• "ihtiyacınız olan her şeyi önceden yükledik" mottosuyla gelen işletim sistemi. anladığım kadarıyla internete ulaşmanın sıkıntılı, aşırılı pahalı veya imkansız olduğu yerleri odak noktası alarak yüklü olarak gelen programlar (sağlık, eğitim, iş/ofis gibi yaklaşık 100 program/uygulama demişler) dahil olmak üzere sisteminin herhangi bir güncelleme almaya ihtiyacı olmadan çalışması ve ücretsiz olması. bu bahsettiğim hali full sürüm. bir de lite sürümü var sanırım, o da ücretsiz fakat yüklü program/uygulama sayısı kısıtlı tutulup internet üzerinden indirilebilsin diye kullanıcıya bırakılmış. akıllı telefon kullanmak kadar kolay demişler ve internete bağlandığınız takdirde diğer bilgisayarlardan hiç bir farkı da kalmayacağını belirtmişler. söylenildiği gibi yalın bir hale bürünmüş ve hafif bir işletim sistemiyse oldukça kullanışlı olabilecek gibi, denemek lazım. unutmadan; linux, mac os ve windows xp ile üzeri işletim sistemleriyle uyumlu çalışabilmekte, live usb üzerinden veya sıfır kurulum ile default os şeklinde kullanılabilmekteymiş. kaynak
  • 1-2 saatlik denemem sonucunda söyleyebilirim ki bilgisayarında oyun oynamayan birisi için kesinlikle windows'a en iyi alternatif. hatta böyle birisi için windows'tan daha iyi. çok hoş şeyler var. (bkz: wikiart)
    felsefesi de güzel. interneti olmayan buna fırsat bulamayan insanlar için tasarlanmış.

    hemen başta söyleyeyim debian tabanlı bir dağıtım. uygulamalar flatpak ile kuruluyor.

    "en iyi"den kastım tabi ki deneyimsiz kullanıcı için en iyi.

    çok güzel tasarlanmış. ufak birkaç bug vardı gözümden kaçmadı ama zamanla düzelir diyebilirim.

    sistem, gnome 3 üzerinde tasarlanmış. gnome launcher sabit hâlde masaüstünde duruyor uygulamalara buradan erişebiliyorsunuz.

    görsel olarak çok iyi kesinlikle. duvar kağıdı seçimleri bile diğer dağıtımlara nazaran çok iyi.

    eksikliklerine gelince...

    masaüstünü göster ile uygulamalar arasında geçiş butonu yer değiştirmeli...

    chromium varsayılan olarak geliyor ve içinde bir eklenti var. chromium'a görsellik katmış ama ne bileyim içime sinmedi.

    bazen glitch dediğimiz yırtılmalar oluyor. "canlı" kullandığım için olabilir, emin değilim.

    kurulum meselesi ise en büyük eksikliği. reformat disk... ingilizcesi wtf ! türkçesi senin amına koyim, hehheh.

    ben neden kendim nereye kuracağımı, nasıl kuracağımı, önyükleyicimi falan kendim seçemiyorum? niye diskimi baştan aşağı formatlıyorsun ? ben belki grub değil de systemd-boot düşünüyorum yani bunlar büyük eksiklik bence.

    esnek davranılmalıydı bu hususta. umarım bunları düzeltirler.

    not: windows yüklü ise bilgisayarınızda yanına kurulum yapılabiliyor. windows'um olmadığı için bilmiyorum internette gördüm.

    bence geleceği parlak. birkaç seneye iyice popüler olur kanaatindeyim.

    şurada keltoş abimiz incelemesini yapıyor:
    https://www.youtube.com/watch?v=j5i3m_e6wym
  • yakın zamanda satın aldığımız ve internette freedos olarak satılan bir dizüstü bilgisayarın* içinden çıkan gnu/linux işletim sistemi. bilgisayarı çalıştırdığımda adeta gözlerim yaşardı.
    "ailenizin istediği her şeyi bulunduran işletim sistemi" sloganıyla tanıtılan, internet bağlantısı gerektirmeden çalışan 100'den çok uygulamayla önyüklü gelen, akıllı telefon kullanmak kadar kolay olan işletim sistemi içinde ofis takımı, eğlence ve öğrenme araçlarını da barındırır, ücretsizdir.

    şuradan indirilebilir: https://endlessos.com/download/
  • an itibari ile surum 3.9.2 duyuruldu
  • freedos asus laptoplarda yüklü gelen android benzeri işletim sistemi.
hesabın var mı? giriş yap