• europay, mastercard ve visa'nın oluşturduğu yeni çip standardı. 2004 sonunda her bankanin kartlarinda ve pos cihazlarinda bu teknolojiyi e$$ek gibi kullanmalari gerekecek...
  • elektromagnetische vertraglichkeit ın ( elektromanyetik uyumluluk) kısaltması.
  • bu standarda geci$in daha kansiz olmasini saglamak amaciyla ab 168 milyon euroluk bir program ba$latmi$tir.
  • ks. electromagnetic vulnerability
  • 2010 yılına kadar dünya üzerinde tamamen geçilmesi planlanan uygulama. kart işlemlerinin manyetik alan yerine üzerindeki chipten yapılması durumu. bunun sayesinde, manyetik algılayıcılarla işlem yapılan bir kartın kopyalanması gibi bir durum tamamen ortadan kalkacaktır. ayrıca var olan kart kopyalama tekniklerinde henüz çipli kart kopyalama gibi bir teknik yoktur ve olması da pek kolay değildir.
    bunların yanı sıra chip üzerinde bilgi taşınabilmesi açısından işlem bilgi akışında da artış olacaktır. özellikle manyetik kısım kırılması gibi bir sorun olmayacak, önemli olan sadece çip kısmının anahtarla vs çizilmemiş olması ile kırık kartla bile işlem yapılması sağlanacaktır. gelecekte de büyük olasılıkla mevcut kart boyutunun yarısı kadar kartlar görmek mümkün olacaktır.

    türkiye'deki uygulamalarına bakarsak, çip ile emv destekleyen pos cihazlarından işlemler yapılabilmektedir. atm üzerinde ise henüz nakit avans ve çip yükleme, şifre değiştirme işlemleri çip üzerinden yapılmaktadır. eğer bir kartın çipinde arıza var ise atm de pos da işlemi manyetik alan üzerinden fallback yaparak gerçekleştirmektedir. yalnız bu işlem sadece bkm kartlarında mevcut olup, yurtdışı visa ve masterkart'larda eğer atm emv destekli değilse veya kartın çipinde bir arıza mevcut ise, işlem yapılamamaktadır.
  • halk arasında chip and pin olarak bilinen ödeme sistemi.
  • hegzadecimal degerlerle calısan sistem.alanları okuyabilmek icin 2 lik sistemde bilmek gerekiyor.(1-0)
  • europay, mastercard ve visa' nın ortaya koyduğu güvenlik standartları. bunun günümüze yansıması chip & pin uygulamasıdır. gelecekte farklı bir uygulama emv tarafından zorunlu tutulabilir. örneğin parmak iziyle güvenlik standardı düşük maliyetlerle etkin bir şekilde kullanılabilir duruma geldiğinde pin kontrolü yerini parmak izi kontrolüne bırakabilir. öncelikle avrupa için zorunlu tutulmuş, şimdilerde amerika kıtasında da kullanılmaya başlanmıştır. ancak gerek amerikan pazarının büyüklüğü gerekse amerikalı kullanıcıların kolaylığa yönelik alışkanlıkları sebebiyle amerikada yaygınlaşması zaman alacaktır.
  • kuzey amerika'da (abd ve kanada, gerçi kanada'da visa ve mastercard 2012 sonunda geçmeyi planlıyorlar.) henüz kullanılmayan sistem. sisteme geçiş için yapılacak yatırım, bankaların frauda harcadıklarından daha fazla tutuyormuş.
hesabın var mı? giriş yap