396 entry daha
  • kim ne derse desin 100 yıl sonra bu ülkeden ismi hatırlanacak tek kişi. iyi bir yazar. çok iyi bir yazar demiyorum dikkat ederseniz, ama bu onun iyi bir yazar olduğunu ve hatta şu an yaşayan en iyi türk yazarı olduğu gerçeğini değiştirmez. onun hakkında atıp tutanlar acaba hiç bir kitabına başlayıp bitirmişler mi, ya da bu konuda atıp tutacak kadar bir edebiyat damak zevkine sahipler mi çok merak ediyorum ayrıca.

    bir insan kendini tanımlarken çeşitli sıfatlar kullanabilir. türk gibi, müslüman gibi, şair gibi, edebiyatçı gibi, şarkıcı gibi. ama kişinin bu sıfatlardan hangisine öncelik verdiğine kimse karışamaz. bir insan, ki bu türk bile olsa, önce kendini edebiyatçı olarak tanımlayabilir türklüğünden önce. insanların nasıl hissetmesi gerektiğine, kimliklerini nasıl oluşturması gerektiğine kimse karar veremez, vermemeli! ki bu çok daha varoluşsal bir derttir. kendini nasıl tanımladığın yani. bu konuda kendisine haksızlık edildiğini düşünüyorum ama keşke orhan pamuk benim lisede onu çok sevdiğim yıllardaki gibi tv.ye çıktığında sadece romanlarından bahseden çekingen, naif adam olarak kalsaydı. edebiyatçılığı başka hiçbir söylemin önüne geçmeseydi popüler kültürün gözünde.

    bir de şu var. artık dünyada bir türk edebiyatından bahsedilecekse bu orhan pamuk sayesinde olacak. onun sayesinde belki batılı okurlar, eleştirmenler, akademisyenler orhan pamuk'u besleyen türk edebiyatına açılacaklar. oğuz atay'ı, yusuf atılgan'ı, ahmet hamdi tanpınar'ı tanıyacaklar belki. onları tanıdıkça, oğuz atay'ı okudukça türkiyenin orhan pamuk'tan çok daha büyük bir değerini, kalplerdeki nobeli çok önceden, yazık ki, kaybettiğini anlayacaklar.

    ve türk olmanın ne demek olduğunu anlayacaklar orhan pamuk romanlarını okudukça. arada kalmanın, sıkışmanın, kendini bir türlü tanımlayamamanın insana ne türden bir ruh sıkıntısı verdiğini okuyacaklar. yeni hayat'taki tv.nin solgun mavi ışığındaki ailelere, kara kitap'taki sokaktaki insanların ellerindeki poşetlerde yazan yazıları paranoyakça yorumlayan gencin ruh haline şahit olacaklar. uzaktan etiketledikleri o oryantal ülkeden aslında çok farklı olduğumuzu anlayacaklar.

    kim ne derse desin bugün çok şey değişti.
2742 entry daha
hesabın var mı? giriş yap