• "pilavla kuru fasülye pişirirsem a kadar enerji kaybederim, ama onu yiyeceğim için b kadarını geri kazanırım. diğer taraftan telefonla sosisli söylesem pişirmekten c kadar daha az enerji harcarım ama ondan fazla enerji alamam. banyo yapmak istiyorum ama o da enerjimi d kadar azaltır. ödevi yetiştirmek için sabaha kadar çalışacağıma göre bana e kadar enerji lazım. demek ki banyo yapmayıp yemeği pişirip yiyerek en verimli şekilde kullanabilirim enerjimi" gibi gerçekleştirilebilecek bir yönetim tarzı.
  • makina mühendisliği bölümünde okutulan oldukça faydalı olduğunu düşündüğüm bir derstir. genellikle bu dersin amacı firmaların enerji tüketimlerini inceleyerek enerji tasarrufu için yapılacak yatırım faydalı mıdır faydasız mıdır? bunu incelemektir.

    örnek verecek olursak firmanın makinaları aylık ve senelik enerji tüketimlerini inceleriz. işte burda bir yapılacak olan enerji tüketim analiziyle birlikte firmaya yapılması düşünülen tasarruf yatırımının uygun olup olmadığını inceleriz. bu konuda birçok etken vardır düşünülmesi gereken, bunlar;
    1- yatırımın geri ödeme süresi, faizi?
    2- yatırımın ömrü
    3- maliyet ve tasarruf tahmin raporu?
    gibi gibi sıralanabilir. genellikle bununla küçük işletmeler uğraşmazlar. enerji politikası yapan firmalar genellikle büyük firmalardır.
  • 20.000 m2 inşaat alanı yada yıllık 500 tep üzeri enerji tüketen ticari binalar kanunen enerji yönetimi hizmeti almalıdır.

    bu binalar avm, otel, hastane, okul, iş merkezi vb. olabilir.

    enerji yönetimi çalışmalarında enerji yöneticisi, tesisin enerji tüketimini ve enerji verimliliği faaliyetlerini her yıl enerji bakanlığına bildirir. enerji tüketimini düşürmek için gerekli mühendislik, ölçüm, analiz çalışmalarını yürütür.

    enerji yönetimi
  • enerjiyi verimli kullanmak için yapılan yönlendirme. enerji yönetim sistemi işletmenin maliyetlerini düşürüp verimliliği arttırır.
  • değeri bilinmemektedir, bir çok şirket enerji yönetimine odaklandığında işletme maliyetlerindeki düşüş ile büyük tasarruf sağlayabilir.
    gel gör ki ülkemizdeki şirket yöneticileri bakkaldan bozma yönetildiği için bu konu açıkta kalmış durumdadır.
hesabın var mı? giriş yap