568 entry daha
  • geçtiğimiz günlerde new york times gazetesi 2020 yılında gidilmesi gereken 52 yer arasında göstermişti antakya'yı.

    bende sizlere antakya'lı olarak burada ne yapılır elimden geldiğince yazayım ama öncelikle neden hatay değil de antakya.

    antakya dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biridir milattan önce kurulmuş bir şehir tam olarak büyük iskender'in ölümünden sonra komutanlarından biri olan seleucus ı. nikator tarafından m.ö. 300’lü yıllarda antakya kenti kurulmuştur. 2 eylül 1938 yılında fransızların işgalinden kurtularak hatay devleti kurulmuş olur ve 1939 yılında türkiye'ye katılır yani burada yaşayan hiç kimse ben hatay'lıyım demez burada herkes antakya'lıdır.

    ilk olarak güne kahvaltı ile başlasak fena olmaz eski antakya'da yer alan hatay gastronomi evinde kahvaltımızı keyifle yapabiliriz belediye tarafından işletiliyor ve tipik avlulu çok odalı eski bir antakya evi veya habibi neccar caminin karşısında yer alan antakya kahvaltı evini seçebiliriz. kahvaltı faslı bittikten sonra tabana kuvvet diyoruz ve eski antakya sokaklarını gezmeye başlıyoruz.

    her bir tarafı tarih kokan eski antakya’da bol bol fotoğraf çekilmek isteyebileceğiniz yerler mevcut tarihi seven bir insansanız burada bir gün geçirebilirsiniz.roma döneminde bir pagan tapınağının üzerine inşa edilen ve türkiye sınırları içerisindeki en eski camii olan habibi neccar camisini görmeden olmaz tabii ki sonrasında uzun çarşıya geçip alışveriş yapmaya başlayabiliriz burada antakya'nın yöresel ürünlerini bulabilirsiniz defne sabunu, kahvaltılık, küflü çökelek,zahter,baharat çeşitleri,biber ve domates salçası hediyelik eşyalar ve daha sayamadığım onlarca şey bulabilirsiniz.
    buraya gelmişken uzun çarşının içerisinde yer alan yusuf ustaya uğrayıp bir mola veriyoruz ve közde künefenin tadına varıyoruz.uzun çarşıda tepsi kebabı veya kağıt kebabı kesinlikle nefistir.

    ek olarak akşam vakti eski antakya’da bulunan restorantlar da mezelerin ve yemeklerin keyfini sürün fasıl geceleri canlı müzik bolca mevcut. konaklamak istiyorsanız butik oteller çok şirin ve misafirperver.

    aynı caddenin bir köşesinde hıristiyanlığın ilk yıllarında kilise olan habib-i neccar camii, katolik kilisesi ve yahudi sinagogu bulunmakta ve günün bazı saatlerinde ezan, çan ve hazzan sesleri birbirine karışır. elbette antakya döneri yemeden olmaz zaten antakya’ya gelip kalori hesabı yapacaksanız geçmiş olsun.

    sonraki durağımız türkiye’nin en büyük arkeoloji müzesi burada iyi vakit geçirebiliriz, zaten antakya’nın her yerinde bu öyle yeni açılan the museum hotele uğramadan olmaz tabii ki adından anlaşılacağı gibi burası müze otel.

    müze otele yakın konumda bulunan hristiyanların hac yeri olarak kullandığı ve hristiyanlığın en eski kilisesini (st.pierre) gezip görün.

    eğer olurda öğlen vakti açsanız ali mürdüm ustanın yerine mutlaka uğrayın nefis yöresel yemekler yapıyor salaş tabelası bile olmayan siz yemek yedikçe mutlu olan ali amca ile tanışın.

    harbiye’de şelale turu yapmadan ve kebap yemeden olmaz ipek dokumacılığı gelişmiş yeşilin ve doğal suyun etrafında bol bol oksijen alın, defne koruluğu fotoğraf severler için kartpostallık görüntüler sunacaktır.

    samandağ'da kaya mezarları, titus tüneli ve beşikli mağarayı gezebilirsiniz. vakıflı köyünde (türkiye'de ki tek ermeni köyü) denk gelirseniz tandırda biberli ekmek ve tandır ekmeği yersiniz el yapımı şarap çoktur tadın eminim seveceksiniz üstelik orada el yapımı bir çok ürün mevcut. oraya kadar gitmişken hıdırbey'e (musa ağacı) uğrayın bir çay için. samandağ'da güneş batımından hemen sonra gelen balıkçı teknelerinin getirdiği taze ve lezzetli balığın limanda bulunan kooperatifin satış yerinden satın alıp denize karşı dalga seslerini dinlerken rakı-balık keyfi yapabileceğiniz onlarca mekan mevcut hepsi dışarıdan alkol ve balık kabul eder.

    belediye sitesini rehber olarak kullanmak için tık
    valilik sitesinden bir çok konuda fikir edinebilirsiniz
    turizm sitesinden faydalanın
    yeni kurulan gastronomi sitesi

    edit: st. pierre kilisesinin adı eklendi.
574 entry daha
hesabın var mı? giriş yap