584 entry daha
  • bu sezon playoff görecek olan ama önümüzdeki sene için kadro mühendisliğini ve basketbolunu toparlaması gereken takım. takımın 3 büyük sorunu var.

    1-kostas sloukas
    2-jan vesely
    3-çağdışı basketbol.

    kostas sloukas ve jan vesely sorunlarını kendi başlıklarında bol bol irdeledim. özellikle sloukas sorun boyutunu aşıp kanser olma aşamasına geldi ve bu durumu etrafına da yayıyor, yanındaki herkes tekliyor. vesely ise oyununu geliştirememesinin sonuçlarını çekiyor. dizleri muhtemelen pörtlediği için smaç basmıyor ve tek numarası atletizm olan bir oyuncu için ciddi anlamda çok büyük sıkıntı bu. savunmada da rezil oluyor, her show up sonrasında rakip geçip bizim potaya bomboş turnike atıyor çünkü vesely artık o meşhur rakibi kovalayarak yaptığı chasedown bloklarını yapamıyor. patlayıcılığı çok ciddi gitmiş durumda ve bu haliyle 2022'ye kadar oynayacak. eğer oyununa farklı boyutlar ekleseydi shengelia gibi hala çok müthiş bir silah olabilirdi.

    ama bütün bunlar bir yana, bugünkü maçta özellikle dikkat ettim ve fenerbahçe'nin en büyük sorunu çağdışı bir oyun oynaması. obradovic resmen popovich'in yaptığı hatayı yapıyor ama sorun şu, obradovic'in elinde demar derozan ve lamarcus aldridge gibi bu çağdışı oyunun iki starı yok. pekala modern bir basketbol oynayabilecek bir takım var. popovich'in mazereti belli, elindeki malzemenin en iyi hali o oyunu oynar. aşil tendonunu koparmış rudy gay, 90'ların skoreri derozan ve yerden 3 santim yukarı sıçrayan aldridge'den daha fazlası beklenemez, kadrodaki diğer tek boyutlu oyuncuları saymıyorum, saysam fenerbahçe beko değil san antonio spurs anlatmış olurum. ama fenerbahçe kadrosu bu kadar tek boyutlu değil. ismail şenol salağının obradovic'i gereksiz övüp "kalinic'i 2 numaraya çekti!!!1!!1!" diye çığırması kimseyi kandırmasın, obradovic'in taktik dehasıyla alakası yok o olayın. obradovic taktiksel anlamda bir deha o ayrı konu ama o örneğin obradovic'in dehasıyla alakası yok, obradovic'in modern oyun oynatmasıyla alakası var. alba berlin maçını çeviren 5'i yazalım:

    leo westermann-nikola kalinic-derrick williams-malcolm thomas-jan vesely.

    1 oyun yönlendirici, 3 atletik ve kanat kotarabilen oyuncu ve 1 pivotla oynadı yani. modern basketbol denen şey de zaten 3 atlet ve şut tehditi olabilen kanadın oynadığı oyun (warriors curry, thompson, iguodala, durant, green beşi veya celtics walker, brown, tatum, hayward, theis beşi örnek verilebilir). buna mecbur kaldı çünkü rakip yeteneksiz olmasına rağmen dinamik ve modern oynayan bir takımdı, zaten istanbul'daki maçı da uzatmaya götürmüşlerdi. bugünkü zenit maçında en iyi oynayan beşimize bakalım:

    kostas sloukas-leo westermann-luigi datome-derrick williams-malcolm thomas.

    bir diğer deyişle fenerbahçe'nin sahaya çıkardığı en modern 5. burada yapılan ufak değişikliklerle (thomas-vesely, williams-kalinic, de colo-sloukas) takım farkı 17 sayıya kadar çekti 2.çeyrekte. sonra obradovic geleneksel bir 5'e döndü ve maç gene komaya girdi.

