183 entry daha
  • asagi yukari 3.5 ay once isvicre'de en temel modelini aldim bu aracin (bkz: #92489201, beyaz - standard range plus - siyah ic dizayn, yaklasik 47,000 chf vergilerle beraber). o zamandan bu zamana 5500 km yapmisim. birkac gun once de ufak bir servis tecrubesi yasayinca artik bir seyler yazmak icin yeterince tecrubelendigimi dusunuyorum.

    oncelikle ilk hissiyatindan baslayayim. aracin icine ilk oturdugum anda aracin icinde cok buyuk bir bosluk varmis gibi hissettim. aslinda alistigimiz araclara kiyasla hiz gostergesi, sagda vites kutusu ve arka yolcu tarafinda normalde tam ortada yer alan tumsegin olmamasina ragmen genel olarak daha buyuk bir bosluk varmis hissi yaratiyor aracin ici (surucu tarafinda en azindan). bunun disinda on konsolun tam ortasinda yer alan 15-inch dokunmatik ekran da direkt ilk dikkat cekiyor ama buna biraz sonra daha detaylica deginecegim.

    ilk surusumu test surusu ile yaptim. klasik tepkileri takip edenleriniz biliyordur ancak aracta fosil yakit yakan motor bulunmadigi ve komple elektrik oldugu icin arac calisiyor mu calismiyor mu anlamak mumkun olmuyor. kaldi ki zaten bu araclar telefon gibi hemen hemen her an uyanik durumdalar. oturdugunuzda surmek icin sadece "vitesi" surus moduna almak gerekiyor. aractan hic ses gelmeden direkt direkt bam diye hareket etmeye baslamasi oyuncak araba suruyormus gibi hissettirdi basta ve biraz guvensiz hissettim acikcasi arac sanki benim kontrolumde degilmis gibi. cok kisa surede alisiliyor tabi bu hisse de. bunun disinda yine surus esnasinda sasirtan diger ozelliklerden birisi de regenerative braking denilen ayagi hafiften "gaz" pedalindan cekmeye basladiginizda hareket halinde olusan enerjiyi mekanik fren kullanip yok etmek yerine bataryalara aktaran bir sistem. arac yavaslarken de aracin bataryasina kismen elektrik yukleniyor kisaca. tabi buna da en basta alismak biraz zor oldu cunku fren yapar gibi yavaslamak istemeyip hizimi hafifce korumak ya da cok az dusurmek istedigimde normalde ayagimi gazdan komple cekerdim ancak tesla kullanirken bunu yaparsaniz arac cok hizli bir sekilde yavaslamaya basliyor frene basiyormus gibi. ilk basta bu hissi rahatsiz etti biraz acikcasi cunku frenin de biraz sert ve guvensiz oldugunu dusundum nedense yine ilk suruste ancak bu fren mekanizmasina yine 10-15 dakikada surdukten sonra alisiyorsunuz. kisaca aracin ilk surusu benim icin ogrenme surusu oldu ve araci cok rahat rahat zevk alarak kullanamamistim. ancak test surusunden once almayi kafaya koydugum icin test surusu kararimi cok etkilemedi alma konusunda.

    araci teslim aldigim yer de buraydi bu arada: https://eksiup.com/p/vd335627fiez . buraya size soylenilen saatte geliyorsunuz zaten hangi aracin size ait oldugu onceden belli oluyor. beni turk bir calisan karsiladi araci tanitti vs sonra hadi bas git burdan dedi ve gittim.

    araci aldim tabi icim icimi yiyor bir an once kullanmaliyim *. aksam ofisten iki arkadasi topladim hadi dedim gidiyoruz. zürih'e cok yakin almanya bolgesinde konstanz adinda bir sehir yer aliyor yaklasik 45 dakika falan suruyor yol. hevesimizi almak icin ciktik gittik, konstanzda bir turk restoraninda yemek yiyip geldik. bunun gibi 3.5 ayda daha uzun veya daha kisa bircok kez otobana cikip aracin otopilot* ozelligini bol bol denedim, zamanla guncellemelerle nelerin duzeldigini da az cok gozlemledim. oncelikle fsd (full self-driving) denen ozelligi henuz satin almadim bu aracta (internet uzerinden 7000 - 8000 chf civari odeyip hemen alinabiliyor aninda arabaya fsd ozelligi de gelmis oluyor boylece) o yuzden aracta su anda otomatik serit degistirme, stop levhalarinda durma gibi cok daha havali ozellikler yok. bendeki autopilotun yaptigi marifetler aracin direksiyonunu kontrol ediyor yani bildiginiz seritten ayrilmadan yoluna devam ediyor (serit manevrali vs ise manevralari da direksiyonu kendisi cevirerek aliyor yani) ve ayni zamanda mesafe ve hiz takibi yaparak araci hizlandirip - yavaslatiyor. yani kisaca otomatik direksiyon kontrolu ve fren ozellikli cruise control .

    simdi uzun yolda ne kadar guvenli ya da ne kadar rahat bu otopilot denen zimbirti? eger uzun sure otobanda kalacaksaniz ve yolda sik sik yol calismasi yok ise cok buyuk rahatlik. araci otomatik pilota aldiktan sonra normalde ortalama 20 saniyede bir direksiyona ufakca dokunmanizi istiyor. bunun sebebi tabi dikkatinizi hala yola verip vermediginizi anlamak ve uyumadiginizdan emin olmak. ancak 20 saniyede bir eli indir kaldir hafiften yorucu olabiliyor o yuzden ben genelde elimi direksiyonun saat 9 bolgesinde yer alan kosesine ufakca birakiyorum o hep bir agirlik yaptigindan arac hic tekrardan direksiyona dokun uyarisi vermiyor. bu sekilde genelde daha rahat ediyorum ben. zamanla otomatik pilot ozelligi daha guvenli hale geldikce ve avrupada regulasyonlar da bu konuda biraz daha esnetildikce bu direksiyona dokunma sikligi da muhtemelen biraz daha azalacaktir. uyuyup uyumadigini fark etmenin direksiyona dokunmak disinda onlarca yolu var sonucta. ancak genel olarak uzun yol yorgunlugunu hep yasayan bir insan olmama ragmen bu otopilot sayesinde hemen hemen her haftasonu hic sikilmadan 5-6 saatlik uzun yollar yapar oldum, sayesinde baya bir yeri gezdim araci aldiktan sonra. ufak da olsa anlik olarak dikkatinizi yoldan cekmek baska bir seyle ugrasmak araci kenara cekip 5-10 dakika dinlenmis gibi rahatlatiyor acikcasi.

    otopilot sehir icinde cok basarili degil acikcasi ve pek de guven vermiyor. bol bol yaya seridi ve trafik isiklari oldugu icin otomatik pilota alsaniz bile surekli olarak yaya gorunce ya da isik kirmizi olunca durmak gerektigi icin otopilotu hep devre disi birakmak gerekiyor. o yuzden simdilik sehir icinde araci normal kullanmak daha kolay. hazir buna deginmisken otopilotun baska eksiklerine de degineyim. beni en cok rahatsiz eden ozelligi bazen aralarda gereksiz yere ani fren yapmasi ve arkadan gelen arac icin tehlike olusturmasi. ornegin dar bir yolda gidiyorsam ve seridin diger tarafinda trafik ters yonde akarken kamyon gibi genis bir arac geliyorsa otopilot bazen cildirabiliyor ve ani frene basabiliyor sanki kamyon ustumuze suruyormus gibi. bu tarz durumla bir iki kere karsilastigim icin dar yollarda genelde kontrolu elime aliyorum gereksiz fren yapmamasi icin. bir baska sikintili ozellik de yol yapim calismalarinda bazen sacmalamasi. avrupada yol calismasi varsa izlenmesi gereken yollar turuncu seritle cizilir ve o seridin takip edilmesi istenir. acikcasi otopilot bunu otomatik fark ediyor ve beyaz seritten turuncu seride gecisi cok guzel yapiyor. ancak kasim aralik gibi guncelleme gelmeden once bu turuncu seridi izlerken tirtikli seride gelince arac panikleyip kontrolu hemen bana vermek istiyordu ancak bu problemin son guncellemeyle cozuldugunu fark ettim. bunun disinda cok sert virajlar varsa ve bu sebeple direksiyonu cok fazla dondurmesi gerekiyorsa orada da arac kontrolu bana vermek istiyor. bunun yine yasalardan kaynaklanan bir durum oldugunu okumustum bir yerde ama ne kadar dogru bilmiyorum.

