50 entry daha
  • kadın erkek ilişkisi üzerine derin, duyarlı, gerçekçi bir nuri bilge ceylan filmi. gelmiş geçmiş en iyi türk filmlerinden. hiçbir karesini kaçırmak istemiyorsunuz. ses, görüntü, oyunculuklar çok çok iyi. evet filmde diyaloglar çok az ama karakterlerin yüzlerine yapılan yakın çekimler her şeyi anlatıyor, kelimeleri duymaya ihtiyacınız olmuyor.

    --- spoiler ---

    isa –etraftaki çoğu erkek gibi- son derece sığ, duyarsız, içgörüden nasibini almamış, odun olarak tanımlanabilecek bir adam. tabi böyle berbat özellikleri olan bir adam doğal olarak aşık olabilme yetisine de sahip bulunmuyor. iklimler isanın bir ilişki kurabilmedeki -kendisi farkında olamasa da- başarısızlığını anlatıyor. en derin lafı “güneşin altında uyunur mu, yanarsın” olan bir adamdan ne bekleyebiliriz ki. gerçi isaya karşı çok da kırıcı olmayalım en azından ağzıyla fındık yakalayabiliyor adam.

    zavallı isanın sığlığı o kadar güzel anlatılmış ki iklimlerde;

    isa ile serapın sevişmesini röntgenlerken bir şey hissedemiyorsunuz çünkü yaptıkları sadece içgüdüsel ve hayvani bir çiftleşme. çünkü verebileceği bir sevgi yok isanın. ama isadan daha iyisini bekleyemeyeceğimizin farkındayız artık.

    isanın o monoton hayatı devam eder, yaz sonbahar derken kış gelir. bahar için taaa ağrıya kadar gider isa. umutlanırız acaba baharı gerçekten seviyor mu diye. yoksa o kadar yolu niye gelsin ki. ama minibüste baharı ikna etmeye çalışırken o kadar yapmacık ve ne istediğini bilmeyen bir tavrı var ki.

    kahvede otururken şoför gencin adresinin yazılı olduğu fosfor yeşili kağıdı buruşturup atmasına ne demeli. nuri bilge ceylan adresi fosfor yeşili bir kağıda yazdırarak isanın yaptığını gözümüze sokuyor. taksici çocuk sevgilisine gönderecekti o fotoğrafı ne yaptın sen ya isa.

    filmde bahar ın mutlu olduğu tek bir an vardır: rüyasını isaya anlattığı an. ama isa bu mutluluğu da çok görür ona. hemen konuyu değiştirir ve büyüyü bozar. çabucak uçup gidiverir baharın mutluluğu. çünkü yanlış erkektir isa. kadınını mutlu etme yetisine sahip olmayan.

    --- spoiler ---
360 entry daha
hesabın var mı? giriş yap