23 entry daha
  • tez ödevime konu olmuş, şevkle araştırdığım, özveriyle yazdığım, gururla anlattığım ve karşılığında aldığım tepkilerden, yaptığım tercihin doğruluğunu kalben onayladığım müzik türü.

    1950'lerde amerika'da, müzik adına "devrim" niteliği taşıyan, dünyanın bir daha asla şahit olamayacağı, eğlence anlayışını tamamen tepe taklak eden yepyeni bir konsept geliyor. "rock and roll"! ve bu yeni janr gençler arasında hızla yayılmaya başlıyor. başta elvis presley, the beatles olmak üzere birçok şarkıcı ya da gruplar çıkıyor ortaya.

    rock müzik, kültürü değiştiriyor. savaş, seks, ırkcılık, haplar; "moda" tabirine uyan bir akımın temel unsurları haline getiriliyor. ve kendilerini belli bir kalıp içinde görmekten hoşlanan bu kitle, adeta taparak dinledikleri idollerini taklit etmeye başlıyor. beatles saçları, elvis dansları, rolling stones kostümleri, çılgın takılar, makyaj stilleri ve dünyanın daha önce görmeye hiç alışık olmadığı haller gösteriyor kendini gençler arasında.

    rock müzik efsaneleşmeye başlıyor. ve kendi arasında da kategorilere` :progressive, hard, punk, alternatif` ayrılıp daha uç kitlelere spesifik hale geliyor. ve "kötü örnek" olduğu gerekcesiyle ebeveynler tarafından pek de tercih edilmeyen müzik ilan ediliyor. tabi ki bunda, genç bedenleri kötü alışkanlıklara * yöneltmesi büyük rol oynuyor. 1988'de, iki nevada'lı gencin hazin intiharının ardında, ünlü grup judas priest'in subliminal mesajlı şarkılarının etkisi olduğu ortaya çıkarılıyor. ve akabinde gelen kurt cobain intiharı, "bu dünyaya ait olmamak" sorunsalını çıkarıyor ortaya.

    olumsuz yanlarını bir kenara itecek olursak rock, insanların dünyaya karşı etkili anlamda gözlerini açmalarını sağlayan bir araç haline geliyor aynı zamanda. sisteme` :kapitalizm` karşı ağır eleştiriler içeren şarkılar dillere pelesenk olunca ideolojik değişimler de kendiliğinden geliyor. "imagine there's no countries.. no religion.. imagine all the people living life in peace" diyor lennon, tamamen cesaret gerektiren bir dille imagine şarkısında.. ve hayal etmeye başlıyoruz o ütopik dünyayı...

    günümüze dönüp bakacak olursak müziğin, dünya çapında "özellikle" gençler üzerinde bıraktığı olumlu/olumsuz tesir, katlanarak artmakta. gün geçmiyor ki yepyeni gruplar, alternatif yorumcular eklenmesin. "eski", kalitesini aratsa da, bu "yeni"lerin kötü olduğu anlamına asla gelmemekte.
    ve artık sadece bir müzik türü değil, her ayrıntısıyla bir yaşam tarzıdır rock!
130 entry daha
hesabın var mı? giriş yap