    arac otopilotta olmasa bile anlik her an cevreyi takip eden sistemi var. gerci bunun tesla araclar ozelinde degil diger bircok ust segment aracta oldugunu da belirtmek gerekir. bunlardan en cok dikkati ceken serit kontrolu ve kaza algilama kontrolu. serit kontrolu, herhangi bir serit uzerinde surerken eger dikkatsizce baska seride kaymaya baslarsaniz arac otopilotta degilse bile duzeltiyor kendisini. kaza algilamasi ise eger ondeki arac ani yavasladi ya da siz ondeki araca olagan daha hizli bir sekilde yaklasiyorsaniz sizi hemen uyariyor gerekli aksiyonlari almaniz icin. daha da cok yaklasip kaza yapacak noktaya gelmedim hic o anda otomatik fren yapiyor mu bilmiyorum acikcasi (umarim bunu yasamak zorunda kalmam tabi ama baska incelemelerde falan bu ozelligi varsa bahsediyorlardir mutlaka). yine benzer bir sekilde eger sag ya da sol seritten bir arac size cok yaklasirsa arac kendisini guvenli bir sekilde seritin diger ucuna dogru yanastiriyor.

    diger araclarda var mi bilmedigim ancak bu aracta oldugunu guvenlik kursuna gidince fark ettigim (araci ekstrem durumlarda surmek/test etmek icin gidilen bir kurs) bir ozelligi daha var. kaygan bir yolda viraji sert bir sekilde alirken arac kaymaya basladiysa otomatik olarak bunu fark ediyor ve aracin kic tarafini duzgun manevralar yaparak yolda tutmaya calisiyor. bunu kursu veren hoca dahil bilmiyordu ve hep beraber bu ozelligi o an gozlemledik. tam o anda aracin guvenligine cok buyuk saygi duymaya basladim acikcasi. zaten bu sene bircok avrupa ulkesinde en guvenli arac ya da en guvenli araclardan birisi secildi model 3.

    butun bunlarin disinda otopilotun hala anlamlandiramadigim ozellikleri de mevcut. ornegin, araci otomatik pilotta surerken gidilen yolda hiz limiti 120'den 80 e dustugu zaman bu hizi otomatik olarak kendisi bazen degistiriyor bazen de degistirmiyor ve elle yapmam gerekiyor bu hiz degisikligini. neye gore otomatik degistirmemeye karar veriyor anlamis degilim. baska bir ornek de hiz limiti degismemesine ragmen ve aracin da bunun farkinda olmasina ragmen bazen kendi kendisine gittigi hiz limitini degistiriyor arac. bunu cok spesifik anlarda yaptigini fark ettim ancak gozlemlerim dogru mu emin degilim. ornegin 100 ile giderken alt gecite gireceksem bazen hizi 10 dusuruyor ve 90'a cekiyor. veya otobandan cikis yoluna girdiysem bazen hizi cok azaltiyor ornegin 100'den 40'a cekiyor ve ani yavaslama bazen panik yaptiriyor acikcasi hem bana hem de muhtemelen beni takip eden araclara. bunlar tamamen bir yazilimsal hata mi yoksa sebebi var mi bilmiyorum acikcasi.

