14 entry daha
  • ülkenin bir dönem sanayi okulu olmuş kurumudur.türkiye ekonomisinin geliştirilmesine, halkın refahının yükseltilmesine, türkiye’nin siyasal bağımsızlığının ekonomik altyapısının oluşturulmasına, halk ile devlet arasındaki bağların güçlendirilmesine ve farklı kökenlerden ve inançlardan insanların ulus ve sınıf bilinçlerinin geliştirilmesine çok önemli katkılarda bulundu. sümerbank’ın işletmeleri, bulundukları bölgelerde sosyal devletin çekirdekleriydi. bu nedenle de, ilk hedeflerden oldu.

    sümerbank, ülkemizde demir-çelik tesisleri, çimento fabrikaları, kağıt ve selüloz tesisleri kurdu ve bunların daha sonra kendi bünyesinden ayrılarak ayrı birer kuruluş olmasını sağladı. vasıflı insangücü yetiştirilmesi amacıyla, hem işletmelerinde sürekli eğitim uyguladı, hem de yurtdışına eğitim için öğrenciler gönderdi. türkiye’nin bağımsızlığı için yapılan millileştirme ve devletleştirmelerde de önemli görevler üstlendi.

    sümerbank, anadolu’nun değişik bölgelerinde, başka hiçbir sanayi tesisinin olmadığı yerlerde fabrikalar kurdu; istihdam olanağı sağladı. bölgenin zenginleri ellerindeki parayı ticarette kullanırken veya büyük kentlere aktarırken, devlet, sümerbank eliyle yatırım yaptı. birçok bölgede ilk önemli fabrika, sümerbank’ın işletmesiydi. devlet, “sosyal devlet” rolünü, bu fabrikalarla yerine getirdi. bu fabrikalar, anadolu’nun birçok bölgesinde işçi sınıfının çekirdeklerini oluşturdu. işçiler, çok sayıda işçinin bir arada çalıştığı büyük işletmelerde sınıf kimliğini kazandı.

    sonra mı, "devlet ayakkabı mı üretirmiş" safsatası eşliğinde haraç-mezat satışa çıkartıldı,arazileri yok paralara peşkeş çekildi..bu nedenlerle de binlerce insanın göç yollarına mahkum olması sağlandı.
52 entry daha
hesabın var mı? giriş yap