7 entry daha
  • hep amerika'nin batisinda bir yerlerde sanirdim. oysaki midwest'in batisinda. omaha ile seattle arasindaki mesafe nerdeyse omaha ile new york arasindaki kadar. hatirladigim kadariyla ilk defa red kit'e gelen telgraflardan duymustum adini bu sehrin. birinci transcontinental railroad insaat rekabetindeki favorim union pacific sirketinin kalesiydi. kilcik central pacific'cilerden hic hoslanmazdim. sonralari gencligimizde bob seger'la tanisinca hayalimdeki omaha icin yepyeni bir sayfa acacaktim.

    git git bitmez nebraska'nin en dogu noktasindaki bu kente bir yaz gunu ilk gelisimden birkac gun once st louis'in 2 saat kadar batisinda i-70 karayoluna yakin bir yerde hayatimda o gune kadarki en buyuk hortumu* gormustum. gerci bu cevre ahalisinin standartlarinin cok altindaydi ama benim gibi bir yabanciyi saskina cevirecek buyuklukteydi. tabiatin midwest'teki esasli samari hortumun nasil bir felaket oldugunu anlamam icin unutulamaz bir deneyimdi benim icin. ancak bu tornado'nun uzerimdeki etkisini artiran sey, birkac gun sonra omaha'da bundan heyecanla bahsederken easter sunday tornado ile ilgili dinlediklerim olacakti. 1913 yilinin 23 mart paskalya gunu omaha'yi vuran bu hortum, aksama dogru arkasinda enkaza donmus bir kent ve 115 olu birakmis. yok oluncaya kadar da midwest kentlerinde onlarca kisiyi daha oldurmus. hortum bu bolgede en ciddi dogal tehdit.

    omaha cok buyuk bir sehir degil. ama mesela kansas city'den geliyorsaniz kent havasini soluyabileceginiz bir sehir. adini bulundugu caddeden alan saddle creek'in midwest'in heryerinden cektigi artistik, hevesli rock'ci genclerin havasini kent merkezinde gormek mumkun. kenti cevreleyen suburblerde ise butun midwest'in suburb'lerinin ayni konforu, ayni emniyeti ve butun bunlarin bedeli olan o kahredici tekduze, sessiz bunaltilicigi var. bu evlerde yasayan insanlar neredeler sorusuna bir turlu yanit bulamam.

    amerikan kentlerinin gayriresmi sosyal yerlesim plani omaha'da da hayata gecmis. siyahlar ve meksikalilarin cogu kent merkezinin kuzeyinde, diger latinolar ve geri kalan meksikalilar sehrin guneyinde ve bariz cogunlugu olusturan beyazlar da sehrin batisinda kendilerine ayrilan(ne bileyim kim ayirmis) mahallelerde yerlerini almislar. kentin dogusunda ise bizim gariban iowa var. omaha bir sinir kenti ve iowa tarafinda da mahalleleri var.
    "omahan"larin kentleriyle ilgili en buyuk gururlari hemsehrileri warren buffett. adam coca cola'nin, american express'in, gillet'in, washington post'un sahibi. dunya zugurtlerinin bir numarali cene magazini forbes'ta her sene ilk ucte yer alan akillara zarar bir milyarder. adamimizin sahibi oldugu, reklamlarina hasta oldugum geico'nun merkezi de bu kentte. basari oykusu midwestli yeniyetme yuppie'lerin biricik ilham kaynagi. buffett'in dogup buyudugu mahallede dogup buyuyen alexander payne'i tanimayan omahalilar oldugunu gorunceyse midwest'te oldugunuzu tekrar hatirliyorsunuz. ustelik adam california'nin sarap gibi cekici sideways'lerine sapmadan once omaha uclemesi diye anilan citizen ruth, election ve about schmidt'i memleketinde cekmis.
    kentin kuzeyine dogru gittiginizde rastladiginiz sokak ve yol tabelalarindan buralardaki esmer genclerin baska bir gurur kaynagi hemsehriye daha cok sahip ciktigini gorursunuz. burada dogmus ve kuzeydeki milwaukee'ye tasinincaya kadar 1 yil yasamis olan malcolm little. irkciliktan insan haklari duyarliligina cok buyuk bir sicrama yapmis ve omrunun son deminde kendi kisiliginde gerceklestirdigi devrimin degerinin ileride daha iyi anlasilacagina inandigim saygin insan malcolm x tabii ki.

    sehir merkezi the old market deyu anilan sukela bir bolgeyi de barindirir icinde. tugla duvarli barlarin, lokantalarin lokal alisveris yerlerinin bir araya toplandigi bu nefis cevreye siginip, midwest'in derinliklerinde oldugunuza gore yasayacaginiz, wicker park ya da village hasretinizin atesini dusurebilirsiniz.
    omaha'dan gitmesi omaha'ya gelmekten daha zevkli gelmistir bana. i-80 dogu karayoluna cikip iowa city'e varincaya kadar 4-5 saat boyunca tam yerine denk gelen o metallica turkusu dilinize yerlesir ve zevkinize huzunlu garip bir huzur katar;

    "on a long and lonesome highway, east of omaha
    here i am, on the road again
    there i go..."

    (bkz: turn the page)
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap