2 entry daha
  • ya bakin ciddi ciddi anlatiyorum. salgin hastaliklar hayvanlarla temas sonrasinda bulasan virusler bakteriler yuzunden baslayabilir, fact 1:
    zaten soyumuzun bir cok hastaliga karsi bagisik olma nedeni tarim devriminden sonra evcillestirilen ve ic ice yasamaya basladigimiz zamanlarda bize bulasan hastaliklarin bagisiksiz olanlarimizi oldurmus olmasi. hakeza, tarim toplumuna hic gecememis kizilderililerin cicek virsune bagisik olmamasi da bu yuzden. yani bugun yilan yediginde maruz kaldigin farkli viruse bundan 12 bin yil once domuz yediginde maruz kalmisti atalarin.

    fact2: eger bir bolgede insanlarin hayvanlarla ve diger insanlarla temasi yuksekse, o bolgede hijyen kurallarina da dikkat gosterilmiyorsa o bolge hastaligin uredigi dogal bir laboratuar gibidir, bakteriler ve virusler bulasabilmek ve evrilebilmek icin verimli bir ortam bulurlar.

    fact3: tarih boyunca bir cok salgin hastalik olmus ve bu hastaliklarin bir kismi nufusun ciddi bir bolumunu oldurmustur. hastaliklarin yayilmasinda kervanlar ve deniz seferleri ile yapilan ticaretin etkisi buyuktur.

    fact4: solunum yoluyla bulasan hastaliklar daha bulasicidir.

    simdi, yukaridaki fact'lerden yola cikarak bir salgin hastalik filmi cekecek ya da romani yazacak olsaniz, goktasiyla new york'a dusen uzayli bir virus senaryosu iceren fantastik bir roman yazmiyorsaniz bu yukaridaki 4 fact uzerine kurulu bir senaryo yazarsiniz. bu senaryoda hastalik cin'de veya hindistan'da baslar (1 ve 2) , ucaklarla dunyanin geriye kalanina yayilir (fact 3), hastalik oksurukle vb bulasir (fact 4)

    yani bunun nesini idrak edemiyorsunuz da salak salak komplo teorilerine meylediyorsunuz anlamiyorum. yani anliyorum aslinda, kendinizi akilli hissetmek hosunuza gidiyor ve gorulmeyeni gordugunuz sanrisi sizi iyi hissettiriyor. agzinizin tadini kacirmak istemem ama sizinle ayni gorulmeyeni goren epey bi milyon salak var. uzgunum.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap