16 entry daha
  • kişisel olarak tanımadığım fakat youtube’dan ve twitter’dan bir süredir kendisini ve şirketinin işlerini takip ettiğim başarılı, yazılımcı insan. dijital içerik üretimi dışında birçok yazılım konferansı konuşması/sponsorluğu ve açık kaynak gibi işlerle de uğraşıyorlar.

    malum linçte adı geçen bir video içeriği (2020 trendleri) ve bir toplulukta yaptığı sunumu (big-o notation) yabancı kaynaklardan, orijinallerine referans verilerek paylaşılmış. kendisi çıkıp “bunlar %100 benim ürettiğim içerikler” dememiş. 2020 trendleri videosunda birebir çeviri gibi değil, kendi yorumlarını da katarak içeriği paylaşmış. fakat video editlenirken kaynak kısmını kesmişler, video editörlerinin azizliği olduğuna inanıyorum. yaptığı sunumda ise ilk slide’ında kaynak referansı var.

    buradaki tek hata, her iki orijinal içerik üreticisinin de söylediği gibi, onlardan izin alınmadan yapılmış olması. kaynak verildiği için intihal yapmış olarak nitelemek bana açıkçası biraz yanlış geliyor. izin konusunda ise karışık duygulara sahibim zira zaten açık lisansla paylaşılmış içeriği başka birinin yine açık lisans ile ticari kaygı gütmeden paylaşması, yazılım sektörünün en güzel taraflarından biri. youtube kanallarından para kazanmıyorlar diye biliyorum. elbette önceden onay almak daha doğru bir davranış — cc lisanslı olsa bile.

    türkiye’deki yazılım sektörü twitter-linçlerine çok meraklıdır biliyorum ama; ülkede, kafası ortalamanın epey üzeri çalışan insanların oluşturduğu bir topluluğun, iki dakika soluklanıp olayı anlamadan şeytan taşlamaya tuzlukla koşturmasını endişe verici buluyorum. zira bu insanlar da böyleyse o zaman vay halimize.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap