• 1968 yılında ankara’da doğdu. 1987 senesinden beri ingiltere'de yaşamakta olan emre aracı, müzik derslerine küçük yaşta istanbul'da rana erksan'ın piyano öğrencisi olarak başladı. ciddi olarak müziğe yönelmesi on sekiz yaşından sonra liseyi bitirdikten sonra gerçekleşen aracı bu dönemde kısa bir süre gülseren sadak ile piyano, okan demiriş ile teori ve i. ionescu-galati ile orkestra şefliği çalıştı. londra'da gördüğü üç senelik ön lisans eğitiminin ardından 1990 senesinde kabul edildiği edinburgh üniversitesi müzik fakültesi'nden 1994'te bmus (hons.) derecesi ile mezun oldu.

    doktora tezi adnan saygun

    lady lucinda mackay ve inchcape vakfı'ndan almış olduğu maddi destek sayesinde aynı kurumda doktora düzeyinde de araştırma yapan sanatçı, ahmed adnan saygun - hayatı ve eserleri konulu bir tez yazdı.

    orkestra kurdu

    üniversitede kurduğu ve beş sene şefliğini yaptığı yaylı çalgılar orkestrası, edinburgh university string orchestra, ile iskoçya'nın çeşitli şehirlerinin yanısıra paris'te de konserler verdi. bu konserlerde türk bestecilerinin eserlerini ve kendi bestelerini de idare etme fırsatını buldu.

    araştırmaları

    osmanlı imparatorluğu'nda batı müziği konusunda da geniş araştırmaları olan sanatçının aralarında boston halk kütüphanesi, iskoç ulusal portre galerisi, cambridge ve new york üniversiteleri gibi kurumların da bulunduğu çeşitli yerlerde verdiği konferansların yanısıra the musical times, cornucopia, toplumsal tarih, orkestra ve cumhuriyet dergi'de de bu konuda makaleleri yayımlatmıştır.

    halen cambridge'de yaşayan emre aracı, cambridge üniversitesi'nde newnham koleji'ne bağlı the skilliter centrc for ottoman studies araştırma merkezinde türk ekonomi bankası'nın sponsorluğunda çalışmalarını sürdürmekte, bir yandan da 1998 yılında kurmuş olduğu the london academy of ottoman court music grubunun direktörlüğünü yapmaktadır.

    eserleri

    nigel osborııe'un kompozisyon öğrencisi olan aracı'nın besteleri arasında elegy for erkel (1993), tevfik fikret'in iskoçya'ya eğitim için gittiği oğlu haluk'a yazmış olduğu haluk'un vedası şiiri üzerine bariton ve orkestra için faremell to haluk (1994), marche funebre et triomphale (1995), keman konçertosu (1997) ve türk büyükelçisi'nin merasim marşı (1998) sayılabilir.
  • soğuk ve fırtınalı bir gecede* , açık radyo'da serhan bali'nin nefis programı andante'ye konuk olmuş besteci ve araştırmacı. donizetti paşa'lardan kırım savaşı'na dek pek çok konu müzik ve sohbet eşliğinde incelendi, kırmızı şarap ve peynir gibi gönül gözümüzü açtı.
  • (bkz: muzikolog)
  • artık brighton da yaşayan, yazmış olduğu tarifsiz mükemmellikteki keman konçertosuyla keşke orkestra şefliği yapacağına oturup daha fazla eser yazsa dediğim, ingiltere'deki iyi niyetli elçimiz.
  • 17-18 şubat 2006'da, giuseppe donizetti paşa’nın (1788-1856) ölümünün 150. yılına düşen bu hafta vesilesiyle padişahın başmüzisyeninin ve çağdaşlarının da eserlerinin dahil olduğu izahlı özel bir program sunacak olan besteci. aracı’nın idso ile vereceği bu konserde istanbul avrupa korosu ve piyanist aydın karlıbel de yer alıyor. koro italyan besteci angelo mariani ve donizetti paşa’nın sultan abdülmecid’e ithaf ettikleri ve türkçe sözlü kasidelerini yaklaşık bir buçuk asır sonra ilk defa seslendirecek.
    şef: emre aracı
    17 şubat 2006 cuma, 19.30 akm
    18 şubat 2006 cumartesi, 11.00 akm

    (bkz: donizetti paşa anısına marşlar ve valsler konseri)
  • "donizetti paşa osmanlı sarayı'nın italyan maestrosu" adındaki kitabı yapı kredi yayınlarından çıkmıştır.
  • merhum vedat kosal'la beraber batı etkisindeki osmanlı sarayını sadece müzikal değil bence her anlamda bize en iyi anlatabilen iki kişiden biridir. dirilttikleri o besteleri dinlerken tüm saray gözümde canlanıyor desem yeridir.
    sefir-i kebirin merasim marşı'naysa edilebilecek tek söz var; harikulade...
  • 2006 ağustos'un da yayınlanmış; savas ve baris kirim 1853-56 - londra osmanli saray müzigi akademisi" isimli bir albümü de bulunan besteci. haliyle kalan müzik tarafından yayınlanmıştır.
  • 2000 yılında londra osmanlı saray müziği akademisi ile birlikte osmanlı sarayı'ndan avrupa müziği adlı bir album çıkarmış olan sanatçı.emre aracı'nın doğu-batı müziği sentezi hakkında incelemesi için:

    http://www.kalan.com/…/dergi/dergi.asp?t=3&yid=2913
hesabın var mı? giriş yap