5 entry daha
  • virüse karşı devletler bazında verilen tepkiler ve yapılan müdahaleler ölüm oranından kaynaklı değil. diğer başka hastalık ya da ölüm nedenleriyle kıyaslanınca ölüm oranı düşük ama bulaşıcılık düzeyi çok yüksek bu durumda en başta sağlık sisteminin kilitlenmesine neden oluyor. birden bire hastanelere kapasite ve imkanlar dahili üzerinde hasta gelmeye başlayınca tıbbi cihazlar, yataklar, yoğun bakım üniteleri gibi hizmetler ve sağlık personeli yetişemiyor hastalara bu da sistemin kilitlenmesine neden oluyor.
    hasta olanlar üretime katkı sağlayamadıkları için üretim aksıyor.
    ham madde tedarik zinciri aksıyor yine üretim aksıyor.
    hammadde olmayınca da iğneden tut daha karmaşık daha kapsamlı ya da hayati ürünlere ulaşmakta sıkıntı çıkıyor.
    piyasada mevcut ürünler azaldıkça firmalar ürün fiyatlarını artırıyorlar ya da ürünler kara borsaya düşüyor ve fiyatlar iyice uçuyor. bu durumu ülkemizde özellikle maske ve dezenfektan ürünlerinde net olarak görmekteyiz zaten.
    oluşabilecek toplumsal ya da kitlesel panik ya da karmaşaya hiç girmiyorum.

    bu virüs salgınında sorun öldürme yaşama oranı değil devletin halkına sunduğu hizmetlerin aksaması hatta kilitlenip durma noktasına gelmesi. bu yüzden devletler her şeyi göze alıp karantina uygulaması yaparak sistemler üzerinde kontrolü ele alıp hasarı en az düzeye indirmeye çalışmaktalar.

    her yıl kalp krizi, kanser ya da grip gibi hastalıklardan bu virüsten onlarca belkide yüzlerce kat insan hayatını kaybetmektedirler ama onca insan çok kısa bir zaman diliminde hastalık nedeniyle hastanelere gelmedikleri için sağlık sistemi bu sayıyı tolere edip kaldırabiliyor ama hepsi birden hastanelere gelecek olursa sistem yine kilitlenme yolunda olacaktır. bu nedenle bu virüs nedeniyle devletler diğer hastalıklardan daha farklı bir yaklaşım sergiliyor.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap