63 entry daha
  • emiyr kustiristza* nın tarzından "mekan" dışında taviz vermediği filmidir bu film . çingenelerle dolu, kalabalık oyuncu kadrolu, harala gürele içeren neşe fışkırtan bi sinematografi bir tarz değildir. bunlar bir tercihtir, ve senariste aittir. ben 30 kişiyle anlatacağım bi hikayeyi temadan ve konudan kopmadan 5 kişiye de uyarlayabilirim 100 kişiye de.. ama bu bi tarz yaratmaz dediğim gibi..alt kümelerden birinde yer alır bu tercih ..
    emir kusturica bu filmini her zamanki ekibiyle (görüntü yönetimi ve montaj) cekmiş. diğer filmlerindeki gibi bu filmindede olağanüstülükler, mucizelerle başbaşa bırakmış bizi. bir sınır eyaletinde çekilmiş film, haliyle farklı kültrlerin biraradalığı mevcut , ve en önemlisi karakterlerdeki tuhaflık ve aşırılık bu filminde de çook vurgulu. widescreen kompozisyon çalışmış, yani amerikan standartları dışında , her zaman yaptığı gibi.. adamın filmi piyasaya sürülmedi amerikada uzunluğundan dolayı, kısaltıp öyle sürdüler piyasaya .. daha ne diyim , arizona dream emir kusturica nın en olgun ve kendini aştığı (bir yabancı yönetmenin amerikalı oyunculara tam olarak ne istediğini ifade etmesi güçtür heralde, ve tabi kendini oyunculara kabul ettirene kadar yaşadıkları ) filmidir . oyuncuların harikulade oyununa baktığımızda kusturica nın koçluk yeteneğini pekala farkederiz.

    karakterler çok iyi çizilmiştir bu filmde. misal bi paul ledger (vincent gallo) kimliği oluşmamış, halen bukalemunluk yapan ve işini de bu eğilimi nedeniyle kovalayan çok yönlü bi karakterdir. daha gelişmemiştir hala çocuktur, ve çocuk olduğunun farkında değildir, muhtemelen olmayacaktır da.
    aynı şekilde axel blackmar... büyüdüğünü sanan ve filmin sonunda daha yeni büyüdüğünü farkeden çocuk.. amcasının sözünü hatırlar "büyümek için bir fırtına atlatmalısın" kabilinden bi şey .. ve filmin sonundaki blackmar ile başındaki blackmar çok farklıdır. blackmar artık öyle zırt pırt hayal görmeyecektir. o evre bitmiştir, ve o güzel evreye biz bu filmde şahit oluruz. axel blackmar ın hayatının en renkli ve acı günlerine hem de onun gördüğü, kusturica nın perdeye yansıttığı şekliyle.. (böyle de güçlüdür bu karakter`):hellööoo`

    --- spoiler ---
    elaine stalker 45 yaşında bi genç kızdır bu filmde. hala hayalleri olan ve hayallerine o yaşına kadar ulaşamamadığı için çıldırma aşamasına gelen .. elaine stalker için iş işten geçmiştir artık.. axel onun son umududur ve muhtemelen o da intihar edecektir, ama mutlu bi ölüm olucaktır zira hayallerine ulaşmıştır artık ..
    grace stalker fiilmin en aklı başında karakteridir belki de. sigara içer, akordeon çalar kaplumbağa besler, çalışır, iş güç sahibidir . yani hayat onu ele gecirmiş , hayallerine zaman kalmamıştır . ve zengindir aynı zamanda. bu ağırlığı kim olsa kaldıramaz, ama belki de hayatının en mutlu anında (aşık olduğunu anladığında) intihar eder, zirvede bırakır yani kendini. artık gülen bi kaplumbağa olarak hayata dönebilecektir.
    --- spoiler ---

    akıl almaz trickler mevcuttur filmde. misal, kamera yerine masa döner bi sahnede.. çatı camından bakarak iki kat aşağı ineriz . "it s fucking raining" (vincent gallo) loop u vardır bi yerde. hayrete düşürmüştür beni . ( doğumgününde elaine in eşeğe vurduğu plan,) bi çok sinematografik ekleme/güzellik vardır, "sıkıcı" olmaması için çok farklı kamera hareketleri, renkler kullanılmıştır filmde, anlamasa da insan sırf izlese takılır kalır yani.

    paul ledger ın ölmek istediği usül ( votka dolu küvette north by northwest izlerken , en sevdiği sahnede tv yi küvete almak ,otuz beş yaşında ) de yine muhteşem bi johnny depp performansı izlediğimiz fear and loathing in las vegas ta kanlı canlı mevcuttur . tv yerine radyo gecer, north by northwest yerine white rabbit ve elbette benicio del toro . ve o sahne o filmin unutulmayan sahnelerinden biridir örneğin . bu da demek oluyo ki arizona dream deki ayrıntılara dikkat edildiği vakit filmden aldıınız tat kat be kat artar, artıcaktır.

    filmin ilk ismi de american dreamers tır bu arada . 142 dakkadır fakat biz bi çok kesilmiş sahneli versiyonunu izleriz. örneğin bi çıkartılan sahnede axel millie (polonyalı hatun) ile evlenmekte paul leger da ünlü bi film yıldızı olmuştur. dvd sinde mevcuttur, izleyebilisüğüz.
169 entry daha
hesabın var mı? giriş yap