    de colo ve sloukas'ın aynı anda oynaması artık ciddi anlamda lüks haline geldi. tıpkı efes'te beaubois ve larkin'in yan yana oynadıklarında bozulmaları ama micic'le vites artırmaları gibi bir durum bu. rakibi savunmada kısa kalıyorlar, ikisi de savunmada uğraşmıyorlar ve en önemlisi bir alfalık yarışı içerisindeler (özellikle sloukas). westermann modern oyuna döndüğümüz anlarda kariyerinin en iyi şut attığı dönemine girmesi sayesinde şu takımın en önemli isimlerinden biri haline geldi baskonia deplasmanından beri, belki de en önemlisi. 2 numarada fizik avantajı sayesinde sırıtmıyor, top kendi elinde çok kalmadığı için yanlış kararlar vermiyor ve en doğru şutları bulup soktuğu için baskonia-alba-zenit deplasmanlarının kader adamı oldu. kendisinin yüksek yüzdeyle şut atması cidden önemli (geldiğinde en mühim defolarından biri buydu) çünkü obradovic takımda illa 2 top yönlendirici istediği için 2 numara oynuyor ve bu modern oyunu oynamamızı sağlıyor. şu an geldiğimiz nokta itibariyle sene başında gelmesini en çok istemediğim adam takımın oyununu kurtaran adam olmuş durumda.

    obradovic sisteminin verdiği fire de burada. bogdan bogdanovic, nemanja bjelica, nicolo melli gibi adamların varlığı takımı hep modern basketbola itmiş. bunu şimdi fark edebiliyoruz çünkü takım sloukas ve de colo gibi 2 çağdışı oyuncuyu (üstelik sidik yarışı içerisindeki 2 çağdışı oyuncuyu) ayn anda oynatınca patladı. melli'nin oyun olarak getirdiği değişim derrick williams'tan sonra daha da net anlaşılıyor, williams her ne kadar kariyerinin en istikrarlı üçlük attığı senesini yaşasa da, takıma atletizm ve patlayıcılık katsa da melli'nin oyun yönlendirme özelliklerine sahip değil. zaten yukarıdaki 3 ismin de şu an nba'de önemli parça olması bunun başka bir ispatı. vesely mvp olmasına rağmen neden orada değil, udoh nba için bile çok iyi bir savunmacı olmasına rağmen neden çin'e gitti, hepsi bu durumun ispatı.

    fenerbahçe sloukas ve de colo'nun dakikalarını ayırıp modern basketbol oynasın, efes kadar gaza basabilir. ergin ataman'ın efes'i şahlandırmasının en önemli sebebi takımın modern bir oyun oynaması. takımın en demode 5'i singleton ve pleiss'ın yan yana oynadığı 5 ama singleton'ın oyun tarzı sayesinde o 5 de modern bir 5 haline geliyor. ve takımın en büyük kamburu rodrigue beaubois da bu modern oyunun en büyük düşmanı olduğu için kambur haline gelmiş durumda. tam tersi larkin için de geçerli olabilirdi tabii, hatta larkin'in vites artırdığı ocak 2019'a kadar kambur olan larkin'di ama öyle bir sınıf atladı ki zaten langur lungur giden beaubois'yı iyice bitirdi.

    ama en şaşırtıcısı kesinlikle westermann'ın artan önemi. oyun kurucu yedeği olarak gelip ilk 3 ay batıran adam şimdi takımın oyununa 5 gömlek sınıf atlatacak anahtar oyuncu haline geldi. kariyerinde hiç böyle bir rol üstlenmemesine, böyle şut atmamasına ve kritik anlarda sınanmamasına rağmen bu noktaya gelmesi de takdire şayan doğrusu. böyle şut atsın, efes için micic ne önemdeyse kendisi de fenerbahçe için o önemde olur. ama her şeyden önemlisi obradovic'in 2 top yönlendiricili sistemi bu sezon özelşnde bitirmesi. 2 topa hükmeden gardla olmayacağı açık. ya datome 4 numara başlayıp top yönlendirecek ya da westermann 2 numara başlayarak. öbür türlü playoffa kalsak bile sezonu kötü noktalarız.
1151 entry daha
hesabın var mı? giriş yap