• tesla, solar şirketi ile, amerikadaki her evin çatısını güneş panelleri ile kaplayıp kendi kendine enerji üreten bir sistem ile ekolojik bir çevre ve tasarruflu bir gelecek öngörebiliyor iken kimi ülkeler ise milyarlarca dolarlık eski nesil teknolojilere bütçe ayırıyor. kurgusal olarak geleceği göremeyen anti vizyoner devlet erkanı şimdiyi kurtarmak için geleceği ipotek altına aldırıyorlar. ah şu siyasi hırsları olmasa.
    bir nesil sonra, 20 yıl sonra klasik santral anlayışı yok olmuş olacak. elektrik aboneleri tarih olacak. lokasyonuma yakın yaylara gittiğimde alt kültür bile kendi enerjisini üretmek için güneş panelleri kurmuş durumdalar. yan yaylalardaki atıl sistem kendini amorti dahi edememiştir. şirketler içinde büyük bir hezeyan boş duran elektrik telleri.
    elektrik dağıtım şirketleri ne zaman akıllanır, gelecek teknolojiye yatırım yapar o zaman ayakta kalır. yoksa 20 sene sonra bu yazdıklarımı okuduğunuzda demek istediklerimi yaşayarak bizzat müşahit olacaksınız.
  • yeni teknolojilere yatırım yapılmasını destekleyen politikalar olmalıdır.
    çoğu enerji santrali çalışma ömrünü tamamlamak üzere olan türbin ve makineler ile hayatta kalmaya çalışıyor. küçük kaldıkça ve değişime uyum sağlanmadıkça yok olmaya mahkum kalırsınız. elbette burada bürokrasi ve vizyon devreye giriyor.

    teorikteki politikaların bir kısmı sahaya beklenilen sürelerde uyumlanamıyor. sektörle doğru ve paralel iletişim kurarak daha doğru yol katedilebilir.
  • yeni teknolojilere yatırım yapılması yeterli olmayan politikalardır.
    enerji yatırımları tek yönlü sadece fiziksel ihtiyacı gidermeyen, sosyal, milli ekonomideki girdi-çıktıları doğrusal ve dolaylı yolla etkiler. her sene en büyük açığı fosil yakıtlar kaleminden veren, gsmh düşmekte olan bir ülkede yeni ve eski teknoloji birbirinin eksiğini kapatarak stratejik bir planlama ile yapılmalıdır.

    türkiye'de eski teknoloji diyebileceğimiz doğal gaz ve kömür yatırımlarına sadece 2019'da 2 milyar tl'ye yakın kapasite bedeli ödenmiştir. bunların hiçbiri de eski değil, yeni tip yüksek verimli santraller.

    son yılların en mantıklı hamlesi olan rüzgar ve güneş yatırımlarına garanti ücret ödeme bu kapasite ödemelerini mecburi hale getirmiş, bu yatırımları on yıl önce pompalayarak ise ölümcül bir hata yapmıştır. sebebi türkiye'nin sürekli büyüyeceğine inanılması ancak politik hatalar sebebiyle türkiye'nin ekonomik gücünün sınırlı kalmasıdır.

    sektörle doğrudan iletişim çözüme katkı olabilir ancak enerji sektöründe köşeleri kapmış olan sermayedarların hepsinin eski tip teknolojideki hakimiyeti çıkar çatışmasını ortaya çıkarmakta. eski sermayedalarla bu iş olmaz!

    yeni politika aşağıdaki ayaklar üzerine tasarlanmalı

    enerji üretimi
    - rusya etkisinden çıkarak, doğal gaz politikasını değiştirmek,
    - eski santralleri mantıklı bir şekilde elden çıkartmak
    -yenilebilir enerji modelinde ısrarcı olmak

    sanayi
    -eski yatırımlar için enerji verimliliği

    hane tüketicisi
    -yeni inşaatlarda solar zorunluluğu
    -eskilerde yalıtım
    -hem tüketici hem üretici modeline geçiş

    istihdam/sosyal
    -istihdam sorununu da yenilebilir enerjiye yatırımlarıyla pansuman yapılabilir. yenilenebilir enerji geçişle beraber avrupa kaynaklı araştırmalar şunu gösteriyor: enerji tüketiminde %57 azalış, enerji üretim maliyetinde %60 azalış ve sosyal kaynaklı harcamalarda %90 azalma.
    -halkın karşı çıktığı yatırımların yapılmaması. kömür tüketiminden kaç kişi kanser oldu bilmiyoruz, yeterli sosyal politika ile desteklenmesi.

    bütçe dengesi
    usd/tl kurundaki kötü gidiş ve global ekonomi ile beraber türkiye uzun süre makro göstergelerde sorun yaşayacak gibi, maliyetlerde düşüş sağlayamıyorsak verimde yükselme şart diyebiliriz.

    su
    kuraklık son yüzyılın en sertini yaşıyor, azaln yağışlar, yükselen sıcaklıklar, yer altı sularının cahilce tüketimi su kaynaklarını tehdit ediyor. turkiyedeki göllerin %60'u kurumuş durumda. türkiye yakın zamanda deslinasyon teknolojisine yatırım yapar, bu elektrik tüketimini oldukça yukarı çekecek. bu teknoloji ile ilgili üniversite ve startupların çalışmaya başlaması gerekiyor.

    ayrıca kaynak science direct
    edit:29 şubat 2020 tarihli göllerle ilgili haber t24
  • bae devlet şirketi adnoc'un, global infrastructure partners, brookfield asset management, singapur'un özerk varlık fonu gic, ontario teachers’ pension plan board, nh investment & securities ve snam gibi 6 önemli şirketle 20,7 milyar dolarlık bir enerji anlaşması imzalaması da piyasadaki önemli ve dikkat çekici bir gelişme olmuştur.

    https://www.cnbc.com/…tructure-investment-deal.html
  • libya krizi ve doğu akdeniz'deki gelişmeleri analiz bir dr. sina kısacık makalesi için; http://politikaakademisi.org/…ne-olasi-yansimalari/
  • kıbrıs ve doğu akdeniz'deki gelişmeleri siyasal dengeler bağlamında analiz eden bir makale için; https://www.academia.edu/…yce_no_1_2020_pp._21-64._
  • türkiye'nin karadeniz'de keşfettiği yeni kaynaklar ve dünya piyasası hakkında bir haber; https://www.sozcu.com.tr/…lgaz-rezervi-var-6000224/
hesabın var mı? giriş yap