3 entry daha
  • çin'in wuhan kentinde ortaya çıkan ve ülke dışında hem japonya hem de tayland'da -şimdilik, birer vakanın görüldüğü virüsün ailesi.

    coronavirüsler, çeşit çeşit ve wuhan'da ortaya çıkan virüs de bu grubun bir üyesi.
    corona (taç, hale) ve virüs kelimelerinin birleşmeleriyle oluşuyor. mikroskop altında tacı (ya da halesi) varmış gibi göründüğü için bu isimle anılıyorlar.

    çin'de ortaya çıkan bu virüs wuhan coronavirus olarak anılıyor daha çok. dünya sağlık örgütü şimdilik "yeni coronavirus" olarak isimlendiriyor

    virüsün nasıl ortaya çıktığı bölümüne gelirsek:
    wuhan şehrindeki huanan'da bir balık pazarı var ve ilk grup hastaların neredeyse tamamı burada bulunan kişiler (pazarcı ya da müşteri.)
    virüsün belirtileri ilk olarak 8 aralık'ta ortaya çıkmaya başlıyor ve 31 aralık'ta ilk kez bu yeni durum haber oluyor.

    yeni virüs sebebiyle çin, ilgili balık pazarını 1 ocak'ta kapatıyor ve dezenfekte ediyor.

    5 ocak itibarı ile çin'de 59 şüpheli vaka yer alıyor ve bunların 41'ine virüs bulaştığı belirtiliyor (ikisi evli bir çift.)

    ilk ölüm haberi 11 ocak'ta geliyor: 61 yaşında ve balık pazarının düzenli bir müşterisi vefat ediyor. kendisinin kronik karaciğer rahatsızlık geçmişi var ve kalp yetmezliğinden hayatını kaybediyor.

    çin dışındaki ilk vaka 13 ocak'ta tayland'da ortaya çıkıyor. wuhan'dan bangkok'a dönen 61 yaşındaki kadın, balık pazarını ziyaret etmediğini ancak başka pazarları gezdiğini söylemiş.

    16 ocak'ta (bugün) ise japonya'da ilk vaka rapor edildi.

    coronovirüslerin hayvanlar arasında yaygın bir virüs grubu olduğu belirtiliyor ki bu sebeple bu yeni virüsün de hayvan kaynaklı bir virüs olduğu tahmin ediliyor.
    sars ile aynı grupta* yer alan bu yeni virüsün belirtileri ateş, bitkinlik ve kuru öksürük. hastanede yatan hastalarda nefes alma güçlüğü de görülüyor.

    insandan insana bulaşma konusunda bir gösterge olmadığı belirtiliyor. çin'li yetkililerin uyguladığı karantina sayesinde yayılmasının yavaşladığı da belirtiliyor.

    ancak tayland ve japonya'da ortaya çıkmasından sonra daha farklı gelişmeler de olabilir. bekleyip göreceğiz.

    17 ocak 2019 editi: çin’de ikinci kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı
134 entry daha
hesabın var mı? giriş yap