36 entry daha
  • her sene yayınladıkları yatırımcı mektubunu dün yayınlamış kuruluş. portföy dağılımları ve getirileri şu şekilde. 2019 karı 81.4 milyar dolar olmuş, bunun yaklaşık 54 milyar doları portföylerinde bulunan hisse senetlerinin değer artışından dolayı gerçekleşmiş. portföylerinde bulunan şirketlerin berkshire'a ödediği temettü 3.7 milyar dolarken, erteledikleri ve yedek akçelerine aktardıkları karları ise 8.3 milyar dolar. bu şirketler berkshire'ın mottosu olan "iyi getiri, iyi yönetim, iyi fiyat" kriterlerini sağlayan nadir şirketler. şirketin hali hazırdaki nakiti 128 milyar dolar.

    warren buffett'a göre sigorta grubu hali hazırda bir süperstar ve bunu demiryolları ve enerji işi takip ediyor. demiryolları ve enerji yatırımlarının getirisi 2018'e göre %6 artış göstererek 8.3 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. enerji yatırımları demişken yenilenebilir enerjiye yaptıkları yatırımlara devam edeceklermiş ve 2021 yılında 25.2 milyon mwh elektrik üretimi bekliyorlarmış. berkshire enerji yatırımlarından temettü ödemesi almamış ve şirketin hali hazırda 28 milyar dolar kadar birikmiş karı mevcut. yatırımlarına bu birikmiş karla devam edecekler.

    mektupta belirtilen çok daha önemli bir konu ise berkshire'ın hisselerinin grubu. yatırımcı mektuplarının charlie'si * charlie munger buffett'tan sonra şirkette en çok hisseye sahip adam ve diğer ortaklara kıyasla şirketteki payı açık ara çok büyük. warren buffett'ın vasiyetine göre a grubu hisseleri b grubuna dönüştürülerek vakıflara aktarılacak ve bu işlemin 15 seneyi bulacağı tahmin ediliyor.

    yatırımcıların %2.5 seviyesindeki getirilere razı olduğu, risklerin giderek arttığı ve dünyanın saçma sapan bir yere gitmeye başladığı şu ortamda hem böylesine akıllıca yönetilen hem de piyasaya göre çok iyi kar elde eden bir şirketin varlığına tanık olmak iş dünyasına olan inancımı arttırıyor. mektupta da belirtildiği gibi sigorta işi kurumun gerçek yıldızı ve öyle kalmaya da devam edecek ama enerji yatırımları beni heyecanlandırdı.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap