9 entry daha
  • charles aznavourun muthis soyledigi sarki. danny brilliant ise bir baskadir. daha farkli, daha hizlidir. tipki paris gunleri gibi. kac defa giderseniz gidin, paris ozlemi insani aldiginda kimin soylediginin bir onemi kalmaz. parisin onemi her kiside farklidir, pariste dikkat edilenler kisiden kisiye degisir. kimi operaya vurulur, kimi montmartre in buyusune, kimi sadece louvre a, kimi seine in kenarindan yurumeye ya da koprulerde durmaya.. kimi banliyolerinden birinin en anlamsiz sokagina.. bu en anlamsiz sokakta yapilmasi en anlamsiz sey, bu sarkiyi dinlemektir. cunku o an bilemezsiniz, o anlamsiz sarkinin o neden bulundugunuzu hicbir sekilde tanimlayamayacak o manasi olmayan yeri. sokaklarini bilseniz de, pariste baska bir yerde vakit gecirmek mantikli olandir. bazen aranan o degildir. mana dedigimiz sey, bir yerin manasizligini ne zaman aciklayabilmis ki? istanbulda bogazda da hayatinizin manasini bulabilirsiniz, gaziosmanpasada, eyupte, balatta da. oralar da istanbuldur. parisin banliyosu de parisindir, paristedir. onemli olan hislerdir, dusunulenlerdir. istanbuldur, paristir, new yorktur. parisi yasamak turistler icin zor olmadi hic, hicbir zaman da zor olmaz. fazla degil, maksimum 5 gun yeter. gorur, doner, anlatir, yasamis sayarsiniz kendinizi.

    ama oyle degildir.. paris de istanbul gibi baskadir. baska oldugu asikardir. sehrin kasvetinin icinde oyle bir ruh yatar ki.. donem donem, buram buram cagirir adami. gel der, senin bana ihtiyacin var. turist olarak gittiyseniz hissedebilirsiniz hisliyseniz, birden fazla giderseniz yasarsiniz parisienmis gibi. ama cagirir. gaipten sesi kullanir, ozleminizi kullanir, hastasi oldugunuz yerleri kullanir, kasvetini kullanir.

    en tehlikesi bir sarkiyla cagirmasidir. ozellikle hier encore gibi bir sarkiyla. bu sarki adami eiffel tour a suruklemez, champs-elysees istegiyle doldurmaz benligi. o banliyode, o manasiz dediginiz sokaga cagirir. bu sarkiyi dinlediginiz yere.. hissedilen onemli bile olmayabilir, cagiran paristir. onun icin bu sarkiyi paristeyseniz ya da paristen donmekteyseniz dinlemeyiniz. sonra krize girebilirsiniz.
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap