8 entry daha
  • meşrutiyetten cumhuriyete düşünce tarihimizin mütevazı vakanüvisi. mülkiye kökenli. şimdi dtcf'de. başında türk kelimesi bulunan bütün mevzularda söyleyecek sözü, yazacak cümlesi var. türk sineması, türk edebiyatı, türk mizahı, türk karikatürü vesaire... lakin şurası mühimdir ki kurtuluş hoca'nın tasavvurunda türklük etnik ya da siyasal bir elementten ziyade kültürel bir yapıdır.

    lütfi ömer akad, kemal tahir, metin erksan, yılmaz güney, baykan sezer, hilmi ziya ülken, behice boran, niyazi berkes, şerif mardin, idris küçükömer gibi bu ülkenin damarlarında yolculuk yapmış nice ismin portreleri, kitapları, filmleri ve söyledikleri üzerinden türkiye'nin toplumsal yapısını ve entelektüel imkanlarını anlamaya çalışır. yorulmaz bir işçidir. "düşüncenin coğrafyası 1" adını verdiği son kitabında yer alan makalelerin büyük çoğunluğu türkiye kelimesi ile başlamaktadır. sol düşünce geleneğinden gelir. bu konudaki ısrar ve tutumu ile ayrıca saygıya değerdir.

    yüreği solda atar, vicdanı solda durur. yıllarca anadolu'yu dolaşmış öğretmen anne babanın evladı olarak bu topraklarda çok toz yutmuştur. daha sonra kütüphanelerin tozunu yutmuştur, hâlâ da ankara-eskişehir arasında ders verir, kürsülerde, anfilerde, kimi zaman kaloriferi yanmayan sınıflarda dirsek çürütür. özellikle mizah kültürü üzerine uzmanlaşmış, türkiye'de karikatürün tarihini yutmuş biri olarak kendine has mizahıyla misal "modernleşme" tarihini anlatırken kullandığı yarı mizahî yari hüzünlü metaforlarla o her an sıkıcı olabilecek derslere renk katar.

    60'lı ve 70'li yılların kültür ve siyaset meselelerine derinlikli bakarken bugünü de ıskalamaz. ayrıca ve özellikle 1980 sonrası neşvünema bulan islamcı siyasetlere, şiir ve fikir hareketlerine karşı sahih ve soğukkanlı yaklaşımı sayesinde fotoğrafı çok iyi çeker. sezai karakoç üzerine söylediklerini birçok muhafazakar akademisyen ıskalamıştır. kurtuluş kayalı halen ankara'da yaşamakta ve memleketin nabzını tutmak için, kitapların, dergilerin, risalelerin, sahafların, insanların peşinden koşmaktadır. yorulmadan, usanmadan.
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap