10 entry daha
  • 92-98 yillari arasinda arasinda pek moda olan ve gelecegin meslegi diye lanse edilen isletme bolumune veya hemen altina yazdiklari ekonomi bolumune girip universitede agac altinda seviserek hayatlarinin son mutlu gunlerini yasadiktan sonra 96-02 yillari arasinda mezun olan bir cok genc fidan uzunca bir sure banka sinavindan banka sinavina kosmuslardir..

    gotune guvenip idealist koy ogretmeni feride olanlar mufettislik, ne gezecem abi ben o kadar kiz arkadasim var benim diyenler kurumsal, azicik asim agrisiz basim diyenler ise bireysel subelere girmis/girebilmis, heyecanla cici, utulu takimlari veya elbiseleriyle islerine baslamislardir.. (peki saclar hazir mi?)

    neden sonra bu fidanlarin kimisi ne bicim is lan bu diyerek istifa etmeyi dusunmus ancak issizlik ortami nedeniyle gotu yememis, kimisi batan bankalar neticesinde isten cikarilmis evde sabah sabah seda sayan programina faks ceker olmus, kimisi ise abi simdi ben uzman oldum, sonra mudur yardimciligisonradasubemudurusonragenelkurulehiehieiehieheieoehoheo diyerek kafayi yemistir..

    bu tamamen 90'li yillarda isletmecilik gelecegin meslegi diye bizi gaza getiren denyolarin hatasidir.. nasil bir zamanlar insaat muhendisi oldun mu mahallede "nadire hanimlarin ogluda muyendis cikmis" diye ailenin gogsunu kabartacak dedikodular yayilirdi, bizim donemimizde de "nadire hanimin kucuk oglanda bankaci oldu her gun trilyonlarla oynuyormus" dedikodusu dolasmaya baslamisti.. doktor olanlari saymiyorum bile, onlarin havasi tee eskilerde kaldi.. simdi tip okuyanlara manyak gozuyle bakiliyor..

    bu arada eklemek isterim ki, sadece isletme/ekonomi mezunlarimi bankaci oldu, subeleri doldurdu? hayir efendim, kamu mezunu da, muhendisi de, uluslararasi mezunu da yine ayni banka sinavlarinda saga sola utangac bakislar atarak beklediler, dar kotlu kizin gotune baktilar, okulda samimi olmadigi arkadaslariyla sikici sohbetlere girdiler.. bir umut gunun birinde televizyon reklamlarindaki guler yuzlu, beyaz disli gulumseyen genc olabileceklerini hayal ettiler.. ha sonra ebelerininkini gorduler bankaya girince o ayri mevzu..

    simdi ise yeni akim grafik tasarim ve iletisim tasarim.. cagimiz bilgisayar ve internet cagi.. (ve fakat turkiye'de hala internet esittir superonline) genclere hede tasarimi mezunlarina buyuk ihtiyac olacak, hede mimarlari ve piti piti programini kullanabilenler bok gibi para kazanacak gibi gazlar verilmekte, etrafta gani gani hayatinda universiteden once bilgisayar gormemis ve ilgi duymamis, tasarimin t'sinden cakacak yaraticiliklari olmayip onun yerine oha ve filan olma konusunda doktora yapmis sapsallarla dolmakta..

    entrymi bir olacak o kadar esprisiyle baglamak isterdim fakat zaten yeterince tiksinmis durumdayim, o yuzden 10 sene sonra bir baska "abi su meslek cok moda olacakmis" akiminda daha bulusmak uzere hepinize baaay anaciiiiiiimm (allah belami versin yine tutamadim kendimi.. e osym boyle olduktan sonra biz daha coooook... bak hala?! niyetimiz kimseyi kirmak... lan bi sus..? tamam abi sustum)
265 entry daha
hesabın var mı? giriş yap