• ing. endokrin distruptors

    endokrin bozucular, endokrin sistem tarafından sentezlenen endojen kimyasalların aktivitelerini taklit etme, değiştirme ya da engelleme yoluyla sistemin düzgün çalışmasını engellemektedir. birçok organın yanında, özellikle üriner sistemi ve tiroid bezlerini etkiler. son dönem bu sistemlerle ilgili hastalıkların çoğalmasının sebebi doğada bulunan ya da endüstriyel olarak üretilen bu maddelerin vücuda alınmasıdır. bazılarında kısıtlama olmakla beraber halen bir kısmı yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • bazı farmasötik ajanlar, pestisitler, fungisitler, plastikleştiriciler endokrin bozucu maddeler arasındadır.

    birçok endokrin bozucu, su ve atıksularda eser miktarda tespit edilmektedir ve bu düşük miktarlarda sağlık üzerine etkileri araştırılmaya devam etmektedir. doğada canlılarda biyobirikimi ve sinerjistik etkileri nedeniyle önemi artan bir araştırma konusudur.

    genellikle mevcut su ve atıksu arıtma tesislerinde bu maddeler tam olarak arıtılamamaktadır ve bu amaçla yeni teknolojilerin geliştirilmesi üzerine çalışmalar gündemdedir.
  • cidden kimsede böyle bir bilinç olduğunu sanmıyorum tesadüfen ev tozuyla alakalı bir şey okurken karşıma çıktı. neden daha fazla konuşulmuyor ve insanlara farkındalık oluşturulmuyor? özetle "her yerdeler!"

    http://www.cocukendokrindiyabet.org/…n_gorusleri/70

    (bkz: bisfenol a)
hesabın var mı? giriş yap