• genel anestezi altındaki hastada serbest bir solunum yolu sağlanması amacıyla, trakea içinden, ses telleri arasından uzatılan bir tüptür.
    tüpü , bir laringoskop yardımıyla burundan uzatıp, narkozitörün ses tellerini rahatça görmesi mümkündür; buna karşılık, ses tellerine hiç bakmadan da tüp, boğazdan sokulabilir. bu son teknik, tecrübeli bir narkozitör tarafından başarıyla uygulanabildiği halde, iyi bir anestezi uzmanı daima el altında bir laringoskop bulundurur. gerekirse tüp, ağızdan da sokulabilir.genellikle, endotrakeal tüpün ucunda, şişirilebilecek bir parça vardır ve bu parça, şişirildiği takdirde, trakea dışarı kapatılmış ve kan ya da kusmuk gibi yabancı cisimlerin akciğerlere girmesi yasaklanmış olur, çünkü anestezi altında, yabancı cisimlere karşı korunma mekanizması olan öksürük refleksi ortadan kalkar. endotrakeal tüpün solunum borusuna rahatça uzatılabilmesi için, hastaya ayrıca bir kas gevşetici ilaç verilir.

    bu ukte doldurulurken google kullanılmıştır
  • yetişkin hastalardaki tüpün iç çapları;
    kadın: 7-7,5
    erkek: 8-8,5

    çocuklardaki tüpün iç çapları;
    4 + yaş/4

    çocuklardaki tüpün boyu;
    14 + yaş/2
  • bir yenidoğanda yada 1 yaşından küçük çocuklarda kullabacağımız endotrakeal tüp çapı 3-3,5 mm'dir. ve bu tüpün ilerletme sınırıda tüp çapının yaklaşık 3 katıdır. ve 1 yaşındaki bebeklerde kullanacağımız tüp çapı 4 mm'dir. 2 yaşından büyük çocuklarda ise (yaş+16)/4 formülü ile bulunur.

    bir çocukta yaptığımız cpresnasında eğer damar yolu açılamıyorsa bu durumda endotrakeal tüp içinden verilebilecek ilaçları elvan diye kodlayabiliriz.

    e: epinefrin, l: lidokain, v: vazopressin, a: atropin, n: naloksan'dır.

    edit: tüp çapını ekledim.
  • bir kullanım endikasyonu da uzun süredir bırbır olan ve bırbırı geçmeyen hastalarda sonda niyetine kullanılmasıdır. ağza giren şey yeri geliyor popişe de giriyor. vay arkadaş.
hesabın var mı? giriş yap