25 entry daha
  • yoğunluğumdan yeni bitirebildiğim kitap. beğendim, hoş bir seda bırakıyor insanda. hozonun tarihi yorumlama şeklini, sistemik/makro yaklaşımını seviyoruz. birkaç dikkatimi çeken noktayı not almıştım, onları paylaşayım.

    *kitabın tam ortasında kaliteli kağıda basılan portre ve figürler kitabın sonunda olsaymış çok iyi olurmuş. teknik bir gerekçesi yoksa öyle olmalıydı kesinlikle. reklam arası gibi araya giriyor insanı bağlamdan koparıyor. halbuki kitap bittikten sonra damaklarda bıraktığı lezzeti düşünürken bu eserlerin incelenmesi zevki ikiye, üçe katlayabilir, okuduğumuz bilgileri film şeridi gibi gözümüzün önünden geçirebilirdi. kitabın yeni baskılarında bu fikrin göz önünde bulundurulması dileğiyle. (eğer bulundurulursa hediye yeni baskıdan isterim hozom)

    *hozonun çok bilinen yanlışları tekfir ederken aralara “olmaz öyle saçma tarih” nidasını eklemesi çok yakışık alırmış. cervantes’in istanbul’a geldiği söyleniyor, olmaz öyle saçma tarih. islam yüzünden geri kaldık deniyor, olmaz öyle saçma tarih. bizanslıların kapıları açık bıraktığı yazılıyor, olmaz öyle saçma tarih gibi. bunun yapılması hem hozonun üslubunu iyi bilen biz takipçilerinin gözünün önüne bıyık, gözlük, cücük üçlemesini getirebilir, hem de metin aralarına ürün yerleştirmeleri yapılarak monşer ilker canikligil mutlu edilebilirdi.

    *hozonun tekfir etmek için sıraya dizdiği tarihsel safsataların tespit edilmesi sürecinde ekşisözlük‘ten de oldukça faydalandığını düşünüyorum. bütün dikkat çektiği noktalar ve efsaneler bir şekilde bu platformda da zaman zaman kendisine yer buluyor. elbette tarihçi olduğu için yıllar boyunca bunlara çok maruz kalmıştır ama sadece youtube’de gelen yorumlar ya da twitler değil, özel ekşisözlük seansları düzenleyerek kitabına malzeme topladığına iddiaya girerim. ama kanıtlayamam. sadece öğrenildiğinde ufku iki katına çıkaran şeyler başlığını takip etse kitap 5 ciltlik bir seriye dönüşür.

    *bazı kullanılan kelimelerin parantez içinde kökenine ve günümüz türkçesindeki anlamına yer verilmesi hoş olmuş.
77 entry daha
hesabın var mı? giriş yap