2971 entry daha
  • piyasayı gözlemlemek adına sahibinden.com'daki 20-30 tane ilanı takibe aldım. dövizde yaşadığımız şu son oynaklık nedeniyle 4 tane ilan tl'den usd'ye döndü.

    insanların birikimini korumak amacıyla böyle hareket etmesini anlayabiliyorum. ancak bu ilanlar zaten uzun bir süredir yayındayken ve konutlar tl fiyatlı olarak dahi satılmıyorken, tl'yi usd'ye çevirip satılmasını beklemeyi gerçekten anlayamıyorum!
  • insanımızın yatırım konusundaki beceriksizliğini ortaya koyuyor. yıllardır takip ettiğim evler var. bir tanesi 3 yıl önce bu aylarda gezmiştim, beğenmemiştim. fiyatı 650.000 tl idi.

    köprünü altından ne sular aktı, bir ara 675.000 tl yaptılar. sonra tekrar 650.000 oldu. şimdi sıkışmış olmalılar ki 625.000 oldu. bu durgun piyasada o fiyata da satamazlar. meraklısı çıkarsa anca 450-500'e gider. ben 300 de olsa almam o ayrı, ama kötü ev değil doğrusu.

    hayır o gün 650.000 tl istemek yerine 500.000'e satsalar kuru faize koysalar yine de bugünkü satmayı düşündüklerinden daha çok kazanırlardı. (750.000 tl) ama insanımız malının kıymetini,

    1-kafasına göre
    2-dedikodulara göre
    3- yaptığı masrafa (tadilatları falan da ekliyor üstelik) göre belirliyor.

    oysa bir malın değeri arz ile talebin buluştuğu nokta. sen istediğin kadar "benim evim çok para ediyor" diye gez ortada. sonuç bu.

    not: satsa dolara yatırsaydı demiyorum bakın,(o gün 500 binden satıp bugün dolar alsaydı 185.000 dolar alırdı) hadi onu öngöremezdi, diyelim. sadece faiz diyorum.
  • alttaki iki linki okursaniz balonun ne hale geldigini daha iyi gorursunuz.

    https://www.bloomberght.com/…akanlik-harekete-gecti

    http://www.tuik.gov.tr/…haberbultenleri.do?id=27800
  • hala olmadığını idda edenleri görmemize neden olan ülke gerçeği.

    öncelikle bir konutun değerini belirleyen birkaç farklı yöntem vardır. bana göre en reel yöntem arsa değeri de dahil olmak üzere dairenin maliyeti'nin üzerine %25 müteahhit karını eklediğinizde ulaşacağınız değer daire'nin gerçek değeridir.

    halen devam ediyor mu bilmiyorum bir dönem adana'da dairenin değeri 10 yıllık kira bedeliydi ve son derece üretici, tüketici dostu bir fiyat belirleme yöntemiydi.

    bir diğer yöntem de 100/eurobond faiz'i. bu yöntem ile 12 yıllık kira bedeli konuta verilecek mantıklı rakam olarak çıkıyor. dairenin konumu, işçiliği, manzarası, dekorasyonu vs gibi nedenlerle şuan için 13-15 yıllık kira bedeli verilebilir. bu tamamı ile kişiye kalmış bir durum.

    özellikle istanbul için konuşursak şuan evlerin değeri 30 yıllık kira değerlerinin üzerine çıkmış durmuda. bu ülkede yaşayan insanların gelir seviyesini düşündüğümüzde gerçekten mantıkla açıklanamayacak rakamlar isteniyor. bu rakamlarda arsa fiyatlarının etkisini kesinlikle inkar etmemekle birlikte arsa fiyatlarını artıran unsurunda etrafında artan daire fiyatları olduğu gerçeğini de atlamamak lazım. hal böyle olunca daire fiyatları arsa fiyatlarını, arsa fiyatarı da daire fiyatlarını artırdığı kısır bir döngüye döndü. bu kısır döngüye büyük konut üreticilerinin medya üzerinden verdiği "en mantıklı yatırım aracı gayrimenkul" gazı da eklenince daire satışları düşük faizler ile patlatıldı! bu patlama ile rakamlar da uçuşa geçerek köpürmeye başladı ve müteahhitler ciddi karlar elde etmeye başladı.

    dünyada gayrimenkul sektörünün yatırım aracı olduğu gelişmiş hiçbir ülke göremezsiniz. belki aklınıza ingiltere ve ispanya gelecektir. bu ülkelerde emlak fiyatlarının yükselmesinin nedeni iç talep değil dış taleptir. bu nedenle lütfen ülkemizle karıştırmayın.

    inşaat sektörünün ülke ekonomisine katkısı bir geçektir. ama insanlara oturmayacağı daireleri yatırım için aldırmanın da ülkeye zerre katkısı olmadığı gibi sadece müteahhitleri daha çok zengin etmektedir.

    eğer oturduğunuz bir eviniz varsa ikincisini almayın. birikiminizi farklı alanlara yönlendirin. hiçbirşey bilmiyorsanız gidin faiz'e yatırın. en azından bir yatırımcı o parayı kredi olarak alıp 3-5 kişiye iş imkanı yaratır! ytd

    edit: imla.
8453 entry daha
hesabın var mı? giriş yap