9 entry daha
  • "chp kurultayinda tam hasan fehmi gunes konusurken bir kadin kursuye dogru yurudu ve ‘tam bagimsizliktan’ soz etmekte olan gunes'e dogru bagirdi:
    ‘bagimsizlik ugruna olen taylan'in dosyasini neden sakladin? taylan'in katili nerede?’
    gunes bir an durdu, o sirada genc kadini apar topar uzaklastirdilar.
    kurultay'in tozu dumani arasinda genc kadinin feryadi anlasilamadi.
    adi: hale kiyici'ydi.

    1968 hareketinin ilk faili mechul cinayetine kurban giden taylan ozgur'un ablasiydi.
    taylan ozgur emekli bir binbasinin ogluydu. odtu ogrencisiydi. 1969 yilinin 23 eylul gunu istanbul universitesi ogrenci birliginin beyazit'taki kongresi sirasinda arkadan kursunlanarak oldurulmustu.

    o yila kadar belli bir noktada tutulan siddet, vedat demircioglu ve taylan ozgur cinayetlerinden sonra birden dozunu artirmis ve 70'lerin basinda 12 mart'la sonuclanacak kanli perde boyle acilmisti.
    (bkz: kontrgerilla/@viva paulista)

    peki bu perdeyi acan ve ulkeyi bir darbeye goturen kursunu kim, hangi amacla sikmisti?
    bu soruyu yanitlayabilmek icin ozgur'un katilini bulmak gerekiyordu.

    aslinda taylan ozgur'un katili olarak lisan cakici adli bir polis memuru yargilanmis, ancak kimi ogrencilerin ve taniklarin anlatimlari arasindaki celiskiler nedeniyle delil yetersizliginden beraat etmisti.
    iste o gun bugundur, yani tam 31 yildir hale kiyici, kardesine kursun sikan ismin pesindeydi.

    aradigi ipucunu, 1990 yilinda emekli yarbay talat turhan vermisti.
    kontrgerilla uzmani’ sayilan turhan bir soyleside derin devlet’in eylemlerini anlatirken ozgur'un oldurulmesini ornek vermis ve soyle demisti:
    ‘1978'de hasan fehmi gunes'in icisleri bakani olmasinin ertesi gunu taylan ozgur'un dosyasini kendisine verdim.’

    turhan'a gore bu dosyada ozgur'u bir polisin degil, bir ustegmenin oldurdugu yaziliydi. dosya, bakan'a verildiginde odada 3 kisi daha vardi: deniz baykal, ertugrul gunay ve ugur mumcu...

    turhan bunlari anlattiktan sonra ozgur'un ablasi hale kiyici kendisine bu ustegmenin kim oldugunu sormus ve onun -1990 itibariyla- orduda ust duzeyde gorev yapan bir general oldugunu ogrenmisti. ancak turhan bu ismi aciklamaya yetkili olmadigini soyluyor, kiyici usteleyince de soyle diyordu:

    ‘olayi delillendirmek icisleri bakani'nin sorumlulugunda... ben hasan fehmi'yi de elestiremiyorum. cunku bu orgut, devlet icinde devlet... cozmeye siyasilerin gucu yetmiyor...’
    (bkz: ergenekon)

    hale kiyici, kardesinin katilini bulabilmek ugruna bu dosyanin pesine dustu; ancak 10 yil ugrasmasina ragmen bir sonuc alamadi.

    sonunda dosya verildiginde odada bulundugu soylenen taniklardan ucunu; deniz baykal, hasan fehmi gunes ve ertugrul gunay'i birarada bulabilecegi bir yere, yani chp kurultayina gitmeye karar verdi ve aklindaki soruyu hasan fehmi gunes kursudeyken haykirdi.

    ancak kritik soru, ‘tam bagimsizlik’ laflari arasinda yine yanitsiz kaldi.

    kurultayda konustugum hale kiyici, bu duruma isyan ederken gozyaslarini tutamiyordu. kardesinin katillerini bilenlerin susmasina, 12 mart'ta kendilerine iskence yapan kimi isimlerin salonda ‘genel sekreterlik’ dusu kurmasina, ozgur'e kursun sikanlarin halen gorevde olmasina isyan ediyordu.

    gunes'in, baykal'in, gunay'in ve turhan'in duruma mutlaka bir aciklama getireceklerini soyledim; tatmin olmadi.

    ‘n'olur ispanya ornegini inceleyin’ dedi ayrilirken;

    ‘... derin devletin icinden sosyal demokratlar cikti orada...’ "

    *
69 entry daha
hesabın var mı? giriş yap