3326 entry daha
  • ilk yarisi için taktiksel açidan terim'in en iyi kadikoy performansi diyze yazmistim. simdi biraz detaylandiralim.

    terim, geleneksel bir kanadi içeri giren (feghouli), digeri çizgiden giden (onyekuru) duzenini, oyun eksenini biraz geriye alarak fenerbahçe'nin zaaflarini isleyecek sekilde adapte etmis.

    genelde galatasaray kanatlari, top kendisindeyken boyle kullaniyor: top ikici - uçuncu bolgedeyken feghouli içeri giriyor, yerlesmis takim mariano'ya alan açiyor. diger tarafta ise sol iç ve bek çizgiye inmekten ziyade kanadi uçgenlerle çizgiden kaçriyor.

    bugun feghouli top bizdeyken ve yerlesmisken degil, alan savunmasi yaparken ve tam topu kapip geçis hucumuna donerken içeri kat etti. bu hamle ile hizli çikislarda merkezden pivot gorevi goren falcao'ya yakin bolgede yardim edebilecek ve iki kisa pasla rakip kaleye yonlenmis kosu halinde adama alan açabilecek oyuncu sayisi yukseltildi ; diger taraftan kaçan kanat (onyekuru) klasik duzendeki çizgiden kosulardan ziyade rakibi açik alanda çapraz kosularla bozdu. bu hamlenin iki onemli getirisi oldu : bek - stoper arasi alanlar islendi, kosan adam (onyekuru) etkisini kaybettigi yerlesik duzen yerine geçis hucumlarinda depar atti. çok fazla alan buldu ve rakibin duzenini alt ust etti.
    bu oyun duzeninin bir diger getirisi, zaten kanattan herhangi bir etkinlikte bulunamayan fenerbahçe'ye karsi merkezde daha yogun bir alan savunmasi olusturuldu. bu yogunlugun kaybedildigi tek anda zaten fener'in penaltisi geldi.
    omer ve belhanda ile oynanmasinin sebebi net olarak oyunu açik alanda oynayinca emre yerine bu tarz oyunculara daha çok ihtiyaç duyulmasi (genel kaninin aksine lemina'nin eksikliginin emre tercihinde etkili olmadigi dusunuyorum). belhanda da omer de daha çok alan kaplayan ve daha dinamik oyuncular, oyunu yonlendiren veya kilit açacak ayak yerine bunlar gibi açik alani isleyebilecek oyuncu lazimdi ki yine kirmizi kart gorse ve bombos kaleye vuramasa da son bir buçuk yilin en manyak belhanda performansini izledik. ilk 7 dakikada kendisine iki asist yazilabilirdi.
    omer ve belhanda'nin tercih edilmesinin bir diger sebebi, 3 yildir uyuz alan savunmasi yapan galatasaray'in ilk defa, alan savunmasini nokta birebir çikislarla suslemek istemesiydi: bu tarz topla oynayan rakibi kovalama gorevini ikisi de emre'den daha iyi yapiyorlar, kadikoy gibi her hatanin ozellikle galatasaray'a pahaliya mal oldugu deplasmanda savunma direnci saglama ve rakibi yuksek karsilama hedeflerini gerçeklestirmek için uygun bir tercih oldu.
    omer ayrica birebirde kurse'yi karsilayamayacak olan seri ile birlikte gerektiginde iyi gomulup kusursuz bir orta saha isbirligi imkani sundu.

    isin fenerbahçe kismi, aslinda deginmeye degmeyecek kadar kotuydu. bu takimin hucumu, vedat kitlendiginde ve pivotluk yapacagi bolge 10-15 metre ileri atildiginda hiçbir uretkenlik ve alternatif saglamiyor. galatasaray da yukarida degindigim alan savunmasi + top tasiyan adama birebir nokta pres stratejisiyle fenerbahçe'yi topla çikamaz hale getirince muriqi'nin uzun toplarla bulusma merkezi ceza sahasinin 15-20 metre ilerisi oldu. kruse de omer-seri ikilisinin arasinda kaynayinca, yillarca semih-alex/nobre-alex gibi isbirliklerinin kaymagini yiyen fenerbahçe bu ikiliyle ayni oyunun yanindan bile geçemedi. kanatlar içeri de girse (dirar - tolga) kaleye kosu haricinde (tolga'nin ligdeki golleri) topla oyunda hiçbir sey uretemiyorlar. geriden gelen kanat bekleri de ne hizla ne teknikle bir sey yaratabilecek seviyede. terim de buna istinaden kanatlara yogun pres yapmadi, topun kenarlara açilmasina izin verdi, topla oynadiginda bile kor baskidan bir baska bir sonuç çikmadi fener adina. buna bir de jailson'un stoperde piç edilmesi ve takimin becermedigi piston futbol haricinde hiçbir islevsel stratejisi olmamasi eklenince kadikoy'de 20 yildir izledigimiz en berbat fener performansi ortaya çikti. eskiden matah oynamasa bile ya fiziken, ya psikolojik olarak, ta taktik olarak maçin belli bolumlerinde rakibi hataya zorlayan fenerbahçe vardi, bugun ilginçtir o da yoktu. penaltiyi saymazsak kaleyi bulan ilk fener sutu sanirim 72. dakikada vedat'in vurdugu bir kafa.

    bu serinin bitmesi yeni bir serinin baslamayacagi anlamina gelmiyor o açidan galatasaray için asil zorluk simdi basliyor kadikoy'de, ama isin arena kismi için çok buyuk bir rahatlama oldu. iç sahada bile baski hissedilmesinin temel sebebi bu 20 yildi ve galatasaray yakinda çok daha etkili iç saha derbileri oynayacaktir suphesiz. fener için ise yenilmek gerçekten bazi avuntularin yikilmasiyla iyiye gidis olabilir mi, bilemem, onlarin iç sorunu, ama bildigim bir sey var bu saçma sapan baski ortaminin ve gerginligin son bulmasi, iki takimdan çok daha ote tum turk futbolu için iyiye alamettir. bugun, kadikoy derbileri içinde belki de saha içi hakem baskisi en yogun derbi yasanmasina ragmen bunun sonuç vermemesi (tipki galatasaray'in arena'daki hirsinin bazen ters tepmesi gibi), umarim butun takimlara onceligin sahada ve taktikte oldugunu hatirlatir ve herkes isine odaklanip daha pozitif oynar. bugun bir terim takimindan beklemeyecegim olgunlukta futbol oynadi galatasaray. rakibi her ne kadar çok kotu performans ortaya koysa da bu gelisme çok onemli.
536 entry daha
hesabın var mı? giriş yap