• amerikan universite sisteminin en az paraya en cok calistirilani, angarya muduru.

    amerikan universitelerinin cogu bu adjunct'lar uzerinden isler. efendi gibi lisans derslerini efendi gibi hocalara verdirtmektense, amerikan universite sanayi bu angaryayi zor durumdaki doktora ogrencilerinin ucuz emegine yukleyerek hem hayvan gibi emek masrafindan kar edip, hem de mal ogrenci yetistirme amacina ulasmaktadir. amerikan universite ogrencileri de, okul tanitiminda kendilerini kapilarda karsilayan, nobel odullu bilmem ne profesorlerini neden bi daha hic derslerde goremediklerini dusunerek, bol bol kafa kasirlar.

    burs alip gelmis doktora ogrencilerinin bir kismina ek olarak, burs alamamis ama hayatini bir sekilde idame ettirmek zorunda olan doktora ogrencileri, adjunct olarak henuz doktoralarini tamamlamadan amerika'da ders verebilmektedir. iste bu her donem en az iki lisans dersi verip bir de tezle ugrasan veya doktora dersleriyle cebellesen zavalli doktora adaylarina da amerikada halk arasinda adjunct instructor denmektedir.

    bunlar, ideal iyi egitime cogunlukla ikame bazen de ektirler. durumlari vah vahtir. pek ugrasirlar.

    bu sayede amerikan universitelerinde neredeyse taktir edilesi, kisir dongusel bir somuru duzeni olusturulabilmistir. bu adjunct zavallilar hem ucuz isgucu yaratirlar, bir taraftan da doktorolarini alip universitelerde is aramaya basladiklarinda, henuz aralarindan kurtulduklari adjunct surusunun ucuz isgucuyle rekabet edemeyip, hakettiklerinin altinda paraya he deyip mal gibi calismaya baslarlar.

    bekle ki 5-6 sene gecsin, tenure ol. sonra para kazanmaya baslarsin belki. olme adjunct'im olme.

    (bkz: gencligimi yediniz lan)
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap