• 2 ileri oynanan piyonun 1 ileri oynansaydı bulunacağı yer düşünülerek orayı alabilen rakip piyon tarafından alınabilmesidir.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/geçerken_almak

    bence kızma birader daha güzel ama insan öğreniyor işte.
  • sadece piyonun iki kare ileri oynandığı hamleden sonraki hamlede gerçekleştirilmesine müsade vardır. bu sebeple piyon başlarken bir kare mi gitti iki kare mi gitti diye akılda tutmaya gerek yoktur.

    çok bilinmeyen bir kural olduğu için eskiden anlaşmazlıklar çıkardı, çok şükür artık internet var da açıp insanlara bunun götünüzden uydurduğunuz bir kural olmadığını gösterebiliyorsunuz.
  • fransızca geçerken demektir. (bkz: geçiyordum uğradım)
  • "olm işte rakip piyonun iki kare ile çıkış yapmasına izin vermeden çaprazına geldi mi hooop sallıyor diğeri baltalı kargıyı" şeklinde akılda tutmakta sayısız kolaylık ve fayda gördüğüm kural.
  • bu ne değişik kuraldır böyle.bugün oyun kaybettim bu kural yüzünden.
  • satrançta her şeyiniz güzel giderken oyunu kaybettiren sinir bozucu bir kural.
  • 'geçerken' anlamına gelen satranç kuralı ve hamlesi. yalnızca rakibin piyonu 2 birim ilerleyip sizin -çoktan 3 birim ilerlemiş- piyonunuzla yan yana geldiği esnada, normal bir piyonu alır gibi çaprazlama ile fakat arkasına geçerek rakibin piyonunu aldığınız hamle. eğer karşılaşmada böyle bir olay gerçekleşmişse, diğer herhangi bir hamleyi uygulamak yerine 'en passant' hamlesini yapmayı tercih etmelisiniz. sıra sizdeyken ve en passant'a uygun koşullar henüz oluşmuşken bu hamleyi ilk fırsatta yapmazsanız, sıra tekrar size geçtiğinde uygun koşullar olsa da en passant yapamazsınız.

    satrancın en sinir bozucu hamlelerinden biri olabilir.
  • geçerken alma kuralına verilen isim. ne zaman ki bir piyon kendisinin yan sırasında olan ve iki birim uzaktaki bir piyon varken 2 birim ilerlerse rakip piyon en passant kuralına göre alabilir. sadece karşı piyonun oynadığı hamlede oynayabilirsiniz. sonraki turlarda oynanamaz.

    aklında bir şey canlanmayanlara örnek olması açısından: beyaz piyon d5te iken siyah piyon siyah piyon e5'e gelirse en passant kuralı gereği beyaz piyon siyah piyonu yiyebilir ve d5'teki beyaz piyon e6'ya gelir. ama bunu yalnızca siyah piyonun e5'e gelmesini takip eden hamlede yapabilir.

    r/anarchychess subredditinde bununla alakalı bir flood mevcuttur. satranca yeni başlayan birisi bunu paylaşıp illegal move derse hemen altına "google en passant" yazıyorlar.

    aslı şu şekildedir.
    p1: bot made an illegal move
    p2: google en passant
    p1: holy hell
    p3: new respond just dropped
    p4:actual zombie
    bu şekilde devam eder
  • (bkz: geçerkene)

    satranç dışında da kullanım alanları vardır. o sırada ordan geçen bu kelimeye cuk oturuyor.
hesabın var mı? giriş yap