94 entry daha
  • 2004 yapımı filmi ile akıllara durgunluk veren müzikal. üzüntülüyüm ki sadece 1986 müzikalinin müziklerini bulabildim ve filmi izleyebildim. film kesinlikle görkemli, genellikle sahneden perdeye uyarlamanın sebep olduğu ufak hataların ve saçmalıkların haricinde son derece görkemli.

    andrew lloyd webber'a müziklerinden dolayı ne kadar hayran olsam az, aynı insanın ruhunu saran*, okşayanall i ask of you, sakinleştirirken müziğin akışına bıraktıran*, coşturan*, aşık ettiren*, heyecanlandıran* ve eğlendiren* başka bir müzikal tanımıyorum henüz.

    senaryo zaten çok sağlam ve o kadar güzel ki film müzikalin kitaptan sadeleştirdiğini gerçekten sadık kalarak yine de sadeleştirse bile hala derinliğini ve christine raoul ve phantom arasındaki muhteşem ilişkiyi son derece iyi yansıtmış. oyunculuk konusunda ise diyebileceklerim az, gerçekten hepsi vasatın oldukça üstünde. christine rolü için bir miktar genç olan emmy rossum bile bütün eleştrilere rağmen gayet iyi benim gözümde. yalnız iki sahnede devreleri yakmış gibi bakıyordu o da fazla coşkudan olsa gerek -think of me'nin sonundaki sözsüz la la la bölümü ve the point of no return sahnesinde merdivenlerden çıkarken attığı bakışlar-. fazla geniş ağzı bile o kadar sırıtmadı diyebilirim*.

    gelelim görselliğe, bu konuda sinemanın sahne üzerindeki üstünlüğü tartışılamaz. gerek renklerin kullanımı gerek sahneler ihtişamın en müthiş örneklerini sergiliyorlar. ilk sahnede avizenin tepeye çekilmesiyle başlayan görsel şölen, phantom'un inine christine ile ilk gidişi, maskeli balo, don juan -the point of no return- sahnesi ve final sahnesi ile doruğa çıkıyor.

    en güzel kısmı da sonunun bağlanışı, ben bu kadar güzel bitebileceğini tahmin etmiyordum. genelde trajediye bağlarlar sonunu phantom yanlışlıkla christinei öldürür, raoul phantomu öldürür sonra kendini öldürür veya farklı bir kombinasyon yaparlar oyunun içine ederler diye bekliyordum ama önce şapkamı çıkardım sonra yerlere kadar eğildim.

    her yönüyle dört dörtlük bir görsel ve işitsel şölen. hatta müzikalden bir alıntı ile "hard as lightning soft as candle light".

    not: ayrıca ufak bir not düşmek isterim ki 1986 yapımı müzikali 3.3 milyar dolar hasılat yapmıştır bugüne kadar. not ufak, para değil. wikipedia'nın yalancısıyım.
343 entry daha
hesabın var mı? giriş yap