104 entry daha
  • (bkz: tanriyi kiyamete zorlamak)şöyle bakmak lazım bir de yaşananlara ve ortadoğu’ya;

    özellikte amerika’da güçlü mevkilerde varlıklarını hissettiren evanjelistler denen hıristiyan mezhebik bir grup var. amerika’nın önceki başkanı bush’un da bu grubun sıkı takipçilerinden olduğu söylenirdi. trump öyle olmasa da cumhuriyetçilerin içinde sayıları oldukça fazla.

    evanjelizmin kökenlerini martin luther’e ve protestan kilisesinin kuruluşuna kadar dayandırırlar. incil'de yazılı olan herşeyin birebir, metaforsuz, aynıyla gerçekleşeceğine inanırlar. örneğin kudüs'te bir kaos ve karışıklıktan sonra savaş olacağından ve sonra yahudilerin yok edileceğinden ve en son da mesihin geleceğinden bahsedilir. evanjelistlerin görevi de bu durumu gerçekleştirmek ve hızlandırmaktır. evanjelistler, kıyametin 2000’li yıllarda ortadoğu’da çıkacak bir kaosun ardından kopacağına inanırlar. bu yüzden de kargaşayı oluşturacak her türlü etkinliğe destek verirler. kaos sonrasında mesih gelecek ve onlar da hz. isa’nın sayesinde dünyaya hâkim olacaklardır. mesih’in dünyaya gelmesi için kıyamet hızlandırılmalıdır. ayrıca tüm bunlar için, yahudilerin vaat edilmiş topraklara kavuşması ve mescidi aksanın yıkılıp yerine, eskiden var olan, süleyman tapınağının da yeniden inşa edilmesi gerekmektedir. evanjelistler bu nedenle aslında çok da sevmedikleri yahudileri desteklemektedirler. isa mesih geldikten sonra içinde müslümanların da olduğu büyük bir ordu ona karşı savaşacak fakat mesih megido dağında yani armegedon’da onları yenecektir.
    hatta evanjelisterden bir grup, işi abartıp, mesih’in onları göğe çıkartacağına, bu sayede kurtulacaklarına ve gökyüzünden yerdeki kargaşayı seyredeceklerine inanırlar.

    ortadoğu’da buna benzeyen başka bir inanç daha var...
    şiilerin “on ikinci imam” inancı bu anlatılanlarla benzerlik gösteriyor.
    hele on birinci imamın oğlu olan on ikinci imamın, asırlar öncesinden ortadan kaybolmasına rağmen hâlâ yaşıyor olduğu, vakti geldiğinde yeniden zuhur edeceği konusu hepten evlere şenliktir.
    ve de, en az evanjelistlerin, mesih’in onları göğe çıkartacağı inancı kadar fantastiktir.

    sünni müslümanlar ise “tanrı’yı kıyamete zorlamıyor” ama mehdi’nin gelmesini bekliyorlar. hatta hz. peygamber’den beri, mehdi’nin askeri olma hayali ile yatıp kalkanlarımız var. fakat, islam’da kaos çıkartılması kesinlikle söz konusu değildir ve fitne öldürmeyle eş değer tutularak yasaklanmıştır. yine de inanışa göre mehdi kurtarıcıdır ve hz. isa ile buluşarak, deccal’ın temsilinde bütün kötülükleri yok edecektir.

    konumuz bir inanç tartışması değil elbet. herkes istediğine inanmakta özgürdür.
    burada asıl sorulması gereken şudur:
    gerçekten mesih ve 12. imam inancının ortadoğu’nun bu hale gelmesinde etkisi var mıdır? dini inançların tarihte nelere sebep olabildiğine bakınca, bana pek de yabana atılası gelmiyor.

    amerika, israil, iran, nükleer savaş, kaos, ölümler, savaş çığırtkanlığı…
    kelimeler bir araya gelince beni oldukça ürkütüyor...
136 entry daha
hesabın var mı? giriş yap