• uluslararası ilişkilerde ingilizce "conflict of interest" tabiri çok sık kullanılır. çıkar çatışması veya çıkar çakışması anlamına gelen bu kullanım idlip'te yaşanan olayları çok iyi anlatmaktadır. suriye üzerine oyun oynayan bütün devletlerin idlip'te birbiri ile çıkar çatışması vardır.

    soçi ve astana toplantıları ve mutabakatları ile suriye'de beraber hareket eden türkiye, rusya ve iran son aylarda idlip hakkında fikir ayrılığına düşmüş görünmektedir. suriye'de rejime karşı savaşan cihatçı yapıların hemen hepsinin idlip'e sıkışmış olduğu bilinmektedir. türkiye, bu yapılara karşı idlip çevresinde 12 tane gözlem noktası kurarak bu yapıların rejime karşı savaşmamalarını ve hatta silah bırakmalarını sağlamaya çalışacaktı. rusya ve suriye ise idlip bölgesine girmeyerek türkiye'nin bu yapıları silahsızlandırmasını bekleyecekti.

    barış pınarı harekatı'ndan sonra rusya ile ilişkilerde başlayan bozulma idlip ile üst noktalara çıkmıştır. barış pınarı harekatı'nda abd'den boşalan yerlerin çoğunu hızla rusya ve suriye'nin doldurduğu unutulmamalıdır. bu duruma türkiye büyük ihtimalle, "bu bölgelerden abd bizim sayemizde çıktı, siz neden hemen daldınız" gibi bir tepki vermiştir. rusya ve suriye'nin bu tavrına karşılık bizimkiler ise idlip'te süreci yavaşlatma, libya'da rusya'yı kendi tarafımıza çekme gibi pazarlıklar içine girmiştir ancak rusya'nın türkiye'ye ne libya'da ne de idlip'te taviz vermeye niyeti olmadığı görülmüştür.

    ancak suriye, ortadoğu, balkanlar ve kafkasya'da rusya'nın bizim ona olduğundan daha çok bize ihtiyacı vardır.

    rusya'nın çevresinin azeybaycan ve kazakistan gibi türk devletleri ile çevrili olduğu ve rusya'nın içinde pek çok türk unsurunun olduğu unutulmamalıdır.

    bugün şam ve halep başta olmak üzere bütün suriye bölgesinin yaklaşık 120 yıl önce bize bağlı olduğu unutulmamalıdır.

    kısaca, idlip'te söz söyleyecek bir ülke varsa türkiye'dir. bugün yaşanan çıkar çatışmasında türkiye kendi çıkarlarını sonuna kadar savunacak hak ve yetkiye sahiptir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap