• engelli insanları düşünmekle başlıyoruz söze. engelliler çok az konuşuluyor hala.

    engelli insanlar bugün günlük hayatlarında bir çok engelle karşı karşıya ve söze başlanan her yerde en son onların ihtiyaçları geliyor söze. gelin hep birlikte onlarla başlayalım söze. onlar için yapılabilecekleri tartışalım. sosyal medyanın, paylaşımın bu denli geliştiği noktada engelleri birlikte kaldıralım, buna ön ayak olalım.

    görme engelliler için kabartmaya dayalı bir eğitim sisteminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasını isterdim ve görev almak isterdim.
  • engelli insanların toplum içinde daha rahat etmelerini sağlamak için yapılması şart olan şeylerin listesi. kaldırımlara, tüm avmlere, sinemalara, statlara ve diğer mekanlara rampa konmasının zorunlu tutulması, tüm otobüslere engelli arabası asansörü konması olmazsa olmazlardır.
  • engeli olmayan insanları eğitmek. azcık da olsa kendilerini onların yerine koyabilmelerini sağlayabilmek. empati duygusunu geliştirmek. her şey çok daha güzel olacaktır böylelikle.
  • ihtiyaci oanlara yardi etmek. mesela, ben bir tekerlekli sandalye ariyorum. var mi bosda?
  • içtiğiniz su şişelerinin kapaklarını saklayıp gerekli kutulara atmak, bunlardan sadece bir tanesidir.
  • üniversite hakları engellenmemeli

    kardeşim spor lisesi mezunu milli bir sporcu olmasına rağmen 2 üniversite besyo ya almak istemedi. ve engel boyutu sadece işitmesinde. işitme cihazı kullanıyor konuşması ve zekası gayet yerinde..

    yök ve ösym nin mevzuatın da böyle çocukların okula alınması yazarken onlar inada almak istemediler

    tabi biz peşini bırakmadık insan hakları yök ösym üçgeniyle çözdük sorunu

    ama ya bizim gibi bilinçli olmayan aileler ne olucaktı!

    engelli çocukların eğitim hakkın engellenmesin
  • acimaktan vaz gecerek baslayabiliriz bence. cevrenizdeki insanlarin size aciyarak baktigini dusunsenize ne kadar rahatsiz olurdunuz.
  • (bkz: gölge etme başka ihsan istemem)
    bu atasözünden yola çıkarak mesela rampaların önüne park etmekten vazgeçebilirsiniz ya da engelliler için ayrılmış yerlere. iş verebilirsiniz, iş imkanı sağlayabilirsiniz, yalnız olmadıklarını hissettirebilirsiniz, değer verebilirsiniz. her şeyden önce de çocuklarınıza insan olmayı yaşayarak öğretebilirsiniz. sizden görürse anlar doğruyu, ötekileştirmemeyi, engelleri alay konusu yapmamayı...
  • engelli dememek örneğin.
    olay yetenek işi aslında. iki kolunuz iki bacağınız var. biri eksik olduğunda engelli olmuyorsunuz. dört kollu bir insana göre hepimiz engelli oluyoruz bu betimlemeye göre. gerçek olmasa da durum analizi olarak bu var.

    yeteneklerimiz düşüncelerimizde ve kendimizi koyduğumuz yere göre şekillenir.

    o yüzden ne yapılacaksa hep illa ki herkesin yapacağını düşünerek yapmalıyız. engelliye özel bilmem ne değil yaşayan her insan geçebilmeli bu merdivenden demeliyiz önce.

    engel yalnız kafada.

    stephan hawking bugün bütün motor sinirleri felç iken açıkçası engelli ben oluyorum diye düşünüyorum.

    kolu gözü bacağı kaybetmek köyü elbet. kötü bir his. bunu da yaratan biziz bence. evrim tek kollu bir genom oluştursa herkes tek kollu olsa tek kolu olan adama "engelli" denöeyecekti.

    o yüzden nolur engellilere bir şey yapmayın. önce koyduğunuz engel olan engelli lafını kaldırın kafanızda normalleştirin şu insanları sonra bir şryler yaparsınız.
hesabın var mı? giriş yap