1 entry daha
  • türk memlükleri devrinde 1260-1277 yılları arasında memlük sultanı baybars emrinde çalışan kimyager hasan al-rammah, günümüzde roket biliminin atası olarak bilinmektedir. dönemin bölgesel demografik yapısı incelendiğinde hasan al-rammah'ın türk kökenli olduğuna dair iddia ve düşünceler bulunmaktadır.

    “kitabû’l-fürûsiyye ve’l-menâşıbû’l-harbiyye” (askeri atlı muharebe ve zarif savaş cihazları kitabı) ve “nihâyetü’l-su’ûl ve’l-ummiye fi ta’allûm a’mâlü’l-fürûsiyye” isimli kitapların yazarı olan hasan al-rammah, kitaplarında 22 farklı barut tarifinden, ateşe ve patlamaya dayanıklı kıyafetlere kadar onlarca askeri ve bilimsel tekniğe yer vermiştir.

    deniz harp tarihi açısından ise en önemli icadı torpido olarak değerlendirilmektedir. hasan-al-rammah tarafından "yüzen ve yanan bir yumurta" olarak betimlenen ilk torpidonun bir örneği bugün washington dc’deki ulusal hava ve uzay müzesi’nde sergilenmektedir. bahse konu torpido günümüzdeki örneklerinden farklı olarak suyun altından değil satıh umkunda ilerlemekteydi.

    hasan al-rammah'ın yazdığı el yazmalarının bir örneğinin topkapı sarayında, bir örneğinin ise paris’te bibliotheque national’de bulunduğu bilinmektedir.
hesabın var mı? giriş yap