• witcher'da göze defalarca batan mantık hatasıdır. argumentum ad temperantiam zıt kutuplar tarafından savunulan iki görüşün arasında kalan bir şahsın doğru olanın ortalarda kanat çırpmak olacağına inanması için geçerli bir nedeni olmayacağını ifade eder.

    --- spoiler ---

    "evil is evil. lesser, greater, middling… makes no difference. the degree is arbitary. the definition’s blurred. if i’m to choose between one evil and another… i’d rather not choose at all.”

    --- spoiler ---

    işte, kaşına gözüne kurban olduğumuz geralt tam da burada bir yanlış eşdeğerliğin tuzağına düşmektedir. (iyiyi ve kötüyü neye göre belirlediğine zaten girmiyoruz)

    bunu uyduruk bir frekans tartışması örneğinin yardımı ile güzelce açıklayabiliriz. bir kadının 180 hzlik bir sesi olduğunu varsayalım. x kişisi, kadının sesini 170 hz olduğu iddiasını ortaya atarken y kişi 240 hz olduğunu öne sürebilir. lâkin bu 170 hzlik sesi, x ve y'den alacağınız ortalama değer olan 205 hz yapmaz.

    bu her ne kadar soyut bir örnek olsa da günlük yaşamda bu tür yanlış eşdeğerliliklerin verdiği hasar gayet somuttur. meselâ abd kolluk kuvvetlerinin afro amerikalılara sistematik olarak uyguladığı şiddetin reddinde kullanılan all lives matter akımı ırkçılıktan bağımsız olarak argumentum ad temperantiamda köklenebilir.

    kris straub ise bir karikatürü ile bu tutumun neden problemli olduğunu pek güzel tasvir eder.

    we should care exactly equally at all times about everything
hesabın var mı? giriş yap