• japonlarin alakalari olmadigi halde hayatimiza soktugu karakterler.

    (japonya disindaki) bizler icin yeni sayilabilecek bir "hadise" bu emoji. emoticon (a.k.a smiley) farkli seyler. ben de emoji ile ayni sey saniyordum. degilmis! mesela sunlar smiley: :) :-) :| :x xd
    bilgisayarlarin hayatimiza girdigi 90lardan beri kullaniyoruz. birkac noktalama isareti kullanilarak yapilan suratlar. genelde 2 veya 3 karakterden olusuyorlar.

    emoji ise farkli birsey. cunku kendisi dogrudan bir karakter. mesela rusca "ya" sesini veren harf (ki tum harfler birer karakterdir) veya herhangi bir kanji karakteri gibi. emoji ayrica kanji, rus, arap alfabesi vs. gibi kanji standarttir. unicode 6.0'da toplam 722 tanedirler.

    harfler nasil italik, kalin ve farkli fontlarda yazilsa bile hangi harf oldugunu bildigimiz gibi ayni sey emoji icin de gecerli. mesela su bok emojisi. aha surada
    bundan birkac tanesini plain text olarak yapistirdim. eger bunu iphone'da goruntulerseniz de bir bok resmi gorursunuz, anrdoid'de de. ama ikisindeki gorunum farkli olur. cunku iki isletim sistemi de farkli sekilde yorumluyorlar. eger bir chrome veya firefox gibi bir browser ile bu dosyayi goruntulerseniz dikdortgenler goreceksiniz cunku henuz emoji desteklemiyorlar.

    japonlarin dogrudan alakalari yok cunku hicbir zaman bunlarin japonya disinda kullanilmalarini dusunmediler. 1996'da ntt docomo adindaki bir gsm opeatorunun kendi musterileri icin sundugu bir hizmetmis. olay tutunca bu emoji charset'i diger japonya'daki operatorlerce de bolca kullanilmaya baslanmis (haliyle japonya'da satilan cep telefonlari bunlari destekliyormus). taaa ki iphone japonya'ya ithal edilene dek. japonlar bir bakiyor! "abi tonla yen saydik buna emoji nasil olmaz laaan!" diye haykiriyorlar. apple da emoji destegini iphone'a koyuyor ama sadece japonya icin degil, global capta. diger ulkelerdeki iphone kullanicilari bunlari kesfediyor. sonra da yayginlasip gunumuze geliyor. falan filan olaylar olaylar.

    ha, sorsaniz "bu emoji cok mu gerekli?" diye, harbiden gereksizlik abidesi derim. bu ne oolm!? hiyeroglif devrine geri mi donuyoruz amk? mesela (bok orneginden devam edelim) bok resmi cizmek yerine 'bok' yazmak daha pratik degil mi?! aminakodumun yazisi sumerler tarafindan bunun icin bulunmadi mi?
  • japonca’da ‘resim’(e) + ‘harf’(moji) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.
  • twitter'da atilan emojileri gercek zamanli sayan bir site var.

    gulmekten aglayan emoji acik ara onde.
  • mağara resimlerine dönüş.
    bazılarının anlamları için bakınız:
    http://i.imgur.com/ydcbyia.png
    dua değil çak bi beşlikmiş meğerse!
  • ölümlü kaza, vefat haberi, değerli bir yakının kaybedilmesi gibi iletilerin devamında da bolca kullanılmaktadır; ağlayan emoji olsun, tabut emojisi olsun, çiçekler olsun...

    ölümü bile maymun ettiniz ha.
  • her halta bir emoji uydurmuşlar ama şu acı tebessüm var ya, işte onu yapamamışlar.

    tarifi zor çünkü, manası çok, hikâyesi uzun...
  • oldukça gelecek zamanlardaki nesillere simpsons ile birlikte kalmasının eğlenceli sonuçları olabilecek iletişim araçları.

    bunların basılı olduğu kağıdı bulan arkeoluğu düşünüyorum. evet, kağıt zira o zamana kadar 1859 yılında tüm avrupa’daki telgraf hatlarını yok eden güneş fırtınası gibi bir güneş fırtınası daha gerçekleşebilir ve dijital pek çok verimiz bu şekilde yok olabilir. her neyse, bu başarılı arkeoloğumuz emoji içeren dokümanlara baktığında insanların ciltlerinin renk tonuna göre farklı emojiler kullandıklarını fakat bildiğimiz sarı emojilerin de var olduğunu görebilir. bu durumun da 85.045.732.123 ve ekibi, evet ad yerine seri numaralı var, tarafından yayınlanmış olan “kaybolmuş insan türü: homer simpson, ve homo sapiens ile etkileşimleri” makalesinde anılan fakat bir türlü kanıtlanamayan homer simpson bireylerin varlığına işaret olduğunu ifade eden, mevzubahis bireylerin yetersiz beyin kapasiteleri sebebiyle elendikleri hipotezine de sonuç kısmında yer vererek, güzel bir makale yayınlayıp allah bilir bizim hangi konularda benzerini yapıyor olduğumuz tarihi bir yanlış anlama ile literatürdeki yerini alabilir.
  • emojilerin kendisi çok komik değil ama emojileri anlatınca komik oluyor.

    -gülümseyen kızarık surat emojisi yollamış bana.
    -ben de gözlerinden kalp kalp çıkan emojiden yolladım.
    -gözünden yaş fışkıran komik emoji.
    -sinsi sinsi gülen emoji.

    istemsizce gülüyorum bayaa sesli falan gülüyorum emoji tanımlarına.

    cümle kurmak bile güç geliyor demek ki artık ya da emojiler daha iyi anlatıyor bizi kelimelerden.

    geçenlerde ağır abilerden biri bir vatsap grubuna büyüyüp küçülen mor kalp emojisi yolladı. yanlışlıkla değil bile isteye yolladı. valla herkes ne anladı bilmiyorum ama ben çok güldüm. koca adam bile heyecanını, sevgisini, mutluluğunu büyüyüp küçülen mor kalple ifade ediyor ya ilginç değil mi.
  • fortune dergisinin internet sitesindeki habere göre iş yazışmalarında emoji kullananlar, kullanmaya göre
    daha popüler ve güçlüymüş.

    emoji
  • ntt docomo kendi geliştirdiği i-mode servisinde onbinlerce harf(kanji) bulunan japonca'yı gösteremiyordu. bunun üzerine bu işi daha kolay hale getirmek için 166 şekilden oluşan emoji'yi geliştirdiler.
hesabın var mı? giriş yap