    gelelim sarj olayina. benim aldigim model 3 en basta da belirttigim gibi en temel modeli yani bu standard range plus denen modeli ve tek motorlu. arac tesla'nin sitesinde 410km menzilli pazarlaniyor ancak sarji full doldurdugumda 370km'den yukarisini goremedim henuz. hep kis ayindayiz da yazin da surusume gore guncelleniyor mu acaba bilmiyorum. tabi bu 370km de gercek 370km degil. full sarj ile %5 sarja kadar 310km civari gidebiliyorum ve o da nerdeyse en iyi kosullar altinda kis ayinda (yani ortalama 100 - 110 km/s ile gidersem). tabi sehir icinde bu sarj olayi sorun olmuyor ozellikle garajda sarj edecek bir priz bile olsa yeterli oluyor sabaha yine istediginiz duzeyde sarjla uyanip ise gidebiliyorsunuz ancak uzun yolda acikcasi bu 300 - 310 km menzil keske biraz daha iyi olsaymis dedirtiyor. kendi aracim icin olmayacak olsa da tesla'nin yakin zamanda batarya teknolojileriyle ilgili buyuk bir gelismeyi medyaya duyurmasi bekleniyor. maxwell technologies sirketi yakin zamanda dry electrodelar ile ultracapacitor ureten bir patent aldi ve bu da ayni hacimde daha fazla elektrik depolanmasinin onunu aciyor. tesla bu gelismeden sonra koca maxwell technologies sirketini satin aldi. tesla hisselerinin 200 dolarlardan 900 dolarlara tirmanmasina sebep olan gelismelerden biri diye dusunuyorum. sarj olayina deginirken ne kadar masrafli oldugundan da bahsedeyim. genelde %20'den %80 - 90 seviyelerine kada sarj ediyorum bu da bana genelde ortalama 8 - 11 chf (1chf ~ 1usd gibi dusunebilirsiniz)'ye mal oluyor. benzinli bir aracin deposunu da ortalama 60 - 70 chf'ye dolduruyorum. benzinli arac ile ortalama 600 km yaptigimi dusunursem 300 km icin 30 - 35chf oderken benzinli araca, elektrikli arac icin 8 - 11 chf arasi oduyor olmam yaklasik 3 kati bir yakitta masraf avantajina sebep oluyor. tabi elektrikli araclarin sarj olmasi hizli sarjlarda 15 - 20 dakikayi bulabiliyor ancak benzinli araclarda 5 dakikada odemeyi vs yapip cikip gidebiliyorsunuz. acikcasi bulundugum yerde ve sehrin bazi diger bolgelerinde ucretsiz sarj imkanlari var su an ve sehir icindeyken genelde bu elektrik olayina pek para harcamiyorum. o yuzden simdilik normal fosil yakita para harcama konusunda daha da avantajli durumdayim.

    aracin surus kalitesi bence en cok elestirilmesi gereken ozelliklerinden birisi bu tesla model 3'lerin. zaten servise de sirf bu yuzden gittim. oncelikle arac icine ses cok fazla giriyor. tamam motor sesi vs yok ama yine de 100km/s hizinin ustune cikinca da ruzgar sesi aracin icine bu kadar girmesin arkadas o seviyede motor sesini tercih edecegim nerdeyse. bunun en buyuk sebeplerinden birisinin komple cam tavanin kenarlarinda yer alan bosluklar oldugunu soyluyor bazi kullanicilar ve bu bosluklari komple kapatan lastikler satiliyor artik*. ulan elon uzaya cikip inebilen roket yapiyorsunuz su olayi nasil dusunemediniz. bu ruzgar sesi olayini ve cozumunu merak edenler su youtube videosuna goz atabilirler. ayrica yol sesini de bence bu segment bir aracta olmasi gerekenden fazla duyuyorum. kisaca aracin ses yalitimi bence cok basarisiz ve motor sesinin olmamasi sadece yavas hizlarda sehir icinde giderken o sessizlik konforunu kismen yasatiyor. uzun yolda malesef yol ve ruzgar sesini cokca duyuyorsunuz bu yuzden genelde muzik aciyorum ben.

