821 entry daha
  • öncelikle “film o kadar iyiki altyazı okumayan amerika bile oscarını verdi” algısından çıkmak lazım. filmin alt metinin de abd övücülüğünü görebilirsiniz. ilk kez yabancı filme en iyi film oscarı verilecekse elbette böyle verilecekti.

    filme gelirsek, filmin olumlu yanları hayliyle fazla, burada sıralanmış zaten. fakir/zengin ayrışımını anlatış şekli, akıcılık, gerilim vs. aldığı ödülleri hak ediyor dercesine kalitede. fakat sırıtan birkaç kurgu hatası, zorlama senaryo da yok değil.

    spoiler

    -ilk sığınak sahnesinde ayaklarının kayıp düşmesi. direk senaryoyu etkileyen ve rastgele gelişen bir durum. zorlama olmuş.

    -parazit ailenin çocuğunun (isimleri hatırlayanlara saygım sonsuz) taşla sığınağa girerken taşı düşürmesi. yine zorlama bir olay. aksiyonu çevirmek için başvurulmuş.

    -parazit aile fertlerinin işsiz olmak için fazla kalifiye olması. çocuk da kız da gayet birikimli şekilde rol kesebiliyorlar ve zekiler.

    -film sonunda güney kore gibi ülkede sığınağın olup olmamasını kontrol etmeyen dedektifler.

    -mors alfabesi lambası. hiç olmasa daha iyimiş. gerçekçi bir yanı yok.

    spoiler

    bunların hepsi gözardı edilebilir elbette ama en iyi özgün senaryo ödülünü de alınca sırıtan şeyler. filmin amaçladığı şeyi başarması, izleyiciyi içine çekip düşündürmesi güzel. yine de tüm ödülleri toplayacak kapasitede değildi. en iyi uluslararası film + bir oscar daha yeterli olurmuş.
152 entry daha
hesabın var mı? giriş yap