• bana deseler ki bu uyduya gideceksin ama neyle karşı karşıya kalacağını kesin olarak bilmiyoruz yine de gitmek ister misin? hiç düşünmeden evet derim. bu evrende düyaya uzaydan bakmak veya hiçbir insanın keşfetmediği bir şeyi ilk bilen ilk keşfeden olmak kadar heyecan verici bir olay yok.
  • saturn'un e halkasının muhtemel kaynağı.

    üzerindeki buz katmanı 30-40 km arasında değişiyor. güney kutbunda bu kalınlık 10 km'ye kadar düşüyor, muhtemelen bu incelik sebebiyle burada gayzerler kuvvetli.

    bir sondayla o katmanı delip jeotermal püskürmenin basıncı ile de baş edilebilirse, buzun altındaki karanlık okyanusta nefes alan ve hareket eden bir şeyler bulma ihtimalimiz var...
  • eğer sadece süper zengin ve dünyanın yöneticisi kıvamındaki insanların yaşayacağı bir yer olmasa sevinip taktir edeceğim ama birkaç mükemmel aile haricinde hiç kimsenin adım dahi atamayacagini biliyorum. bu sebeple umrumda değil ve buna harcanan paraların, hastalıklara ve açlığa harcanmasını istiyorum.
  • bir araştırmadan sonra böyle bir şeyler yazmıştım, çevirmeye üşendim şimdi. dilsel hatalarımı görmezden geliniz lütfen.

    cassini will look for habitability, with collecting particles inside of the plume; like water, ice, salts. cassini has a dust detector called cda, it can count particles over 10000 per second, so we can even do research about the activity of plume sources. that is a huge opportunity for us. without spending millions of dollar for a new mission, cassini will dive into the plumes. cassini is not designed for diving manuever or sampling active cryovolcanic plumes but it has really powerful instruments as ı mentioned and ı will mention below.
    also, there is huge potential of life in the enceladus. the plumes include some salts and the most important, organic molecules like methane. also carbondioxide, ammonia. with cda, cassini can obtain spectra of the particles and even can detect new, more complex organic molecules.

    cassini has the chance to look for molecular hydrogene inside of the plume. this is important so much. the molecular hydrogene, ejects to space from enceladus; can tell us about the hydrothermal activity inside of enceladus' oceans. cassini will confirm the presence of molecular hydrogene and the hydrothermal activity using its sensor called ınms.
    when we combine 3 things ı mentioned -water,energy,organic molecules- then we can ask the question. are there life in enceladus? after this mission of cassini, we will be asking this question, but not as a fantasy or science-fiction. as a real, scientific question supported by plenty of scientific evidences.

    unfortunately, cassini is not capable to detect life at enceladus but this flyby will probably provide new powerful insights about habitability in enceladus' oceans. cassini is capable enough for humanity's baby steps in looking for life in enceladus.
  • nasa'nın yaptığı açıklamayla üzerinde yaşam için gerekli şartların bulunduğu satürn'ün en büyük 6. uydusu. üzerinde buz örtüsü ve altında okyanus bulunan enceladus, bizim bildiğimiz anlamıyla canlı hayatının hemen hemen tüm gereksinimlerine sahip.
  • satürn'ün altıncı büyük uydusu. üzerinde buz kütleleri bulunur. 1789 yılında william herschel tarafından keşfedilmiştir.
  • dünya'da bildiğimiz anlamdaki yaşamı destekleyecek her bileşene sahip. ancak henüz bir organizma bulunmadı. yakın gelecekte muhtemel.

    http://www.euronews.com/…ry-saturn-s-moon-enceladus
  • güney kutbu, kuzey kutbuna göre daha sıcak olan bilinen güneş sisteminin en parlak uydusu, en büyüğü için (bkz: titan) cassini uzay mekiğinden alınan verilere göre yüzeyinin altında dev bir okyanus bulunmakta. ayrıca güney kutbundan atmosferine doğru püskürttüğü su satürn gezegeni’nin en uzak halkası olan e halkasını oluşturur.
  • tanım: yunan mitolojisinde atena tarafından mağlup edilip etna dağının altına gömülen devin adı. ayrıca satürn gezegeninin yedinci sıradaki uydusunun adıdır.
  • kilometrelerce uzağa su fışkırtan gayzerler ile dolu yüzeyini çeken cassini uzay aracının gönderdiği veriler sayesinde bu suyun; bünyesinde azot, karbon ve hidrojen barındırdığını keşfettiğimiz satürn'ün 6. büyük uydusu.

    kabuğun altındaki yer alan 65 km kalınlığındaki tuzlu okyanusun tabanı hidrotermal bacalar ile dolu kayalık bir yapıya sahip. bu kayalık zeminde, hidrotermal bacalardan yayılan ısı ve kimyasal bileşikler hayatın varlığı için gerekli ortamı yaratıyor olabilir. bunu da dünyamızın okyanus tabanlarında bulunan hidrotermal bacaların çevresinde “kemotrof” dediğimiz, hidrojen ve hidrojen bileşiklerinden besin elde eden canlıların bulunması, keşfedilen hidrojenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor bizlere.
    böylece dünya'daki hidrotermal bacaların özelliğinden yola çıkarak enceladus'un da yaşamı destekler nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. (emin olmamakla birlikte. emin olmak için yeni misyonlar gerekli.)
    cassini görevi her ne kadar bizlere çok fazla veri sağlamış olsa da detaylı araştırma için yetersizdi. satürn'ün uyduları için tasarlanan (bunu bilmiyorum ama eminim tasarım aşamasında vardır böyle bir misyon. hatta geçen sene lise öğrencileri arasında böyle bir proje yarışması vardı: "siz olsaydınız bir sonraki misyonu titan'a mı yoksa enceladus'a mı yapardınız.*" diye. her neyse.)
    yeni bir misyonun titan'dan sonra gitmesini istediğim ilk uydu enceladus.
hesabın var mı? giriş yap