• ayda bin tl kazanırsam ve tek başıma yemeğe 500 tl harcıyorsam gelirimin yarısını yemeğe harcıyorumdur. gelirim 2000 tl'ye çıkarsa 500 tl yemeğe harcıyorsam (beğeniler vs. değişmiyor tabi. örneğin birden havyara, sushiye sarmıyoruz) bu sefer gelirimin dörtte birini yemeğe harcıyorum. geriye kalan parayı da hayat standartlarımı yükseltmek için harcayarak kıyafet falan alıyorum. gelirim iyice artarsa gidip takım elbise alıyorum, araba falan alıyorum. ama gelir düştükçe aynı kıyafeti giyiyorum, yenisini almıyorum, fakat yemeğe harcadıklarımı tamamen kesemeyeceğim için yemeğe harcadıklarım çok fazla değişmiyor ve gelirimin çoğunu yemeğe ayırmış oluyorum. işte bu olayı grafik ve formüllerle açıklayan kanuna engel kanunu denir.
  • gelir ve tüketim ara­sındaki ilişkiyi gösteren eğri/ kanundur. engel eğrisi türetilirken zevkler, malın fiyatı ve diğer malların fiyatı sabit tutulur. her bütçe doğrusunun kayıtsızlık eğri­sine teğet olduğu noktada tüketici dengesi oluşur ve denge nok­talarının birleşmesiyle oluşan eğri artık engel eğrisi ya da gelir-tüketim eğ­risi adını alır. bütçe ve eğri arasındaki ilişkiyi örnekle detaylandırırsak; engel eğrisi üzerinde yukarı doğru hareket edilmesi bütçe eğrisinin paralel olarak kaymasına neden olur.
  • gelir değişimiyle mal talebi arasındaki ilişkiyi açıklayan kanundur.
  • gelir arttıkça gıdaya harcanan miktarın nominal olark artacağını, ancak bu artışın gelir artışına oranla azalarak olacağını ifade eden yasa.
  • geleneksel marshallgil grafiklerinin aksine bağımsız değişken olan gelir eksenini koordinat düzleminin apsisine almıştır.
  • ernst engel'in gelir ile tüketim alışkanlıkları arasındaki ilişkiyi ortaya koyduğu kuraldır.

    kanuna göre elde edilen gelir arttıkça yiyecek maddelerine yapılan harcama yüzde olarak azalmaktadır. bunun yan ısıra giyim ve diğer zorunlu harcamalarda yüzde olarak pek değişiklik görülmezken, lüks tüketim yüzde olarak artmaktadır.
  • engel'in kanunu

    n dokuzuncu yüzyıl alman iktisatçılarından ernst engel, yiyecek harcamaları ve gelir arasında şöyle bir temel ilişki tanımlamıştır: engel'in iddiasına göre, gelir arttıkça insanlar yiyeceğe yaptıkları harcamaları az miktarlarda artırmaktadır; yani yiyeceğe ayrılan gelir oranı düşer. bir gecede gelirini üçe katlayan birinin yiyecek tüketimini üç katına çıkartması çok olası değildir, tabii öncesinde yoksul değilse.

    genel kaide yoksulların gelirlerinin büyük bir bölümünü yiyeceğe harcadıklarını söyler. gelişmekte olan ülkelerdeki çok yoksul aileler gelirlerinin büyük bir kısmını çoğunlukla temel gıda maddelerine harcar. bu hâli, gelirini tam teşekküllü bir şekilde -barınma, seyahat, tatiller, eğlence- doldurduğu alışveriş sepetine harcamış zengin bir ülkeden bir tüketici ile karşılaştıralım; yiyeceğe harcanan oldukça mütevazı bir oran olabilir. engel'ın kanunu yoksulların yiyecek maliyeti yükseldiğinde ortaya çıkan zafiyetine dikkat çeker. eğer gelirlerinin çoğu yiyeceğe gidiyorsa fiyatların yükselmesi hâlinde yeterince beslenemeyebilirler.
hesabın var mı? giriş yap