine uygun bir yiyecek olması nedeni ile hiç bir yolcu tarafından geri çevrilmiyor.

    emirates’de olduğu gibi etihad’ın a380’lerinde de yolcuların sosyalleşebileceği ayrı bir bölüm bulunuyor. etihad bu bölüme, “lobby” adını veriyor. burada sosyalleşebilirsiniz.*(bkz: düşüren çıksın beyler kasıyor)

    etihad’ın menü kartında gerek yerel ve gerekse dünya mutfaklarından bir çok farklı seçenek yer alıyor. damak zevki biz türklere uygun.

    sıralamam şu şekilde.

    1- thy
    2-emirates
    3-etihad
    4-qatar airways

    not : ytd
  • olaya bir de sponsorluk ve spor objektifinden bakacak olursak;

    emirates, etihad'ın adını taşıyan dünyaca ünlü stadyumlar vardır ayrıyetten.fly emirates yazısını bir çok takımın göğsünde görülebiliriz.

    qatar az sayida takima sponsor.

    thy ise euroleague, birkaç spor organizazyonuna ve emirates kadar olmasa da spor klüplerine sponsordur.
  • hepsiyle uçtum. etihad'ın listede ne işi var bilemiyorum. avrupa havayollarının zaten esamesi okunamaz. (sas/air france/lufthansa/alitalia ile de uçtum) benim sıralamam şu şekilde.

    1. emirates
    2. qatar
    3. thy
    4. etihad

    şu açıdan da bakabiliriz
    pilotlarına thy nin verdiği maaşın 2-2,5 katı maaş + thy nin hiçbir zaman vermediği ek ödemeler (ev kirası + çocukların okul ücreti ) yapabilen havayollarıdır.

    thy eskiden personelini kıymet veren bir havayolu iken şu an tek düşündüğü pilotları daha çok uçurup daha az dinlendirebilmek ve yardımcı pilotları daha hızlı kaptan pilotluğa terfi ettirmektir. bunun için de sık sık sivil havacılığın kapısını çalıp kurallarda "esneklikler" yaptırmaktadır. haliyle insan gibi muamele görmek ve daha iyi şartlarda yaşamak isteyen yerli pilotlar için daima iyi alternatifler olmuşlardır. thy yetiştirir ama elinde tutamaz.

    ancak cem kozlu'dan sonra gelen yöneticiler aynı başarıyı sürdürebilselerdi ah işte o zaman var ya liste miste hikaye. havacılığın tarihini biz yazardık.
  • yıl olmuş 2014 hala lufthansa mufthansa diyen malların olduğunu gösteren karşılaştırma.

    büdüt: elin hintli'sinin filipinli'sinin pilotajıyla tarihinde uçak kaybetmemiş, hala alman disiplini şöyle böyle.
  • boarding müzikleri acisindan qatar airways'in bir adim önde oldugu karsilastirma.

    abdel halim hafez - song of the nightingale

    ayrica:

    (bkz: fc barcelona)
hesabın var mı? giriş yap