    bunun disinda servise gitmeme sebep olan rahatsizlik ise suspansiyonlarin kalitesizligi ve yoldaki bozukluklari gereksiz fazla hissediyor oldugum hissi. bunu sadece ben degil benimle beraber araca oturan birkac arkadasim da fark etti. arac resmen ufacik bir bozuklukta direkt aracin icinde hissettiriyor o yol bozuklugunu. ozellikle 20 - 30 km/s ile gidiyorsam hafiften sallaniyorum gibi oluyor. bu kadar tepkinin fazla oldugunu dusunup kafaya takmaya basladim ve internette bu problemle ilgili arastirma yapinca baska insanlarin da bu problemi yasayip servise gittiklerini ve suspansiyonlarini degistirdiklerini okudum. bunu okuyunca icim rahatladi biraz acikcasi cunku normal surusun boyle olmamasi gerektigina baya ikna ettim kendimi bu yorumlari da okuyunca. neyse bu sirada bu probleme ara vereyim ve servis deneyiminin nasil yasandigindan bahsedeyim kisaca. servise gitmek icin tek yapmak gereken tesla'nin telefon uygulamasindan servis secenegini tiklamak ve problemi anlatmak. bundan sonra size hangi gunlerde hangi bolgelerde servis secenekleri oldugunu gosteriyor uygulama ve o servis seceneklerinden birisini secip randevunuzu aliyorsunuz. anlattiginiz problemi serviste calisanlar oncesinde bilip ona gore hazirlikli oluyorlar siz gelmeden. belirlenen gun ve saatte servise gidiyorsunuz, sizi once birisi karsiliyor ve isminizi aliyor ve probleminizle ilgilenecek calisana yonlendiriyor. aracin problemine bagli olarak beraber test surusune cikiyorsunuz ya da direkt garaja cekiyorlar araci ve size tahmini ne kadar bakimda kalacagini soyluyorlar. internette baktim aracin tamponu falan degismesi gerektiginde arac genelde cok uzun kaliyormus serviste ama bende oldugu gibi muhtemel mekanik problemleri hemen ayni gun 1-3 saat icinde hallediyorlarmis. araci ayni gun alacagim icin servisin loca bolumu benim icin neredeyse ofis rahatligindaydi (sinirsiz kahve veya diger soguk icecek sunuyorlar beklerken) o yuzden oraya gecip calismaya basladim araci alana kadar. ancak isin komik tarafi su ki aracta bir problem cikmadi malesef. malesef diyorum cunku aracin normal surusu buymus arkadaslar*. benim problemimle ilgilenen adam araca benimle beraber bindi, araci beraber surdu, bahsettigim sorunlari surerken yasadik ama isin sonunda adamin yorumu su oldu: "bu tamamen normal. bu arac bu sekilde yapildi, air suspension (hava suspansiyonu diye mi cevriliyor?) yok bu aracta ve o yuzden yoldaki cukurlari daha fazla hissetmeniz mumkun. ama yine de icinizin rahat etmesini istiyorsaniz araci servise alalim orada bilgisayardan da testini yapalim ve gercekten bir sorun var mi yok mu kesin emin olalim" dedi ben de gelmisken kafam da rahatlasin diye bu teklifi kabul ettim ve araci servise soktuk boylece. aradan yarim saat gecti ve herhangi bir problem olmadigi kesinlesti. bu arada butun bunlar garanti dahilinde oldu ve herhangi bir ucret odemedim. servisten biraz hayal kirikligi ile dondum acikcasi cunku bu sikintinin kalici oldugu kesinlesti artik. bundan sonrasinda artik biraz daha az kafaya takmaya calisacagim bu problemi cok rahatsiz ederse kendim gidip garanti bozulmayacak sekilde suspansiyonlari degistiririm artik. bunun disinda genel olarak servis tecrubesi bence cok iyiydi, hem islemler cok hizli halloluyor, calisanlarin tavirlari cok kibar ve orada beklemeniz gerekirse konforlu bir locasi vardi benim gittigim servisin.

