2877 entry daha
  • ÷*+_-÷*+_-÷*+_-÷*+_-÷*+_-÷*+_-÷*+_-÷*+_-÷*+_

    adana ülkemizdeki diğer şehirlere göre imar alanı çok daha kısıtlı bir şehir olduğu için bugün kentsel dönüşümün binbir zorlukla yapıldığını görüyoruz.

    adana'da bir tane sıfır ev alıp yaşamak istiyorsanız istediğiniz semt için seçenekleriniz kısıtlı olabiliyor.

    onun için özellikle adana'daki mahallelerin yaşadığı dönüşümleri değerli buluyorum. şimdi geçmişte konutlaşmış ve bugün kentin direği sayılabilecek mahallelerin bazılarına örnekler vereceğim.

    önceki bir kaç entry'de bahsettiğimiz hermann jansen'in planı ilk olarak yüzevler sonra da reşatbey, kurtuluş, cemalpaşa, çınarlı mahallelerine ulaşarak bugünkü modern adana ortaya çıktı. adana'nın modern anlamda kentleşen ilk yeri burasıdır bunu bir bilelim.

    güzelyalı mahallesi bugün kuzey adana'nın en modern bölgesi diyeceğimiz mahalle. aslında bu mahallenin geçmişi 70'li yıllara kadar dayanıyor. bugün turgut özal bulvarı'nın, göl civarındaki yapıların varlığı hep bu mahallenin oluşumu sayesindedir.

    havaalanı civarındaki emek mahallesi de kentin şehirleşmesinin ilk örneklerinden biridir. bu mahalledeki evler güney sanayi ve ssk evleri olarak ikiye ayrılıyor. havaalanı kavşağına giderken gördüğünüz iki katlı villa tipi içinde rent a car dükkanlarının bulunduğu evler güney sanayi tarafından inşa edildi. bu evler 1964'te yapılmaya başlandı. mahallenin içlerindeki dört katlı yapılar ise 1976'da tamamlandı. mahalledeki dört ve daha fazla katlı yapılar ise ssk evleridir. bu evler 1970'lerde yapılmaya başlandı.
    emek mahallesi'ne bugün bakarsanız bulunduğu çevreye göre çölün içinde bir vaha olduğunu görürsünüz.

    yüzüncüyıl mahallesi de kuzey adana' nın ilk mahallelerinden birisi. 1989'da içindeki konutların yapımı tamamlanan bu mahalle düşük ve orta gelirli kitle için tasarlanmış. carrefour, estetik hastanesi açılarak daha da canlanmıştı. halen şehrin en büyük ve kendine has mahallelerindendir.

    belediye evleri de kuzey adana'nın ilk mahallerinden bir başkası. 1980'lerin sonuna kadar şehrin büyümesine tanıklık etmiş bir mahalle. burası daha ziyade düşük gelirli vatandaşa yönelik oluşturulmuş bir mahalleydi.

    ÷*+_-÷*+_-÷*+_-÷*+_-÷*+_-÷*+_-÷*+_-÷*+_-÷*+_
2638 entry daha
hesabın var mı? giriş yap