    eksisozluk tarihindeki en uzun yazim sanirim baya uzun yazmisim ne bos adammisim *. saka bir yana parca parca yaziyorum gunlerdir sona dogru yaklastim artik o yuzden son olarak genel aracin goruntusunden, ekranindan, eglence sisteminden ivir zivirlardan bahsedip bitireyim artik. aracin on kismi bana klasik porsche tasarimini andiriyor biraz o yuzden baya begeniyorum genel olarak goruntusunu. aracin tavan kismi dedigim gibi komple cam. guzel bir seyir zevki sunuyor mu derseniz, araci aldigimdan beri genellikle kis oldugu icin cok tadini cikartamadim acikcasi ama yaz icin guzel planlarim var o sirada cam tavanin tadi biraz daha iyi cikacak muhtemelen. ancak acilabilir sunroof degil malesef, olsaydi guzel olurdu dedigim ozelliklerden birisi daha. aracin on ve arka bagaji var. arka bagaj bu zamana kadar kullandigim en genis arka bagajli sedan arac. bunun yaninda arka bagajin normalde yedek lastik takilan gorunmez alt bolmesi de bos oraya sarj kablosu vs konuyor genelde bir de orda bir bos alan var. on kisimda klasik benzin yakan motor olmadigi icin o kisim da bos o yuzden orayi da bagaj yapmislar. kucuk bir valiz sigabilecek boyutta tam olarak on taraf. alisveris posetlerini falan koymak icin de posetlerini ucunu tutacak bir aparat koymuslar posetlerin dagilmamasi icin, bu guzel bir ayrinti bence. kisaca aracta bol bol valiz vs yerlestirecek bos alan var.

    aracin kocaman 15-inch dokunmatik bir ekrani var on panelinde. arac ile ilgili butun bilgiler (hiz gostergesi, yan seritlerdeki araclarin gorunumu, sarj durumu vs) burada yer aliyor ve aracin hemen hemen butun kontrolu de bu ekran uzerinden yapiliyor. ilk basta gozum alismadigi icin hizi vs kontrol ederek gozumu yoldan cok fazla ayiriyormusum gibi hissediyordum ancak alistiktan sonra normal direksiyon arkasinda hiz gostergesi varmis gibi rahatca kontrol etmeye basladim. cok sikinti yaratmiyor yani bu kisaca. bunun disinda arac ile ilgili butun ayarlari burdan yapiyorsunuz (surus modu, direksiyon tuslarini kullanarak ayna ayarini yapmayi etkinlestirme, regenerative braking, joe mode, surus guvenligi ayarlari, aracin ismi vs.). bunlarin disinda bence arac ici eglence sistemi cok basarili. arac sarj oluyorken hizlica zaman oldurmek isterseniz netflix veya youtube izleyebiliyorsunuz direkt arac ici uygulamasini kullanarak. isin guzel yani arac kendi internetini kullaniyor bu sirada, sizin telefonunuzun internetine ihtiyac duymuyor. yurt disina ciksaniz bile kendi internetini kullanmaya devam ediyor bence baya guzel bir ozellik bu. veya arcade oyunlar oynayabiliyorsunuz, hatta joystick baglayip onunla da oyun oynayabiliyorsunuz. yine arac ici spotify uygulamasi telefona ihtiyac duymadan spotify hesabinizi arac icinde kullanmaya yariyor bence bu da baya guzel bir detay. kisaca aracin eglence sistemi bence cok basarili olmus bu konuda elestirecek bir sey bulamadim acikcasi.

    aracin telefon uygulamasi bence aracla beraber gelen en onemli ozelliklerden birisi. ornegin, arac yakinina gelince kilit otomatik aciliyor, kapiyi direkt karti gostermeden acabiliyorsunuz otomatik kurulan bluetooth baglantisi sayesinde. tabi telefonun sarji falan bittiyse aracin kredi karti boyutundaki kartini kullanarak kilidi acmaniz gerekiyor mecburen. eger hava cok soguk ya da cok sicak ise araca binmeden telefon uygulamasindan aracin klimasini aktif hale getirebiliyorsunuz, binene kadar arac yeterince isinmis/sogumus oluyor konforlu bir surus icin iyi bir ozellik bence bu da. ornegin kisin arac disarda kaldiysa ve cami donduysa siz araca gidene kadar buzlar coktan cozulmus arac surmeye hazir hale gelmis oluyor. aracin pencelereri acik kaldiysa yine uygulama sayesinde kapatabiliyorsunuz, ya da birazcik acmak isterseniz yine uygulamayla acilabiliyor. korna calinabiliyor uygulama kullanarak (!?). sarj ederken yuzde kaca kadar sarj etsin gibi ozellikleri de buradan ayarlayabiliyorsunuz. hazir yazilimdan gidiyoruz yazilim guncellemelerinden de bahsedeyim. arac iki turlu yazilim guncellemesi aliyor. birincisi genel olarak aracin kendi yazilimini iyilestiren guncellemeler (ios guncellemeleri gibi dusunun) bunlar. ornegin autopilot daha iyi hale gelebiliyor, yeni oyunlar veya uygulamalar eklenmis oluyor vs. ikincisi navigasyon guncellemeleri. bulundugunuz bolgenin navigasyon bilgileri degistiyse (ornegin hiz limitleri vs) bunlari daha dogru hale getirmek icin bu guncellemeler de aralarda geliyor. acikcasi araci aldigim ilk gune kiyasla aracin zamanla daha iyi ozelliklere sahip oluyor olmasi ve bunlarin tamamen yazilimla gerceklesiyor olmasi bence cok guzel bir deneyim. klasik olarak araci aldiginiz ilk gundeki ozelliklerine sikisip kalmiyor olmak ve zamanla iyilestirmeler geliyor olmasi aracin ortalama kullanim omrunu de bence buyuk oranda arttiracaktir. surup gorecegiz tabi bunu artik zamanla.

    bahsetmedigim bir sey kaldi mi bilmiyorum ancak sanirim hemen hemen butun onemli ozelliklerinden bahsettim iyisiyle kotusuyle. aklima sonradan gelen ozellikler olursa veya fark etmedigim, yanlis bildigim bilgiler varsa da zamanla guncellerim. bu kadar tecrubenin ustune ek olarak yaz ayinda bir de kamp tecrubesi yasamak istiyorum aracla. arka bagaji cok genis oldugu icin arka koltuklari da one yatirdigimizda arkada cok genis bir alan olusuyor ve o alani mukemmel sekilde kaplayan tesla model 3'ler icin uretilmis yataklar satiliyor. bahsettigim yatak soyle bir sey. bu yataklardan alip birkac gun isvicre yollarinda zaman zaman arac icinde uyumali kamp yapma fikri su an icin heyecanlandiriyor beni baya. sanirim cam tavanin tadi gece kamp alanin ortasinda yildizlari izleyerek uyurken maksimum noktaya ulasacak*. boyle bir sey yaparsam yine buna dair tecrubelerimi de muhtemelen bu entry altinda ya da baska bir entry'de anlatirim.

    tesla model 3 almak isteyen veya sadece merak edip soru sormak isteyenler yazarlar olursa ve burada cevaplamadiysam mesaj kutumu yesillendirebilirsiniz, elimden geldigince hizli cevap vermeye calisirim. son olarak da interlaken'in kaymak gibi manzarasindan faydalanarak aracin distan soyle bir goruntusunu paylasip gideyim artik buralardan: https://eksiup.com/p/pv335911u697

    ayrica sozluk formatini da bozmamak icin tanim da yapalim: kendi kendini suren elektrikli bir otomobil.

    edit: adettendir referans linkimizi da birakalim buraya tabiki hazir bu kadar yazmisken https://ts.la/can54528
95 entry daha
hesabın var mı? giriş yap